Szarlotka z kruszonką.

by Home on the Hill
Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

Dom kojarzy mi się z najbliższymi, z ciepłym ciastem na stole, marzeniami utkanymi w każdym kącie. Dziecięcym śmiechem, rozgardiaszem, okruszkami chleba na kuchennej, drewnianej desce. Dom to dla mnie synonim bliskości, rodzinnych chwil, to taka bezpieczna oaza, którą lubię się otulać. Wypełniać te progi wszystkim tym, co dobre, choćby aromatem słodkości, co to od progu kusi. Zapach przenika cały dom i po prostu cieszy. Nasza szarlotka z kruszonką to taka kwintesencja domowego ciepła i miłości. Pyszna, prosta, taka jaka być powinna.

Uwielbiam zapach duszonych jabłek, to jak przenika każdy centymetr domu, jak cieszy, jawi się obietnicą tych pyszności, które zaraz wylądują na stole. Nasza szarlotka z jabłkami zawsze wychodzi, dlatego ogromnie Wam ją polecam. Kruche ciasto i pyszne słodkie nadzienie to duet idealny. Spróbujcie Kochani, niech ten przepis niesie Wam dużo ciepła i radości.

Ta szarlotka to taki kulinarny pewniak i jakoś tak totalnie kojarzy mi się z jesienią. Najlepsza jest podawana na ciepło z gałką lodów waniliowych. No sami powiedzcie, czy może być coś lepszego?:)

Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką przepis

Składniki (na okrągłą formę 24 cm):

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Mus jabłkowy

  • 1,5 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 100 ml wody

Wykonanie:

Mąkę wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać jajko, zimne masło zetrzeć na grubych oczkach tarki. Zagnieść całość do połączenia składników. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka lub dużej patelni, dodać cukier i cynamon. Dusić wraz z wodą na średnim ogniu, aż jabłka zaczną się zamieniać w mus.

Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Nasmarować formę masłem i obsypać bułką tartą. Wyjąć ciasto i odkroić 2/3 z całości, następnie  pokroić ciasto na plasterki i wykleić nimi formę do pieczenia.

Przelać do ciasta mus jabłkowy. Pozostałą cześć ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki do miski. Oprószyć wiórki ciasta mąką i zamieszać lekko palcami. Wysypać na mus jabłkowy.

Wstawić do piekarnika i piec przez 40-50 minut.

przepis na szarlotkę z kruszonką Szarlotka z kruszonką szarlotka przepis

Zobacz również

5 komentarzy

Dorota 16 listopada, 2020 - 11:36 am

Uwielbiam szarlotkę 🙂 Piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Anonim 16 listopada, 2020 - 4:17 pm

Jak pięknie zapachniało,dieta musi poczekać…

Odpowiedz
Ewa 16 listopada, 2020 - 8:48 pm

Jesienią też piekę podobne szarlotki. Jutro postaram się zrobić z Waszego przepisu bo patrząc na piękne zdjęcia aż zachciało mi się takiej. Pozdrawiam!

Odpowiedz
entomka 16 listopada, 2020 - 11:24 pm

Szarlotka i dyniowe to takie ciasta co zawsze kojarzą się z jesienią ale w tej słodkiej odsłonie:)
Aż jutro spróbuje tej z Twojego przepisu.

Odpowiedz
Domzpomyslami 22 listopada, 2020 - 1:57 pm

Nie tak nie poprawia humoru jesienią jak szarlotka. Już czuję ten zapach 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej