


Makaron ze szparagami w sosie w stylu alfredo
Dziś mam dla Was kolejną kulinarną propozycję ze szparagami. W dodatku znów w połączeniu z makaronem;) Jeśli smakował Wam nasz poprzedni przepis, to obiecuję, że ten również Was zachwyci. Tym razem sekret tkwi w przepysznym kremowym sosie, który jest niezwykle delikatny i aromatyczny w smaku.
Uwielbiam wszelkie wariacje z makaronem, co zresztą ewidentnie widać, kiedy zajrzy się do naszego działu z przepisami. Dodajemy do niego sezonowe składniki i za każdym razem wychodzi coś nowego i pysznego. Tym razem proponuję Wam makaron ze szparagami w sosie w stylu alfredo. To bardzo szybkie danie, a zarazem niesamowicie smaczne.
Makaron ze szparagami w sosie w stylu alfredo
Składniki na 2-3 porcje:
- 250 g makaronu
- 70 g masła
- 8-10 zielonych szparagów
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- 80 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Zachować wodę!
Szparagi obgotować przez 3 minuty w osolonej wodzie. Możemy zrobić to w wodzie po makaronie.
Na patelni zrumienić szynkę parmeńską. Następnie wyłączyć ogień spod patelni i dodać po chwili masło, aby się rozpuściło (nie może brązowieć). Dodać ugotowany makaron oraz parmezan, polać kilkoma łyżkami stołowymi wody z makaronu i energicznie mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dodać więcej wody.
Doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Podawać udekorowane listkami rukoli.
I gotowe!



makaron ze szparagami w sosie w stylu alfredo
1 komentarz
Jakoś nie mogę się przekonać do szparagów 🙂