


Ekspresowy makaron w stylu sycylijskim z burratą.
Nie wiem jak Wy, ale ja tam zaczynam wyczuwać wiosnę w powietrzu:) Słońce mi pięknie po domu tańczy, śnieg się roztapia, ptaki śpiewają, no czuć, że świat budzi się do życia. Żeby więc tak sobie jeszcze tę radość potęgować, przywoływać słoneczne doznania, to i w kuchni stawiamy na południowe dania. Dziś przenosimy się do Sycylii, niosę przepis na ekspresowy makaron, który jest przepyszny, a w dodatku niejednokrotnie nas uratował. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę, więc to idealny pomysł na zabiegany czas. Na tę nadchodzącą wiosnę, kiedy to człowiek ma ochotę więcej czasu spędzać na zewnątrz, niż przy garach. No musicie go spróbować!
Ekspresowy makaron w stylu sycylijskim z burratą jest naprawdę pyszny, prosty i każdy jest w stanie go przygotować. To takie danie awaryjne, kiedy czasu brakuje, gdy przyjdą niespodziewani goście, gdy po po prostu macie ochotę zjeść coś pysznego, a niekoniecznie przy tym zbytnio się namęczyć. Koniecznie wypróbujcie to danie i później koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało:)
Ekspresowy makaron w stylu sycylijskim z burratą
Składniki na 2 porcje:
- 200 – 250 g makaronu spaghetti
- 2-3 anchois
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- poł papryczki chili
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka stołowa bułki tartej
- parmezan do posypania
- oliwa
- 1 kulka sera burrata
Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu (zachować wodę!).
Następnie na suchej patelni zrumienić bułkę tartą. Odłożyć na bok.
Sardele, czosnek, papryczkę chilli drobno posiekać i podsmażyć na patelni z jedną łyżką oliwy przez 3 minuty.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz łyżeczkę cukru. Smażyć przez 2 minuty. Na koniec dodać wodę z makaronu (ok. 4-6 łyżek stołowych) oraz makaron. Smażyć przez chwilę. W razie potrzeby dodać więcej wody z makaronu.
Przełożyć na talerze i posypać bułką tartą, parmezanem oraz rukolą. Na wierzch położyć po połówce kulki sera burrata.
1 komentarz
swietny wpis