


Najlepszy krem z cukinii z parmezanem i szpinakiem
Kto ma ochotę na coś zdrowego i zarazem przepysznego? Dziś mam dla Was jedwabisty, najlepszy z możliwych krem z cukinii z parmezanem i szpinakiem. Uwielbiam ten przepis! Robi się go naprawdę łatwo, a krem wychodzi obłędnie. Jest pożywny, ma fantastyczny smak i właściwie nie znam nikogo, kto by nie prosił o dokładkę;) Musicie go spróbować!
Jestem wielką fanką wszelkich kremów, zdecydowanie często goszczą na naszych talerzach. Przede wszystkim można tam „ukryć” mnóstwo witamin przed niektórymi niejadkami;) Mój Antek właściwie to gardzi warzywami, więc tylko w ten sposób mogę mu je przemycać. Zajada się aż się uszy trzęsą i nawet nie wie, że są tam rzeczy, których normalnie w życiu by nie ruszył. Ten krem jest naprawdę pyszny, bardzo delikatny i na pewno zasmakuje każdemu niejadkowi. Podsumowując – ogromnie Wam polecam!
Najlepszy krem z cukinii z parmezanem i szpinakiem
Składniki na 4-6 porcji:
- ok. 700 g cukinii
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 400 g ziemniaków
- 700 ml bulionu
- dwie garści szpinaku
- 80 g tartego parmezanu
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
W większym garnku rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz odrobinę wody. Smażyć na średnim ogniu przez 10 minut.
Następnie cukinie, seler naciowy i obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do garnka i dalej smażyć na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Na koniec dodać posiekany czosnek.
Dodać bulion. Gotować przez 20 minut.
Dodać szpinak, tarty parmezan oraz śmietankę i zmiksować na gładki krem blenderem.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.
I gotowe! Smacznego Kochani:)
4 komentarze
Witam
A cóż to za pyszny dodatek do zupy?Wypiek własny?
Pozdrawiam
Dominika
Też bardzo lubię zupy kremy 🙂 Smaczny przepis!
Uwielbiam zupy kremy! dodaje do swojego przepiśnika 😀
Przepis zapamiętany. W weekend przygotuje taki krem. Mam nadzieję, że będzie smakował moim domownikom. Chętnie polecę blog znajomym.