Zapiekane muszle z nadzieniem serowo-szpinakowym w sosie dyniowym.

by Home on the Hill
Zapiekane muszle z nadzieniem serowo-szpinakowym w sosie dyniowym

Zapiekane muszle z nadzieniem serowo-szpinakowym w sosie dyniowym

Czy ktoś na sali ma ochotę na coś pysznego? Mam dla Was danie iście jesienne, syte, rozgrzewające, takie, że zachwyci całą rodzinę i nawet dzieci będą bić się o dokładkę. Wygląda pysznie, smakuje obłędnie, no czego chcieć więcej? Drodzy Państwo dziś niosę zapiekane muszle z nadzieniem serowo-szpinakowym w sosie dyniowym. Częstujcie się śmiało i dzielcie się tym przepisem ze wszystkimi bliskimi:)

Choć danie brzmi dość finezyjnie, wręcz ekstrawagancko i śmiało mogłoby się znaleźć w niejednej restauracyjnej karcie, to muszę Wam zdradzić, że robi się je całkiem prosto i przyjemnie:) Nawet Ci, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w kuchni, spokojnie sobie z nim poradzą. A jaka później będzie radość, jaki zachwyt na talerzu, no mówię Wam! To co? Marsz do kuchni i smacznego!


Sprawdź nasze inne przepisy z dynią w roli głównej

Zapiekane muszle z nadzieniem serowo-szpinakowym w sosie dyniowym

Zapiekane muszle z nadzieniem serowo-szpinakowym w sosie dyniowym

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g dużych muszli makaronowych
  • 200 g purée z dyni hokkaido
  • 250 g twarogu drobno mielonego
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 100 g tartego parmezanu
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 opakowanie mozzarelli w małych kuleczkach lub 1 kulka białej mozzarelli
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100-200 ml mleka
  • Płatki chilli (lub w proszku), sól, pieprz, oliwa

Wykonanie:

Dynię pokroić na ćwiartki, wydrążyć miąższ. Wyłożyć na blachę do pieczenia, skropić oliwą, posypać odrobiną płatków chilli, szczyptą soli oraz pieprzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

W między czasie przygotować farsz do muszli. Na patelni rozgrzać oliwę z bardzo drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Poddusić na średnim ogniu przez 10 minut. Szpinak drobno posiekać i dodać do patelni. Dusić kolejne 3-4 minuty.  Przełożyć do miski, dodać twaróg, mozzarellę oraz parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem (lekko na wyrost).

Makaron ugotować Al dente.

Gdy dynia się upiecze, odmierzyć kawałek ok. 200 g (pozostałą cześć dyni można wykorzystać do innych przepisów, np. kremu z dyni z grzybami leśnymi) i zmiksować razem ze śmietanką oraz mlekiem. Mleko dodawać stopniowo tak by uzyskać konsystencje zupy kremowej. Doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną chilli.

Przygotować naczynie do zapiekania lub kokilki. Na dno wylać sos dyniowy. Muszle nadziać farszem serowym i układać w sosie. Na wierzch wysypać mozzarellę w kuleczkach

Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni.

I gotowe!

Zapiekane muszle Zapiekane muszle


Sprawdź również inne pomysły na obiad
pomysły na obiad

pomysły na obiad

Zobacz również

4 komentarze

Laura 31 października, 2020 - 3:04 pm

Świetny przepis. Czy wie Pani ile mniej więcej powinna ważyć dynia, żeby wyszło 200g purre?

Odpowiedz
Ja bez Imienia 1 listopada, 2020 - 4:43 pm

Sama nazwa brzmi fantastycznie, a zdjęcia dania równie mocno pobudzają apetyt!

Odpowiedz
Renata 2 listopada, 2020 - 10:43 am

Świetny przepis. U mnie niestety tylko ja dyniowa 🙂 ale z przyjemnością zrobię.

Odpowiedz
Delektujemy 9 listopada, 2020 - 4:14 pm

Jak to dyni mam średnie nastawienie, tak to danie jest po prostu pyszne!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej