


Wegetariańskie chili z ciecierzycą
Kiedy na dworze robi się chłodniej lubimy przygotowywać dania rozgrzewające, syte, najlepiej takie typowo jednogarnkowe. Na nasz stół wjeżdżają wszelkie kociołki dobrodziejstw, gulasze, curry, leczo i inne pyszności. Dziś mam dla Was cos wyśmienitego. Czy są na sali fani wegetariańskich potraw? Jeśli tak to cudownie, ponieważ niosę wegetariańskie chili z ciecierzycą. Po prostu musicie tego spróbować!
W naszej kuchni powstaje wiele historii, a przy stole zasiada sporo osób. Kochamy pichcić, jeść i biesiadować. Lubimy przyjmować gości, prowadzić dom otwarty, cieszyć się jedzeniem i bliskością. Właściwie nigdy nie wiadomo ile konkretnie osób będziemy mieć danego dnia na obiedzie, więc zawsze gotujemy z lekkim zapasem. Dlatego tak lubię takie dania jednogarnkowe, a przy tym zdrowe, pożywne, takie które podbijają kubki smakowe. W tym przepisie znajdziecie mnóstwo dobra, są same zdrowe składniki, mnóstwo warzyw. Danie niezwykle rozgrzewa, dlatego idealnie nadaje się na tę późną jesień i nadchodzącą zimę. Pachnie domem, ciepłem i wszystkim, co najlepsze. Częstujcie się Kochani, gotujcie dla bliskich, czerpcie z tego radość i twórzcie własne kulinarne opowieści.
Wegetariańskie chili z ciecierzycą
Składniki na 4 porcje:
- duży batat
- jedna cebula
- 1 papryczka chilli
- 1 papryka czerwona
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kukurydzy z puszki
- puszka pomidorów pokrojonych
- garść szczypiorku
- garść pietruszki
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kmin rzymski mielony
- 1 awokado
- oliwa
- ryż 200 g
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Batat obierz ze skóry i pokrój w kostkę, a następnie wyłóż na blachę do pieczenia, skrop oliwą i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Piecz przez 10 minut.
Pieczarki oczyść, a następnie pokrój w plasterki. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Wyciągnij blachę z batatami, zrób miejsce dla pieczarek oraz ciecierzycy. Skrop oliwą, dopraw szczyptą soli, pieprzu, papryki wędzonej i słodkiej oraz kminem. Wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut.
Rozgrzej większą patelnię z kilkoma kroplami oliwy. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj i smaż na patelni przez 5 minut, następnie dodaj puszkę pomidorów oraz pół szklanki wody. Dopraw wstępnie solą, pieprzem, słodką papryką i wędzoną oraz kminem. Smaż dalej na średnim ogniu przez 15 minut, aż sos się zredukuje.
Na koniec dodaj kukurydzę i dopraw ponownie w razie potrzeby. Gdyby sos był zbyt rzadki, potrzymaj jeszcze parę minut na średnim ogniu.
Ugotuj ryż wg. wskazówek na opakowaniu, możesz go następnie przesmażyć na patelni z odrobiną oliwy oraz kurkumy by nabrał ładnego koloru.
Podajemy sos z ugotowanym ryżem, kładziemy warzywa z piekarnika i posypujemy posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem. Na wierzch wykładamy pokrojone awokado.
Sprawdź koniecznie nasze inne rozgrzewające przepisy!


2 komentarze
Bardzo fajny przepis, chętnie wypróbuję! Też uwielbiam jesienią i zimą róże wariacje na temat rozgrzewających dań 🙂
Wygląda bardzo apetycznie. Lubię dania na ostro, a jeśli do tego dodamy ciecierzycę to już w ogóle BOMBA <3