


makaron ze szparagami w sosie z suszonych pomidorów
Uwielbiam szparagi. Kocham miłością bezgraniczną. Mogę je jeść przez cały sezon pod dosłownie każdą postacią. Dziś mam dla Was propozycję jednego z dań, które w ostatnim czasie często króluje na naszym stole. Przepis jest szybki, prosty, a jego smak zachwyca. Najlepsze połączenie składników – makaron ze szparagami w sosie z suszonych pomidorów. Spróbujcie koniecznie!
Oficjalnie otwieram sezon na szybkie dania! Na takie, które robią się właściwie same, a zaoszczędzony czas w kuchni można wykorzystać wylegując się na słońcu. Ale to, że robi się je szybko, wcale nie sprawia, że smakują gorzej niż te, które przygotowujemy po kilka godzin. Dokładnie tak jest z tym makaronem – ekspresowy w przygotowaniu, a smak dosłownie zachwyca. Uwielbiam sos z suszonych pomidorów w połączeniu ze szparagami. To danie idealne na ciepłe popołudnie, to świetny pomysł na obiad podany na tarasie, czy też na wczesną kolację w promieniach ciepłego, zachodzącego słońca.
Super szybki i łatwy makaron ze szparagami w sosie z suszonych pomidorów
Składniki dla 2-3 osób:
- 300 gr makaronu tagliatelle
- 10 suszonych pomidorów
- 100 ml śmietanki 30%
- 80 g tartego parmezanu
- 8-10 szparagów zielonych
- mały ząbek czosnku
- pół łyżki masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron nastawić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Suszone pomidory odcedzić z zalewy i zmiksować z ząbkiem czosnku na pastę. Można ewentualnie posiekać drobno nożem.
Na patelni rozgrzać pastę z suszonych pomidorów wraz z masłem i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodać śmietankę, tarty parmezan, szczyptę soli i pieprzu. Następnie zagotować i zmniejszyć na średni ogień.
Makaron wyjąć łyżką cedzakową z wody i przełożyć na patelnię. W tej samej wodzie obgotować szparagi przez 3 minuty.
Makaron z sosem przełożyć na talerze, na koniec dodać ugotowane szparagi i posypać tartym parmezanem.
I gotowe!
Zobacz również
Najlepszy krem z cukinii z parmezanem i szpinakiem
6 komentarzy
Uwielbiam szparagi! zazwyczaj gotowałam je na parze i podawałam z jajkiem w koszulce! Z chęcią spróbuję makaron ze szparagami w sosie z suszonych pomidorów!!
Brzmi pysznie:)
Zazwyczaj szparagi jadam w towarzystwie jajka sadzonego albo same, polane roztopionym masłem. Do tego sos z suszonych pomidorów nigdy mi nie wychodzi perfekcyjnie, ale to może kwestia metody. Wypróbuję Twój przepis, dzięki 🙂
Chyba jednak spróbuję tych szparagów 🙂 te suszone pomidory do mnie przemówiły 🙂
Szparagi zawsze super, tym bardziej teraz, gdy jest sezon. Ważne jednak, by ich nie przegotować, z takim makaronem aldente prezentują się wspaniale, w weekend przetestuję!
Smakowicie to wygląda. I jeśli dobrze liczę, kalorii też wcale nie za wiele 😉