Musaka – grecka zapiekanka. Najlepszy przepis!

by Home on the Hill
musaka - grecka zapiekanka

musaka – grecka zapiekanka

Zamarzyła mi się Grecja, wysokie temperatury, słoneczne widoki, gaje oliwne, ten luz i klimat. Niestety póki co, mogę ją sobie jedynie pooglądać na zdjęciach z naszych poprzednich podróży i przywoływać wspomnieniami. A jednym z najpiękniejszych wspomnień jest smak. Muszę Wam powiedzieć, że kocham grecką kuchnię, uwielbiam te wszystkie soczyste owoce, warzywa, oliwki najlepsze na świecie, ale przede wszystkim kocham ich grecką zapiekankę. Kiedy tam jestem, to mogę ją jeść codziennie, w ogóle mi się nie nudzi. Na szczęście mój Mąż potrafi robić cuda w kuchni i postanowił przenieść Grecję do naszego domu. Musaka – przepyszne danie, które Wy też możecie zrobić sami w domu, poniżej niosę Wam przepis, korzystajcie śmiało:)

Kto ma ochotę na iście grecki smak? Nasz przepis jest trochę inny niż w oryginalne, bo w wersji lżejszej, gdzie każdą warstwę zapiekamy, a nie smażymy w głębokim oleju. Dzięki temu smak jest tak samo pyszny a danie nie jest aż tak ciężkie, choć oczywiście nadal do dietetycznych nie należy. Gwarantuję Wam jednak, że się zachwycicie. Musaka to zapiekanka przekładana warstwami i chyba właśnie dlatego jest tak pyszna. To idealne połączenie przeróżnych warzyw, między innymi bakłażana z mielonym mięsem i pysznym sosem, a to wszystko zapieczone pod beszamelem. Jeśli jeszcze tego nie jedliście, to nawet nie wiecie, jak wiele Was do tej pory ominęło;) Reasumując – musicie tego dania spróbować!

Musaka – grecka zapiekanka. Najlepszy przepis!

musaka - grecka zapiekanka

musaka – grecka zapiekanka

Składniki:

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 duża cukinia
  • 1 duży bakłażan
  • sól, pieprz, tymianek
  • oliwa

Sos mięsny

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 400 g pomidorów z puszki
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • oliwa

Do sosu beszamelowego

  • 100 g masła
  • 100 g mąki uniwersalnej
  • 750 ml mleka 3,5%
  • pieprz mielony
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g startego parmezanu lub grana padano
  • 3 żółtka

Wykonanie:

Przygotuj sos mięsny. Na dużej patelni podduś na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek przez 10 minut. Dodaj mięso mielone i smaż na dużym ogniu przez 5 minut, rozgniatając mięso na małe kawałki widelcem. Pod koniec smażenia dopraw mięso dużą szczyptą soli i pieprzu. Wlej pomidory z puszki oraz dodaj łyżkę koncentratu. Gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Pamiętaj często mieszać. Dopraw całość gałką muszkatołową, cynamonem, solą, pieprzem oraz cukrem.

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Ziemniaki obierz i pokrój na talarki, następnie naczynie do zapiekania (ok. 20×30 cm) wysmaruj oliwą i rozłóż warstwę ziemniaków. Posyp solą i pieprzem oraz tymiankiem. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika, piecz 20 minut.

Bakłażana pokrój na plastry, posyp solą i odłóż na 15 minut. Opłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Dołóż do naczynia z ziemniakami, posyp solą, pieprzem oraz tymiankiem, a następnie skrop oliwą i piecz kolejne 20 minut.

Cukinie pokrój na plasterki, dodaj do naczynia. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Skrop oliwą i wstaw na kolejne 20 minut.

Teraz przygotuj sos beszamelowy. Postaw garnek na średnim ogniu. Dodaj masło oraz mąkę i podsmaż, aż lekko zacznie się rumienić. Dodawaj mleko małymi porcjami, ciągle ubijając trzepaczką. Gdy tylko sos beszamelowy zgęstnieje, zdejmij go z ognia. Dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz, parmezan i 3 żółtka. Zamieszaj dokładnie.

1/3 sosu beszamelowego przelej do sosu mięsnego i zamieszaj.

Na upieczone warzywa w naczyniu wylej sos mięsny, a następnie wylej pozostały sos beszamelowy. Na koniec posyp tartym parmezanem i wstaw do piekarnika na 30-35 minut.

Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

  • Wskazówka 1. Aby móc kroić ładne porcje, musaka musi „opaść” i zajmuje to nawet do godziny.
  • Wskazówka 2.  Musakę warto zapiekać w mniejszych miseczkach, takich jak na zdjęciu. Dzięki temu możemy podawać bez czekania na opadnięcie oraz każdy otrzyma pięknie zapieczony wierzch:)


Sprawdź również:
ZAPIEKANE MUSZLE Z NADZIENIEM SEROWO-SZPINAKOWYM W SOSIE DYNIOWYM.Zapiekane muszle z nadzieniem serowo-szpinakowym w sosie dyniowym

Zobacz również

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej