


Sernik dyniowy z Oreo i białą czekoladą
Czy ktoś na sali ma ochotę trochę się rozpieścić?:) Jeśli atakuje Was szarość dnia za oknem, jeśli czujecie, że jakaś mała chandra wisi w powietrzu, to mam dla Was najlepszą receptę na poprawę humoru. Gwarantuję, że uśmiech momentalnie na Waszych twarzach zagości. Podwijamy rękawy, kierujemy się w stronę kuchni i niech dzieje się magia! To niesamowite, że wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, dobrać odpowiednie proporcje, wymieszać porządnie i powstają prawdziwe czary. Niosę Wam sernik dyniowy z Oreo i białą czekoladą — no sami powiedzcie, czy może być coś lepszego?
Sernik jest pyszny. Wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje. Smaki mieszają się ze sobą, zaskakują, rozpieszczają, to taki totalny poprawiacz humoru. To jesienna przyjemność, to ciasto idealne na wykwintne przyjęcie, gdy chcemy zachwycić gości, jak i na każdy inny dzień, gdy potrzebujemy zachwycić siebie samych. Dodawajmy sobie w życiu takich prostych radości, delektujmy się pysznościami, ten sernik podbije i ukołysze serce każdego, gwarantuję!
Sernik dyniowy z Oreo i białą czekoladą
Składniki:
Na spód:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 100 g szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżki mąki
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę sernikową:
- 300 g puree z dyni Hokkaido
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 pokruszonych ciastek Oreo
Na wierzch:
- 5 Ciastek Oreo do dekoracji
- 100 gr białej czekolady
Wykonanie
Spód:
Czekoladę rozpuścić wraz z masłem w ciepłej kąpieli. W misce roztrzepać jajka z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i rozpuszczoną czekoladę z masłem. Przelać do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa sernikowa:
Dynię pokroić w ćwiartki i wydrążyć miąższ. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut, aż stanie się miękka. Gdy się upiecze zmiksować blenderem na gładkie puree. Do miski rozbić jajka, wsypać cukier i roztrzepać. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy na spód brownie.
Piec przez 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gdy sernik przestygnie, białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie polać wierzch ciasta. Udekorować pokruszonymi ciastkami Oreo.
Wstawić do lodówki na min 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
I gotowe!:)
2 komentarze
wygląda ślicznie, a w środku?
jest bardziej kremowy czy bardziej kruchy?
Kremowy:)