


Dyniowa carbonara z boczkiem
Dziś mam dla Was kolejny przepis z dynią w roli głównej. Uwielbiam, kiedy w kuchni rządzi sezonowość, wraz z Mężem bardzo lubimy wykorzystywać aktualnie dostępne składniki. Każda pora roku niesie ze sobą inne smaki, kuchenne wariacje. Teraz jest czas na dynie, na grzyby i korzystamy z tych dobrodziejstw z wielką chęcią. Niosę Wam dyniową carbonare z boczkiem, jestem pewna, że Wam zasmakuje!
Pyszne, syte danie, sos pełen słodkości dyni, ta carbonara niezwykle rozgrzewa, smakuje naprawdę obłędnie. Jeśli wolicie wersję tradycyjną, to tutaj znajdziecie przepis —> SPAGHETTI CARBONARA, ale zdecydowanie na obecną porę roku polecam Wam wariację z dynią. Ten smak na pewno Was zaskoczy:)
Dyniowa carbonara z boczkiem
Składniki na 4 porcje:
- 400 g makaronu
- 100 g tartego parmezanu
- 3 żółtka
- 100 g boczku
- 100 g purée z dyni hokkaido
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól, zioła do dekoracji.
Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni, następnie okroić dynię na 4 części i wydrążyć miąższ. Położyć na blachę do pieczenia, skropić oliwą, następnie posypać odrobiną soli i pieprzu. Piec przez 45 minut. Następnie przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładkie purée. Odłożyć 100 g puree (około połowa szklanki).
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu (zachować wodę!)
Na patelni rozłożyć plasterki boczku i zrumienić je wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Gdy będą gotowe odłożyć na ręcznik papierowy. Czosnek wyjąć z patelni.
Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od jajek.
Gdy makaron się ugotuje, przekładamy go na rozgrzaną patelnie, dodajemy parmezan, puree z dyni, szczyptę pieprzu oraz łyżkę masła. Mieszamy i smażymy ok. 2-3 minuty. Na koniec zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Po 2 minutach dodajemy żółtka oraz kila łyżek stołowych gorącej wody z makaronu. Mieszamy (nie trzymając już na ogniu), aż sos stanie się kremowy. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodajemy więcej wody.
Podajemy posypane pokruszonym boczkiem z tartym parmezanem oraz odrobiną posiekanej bazylii lub pietruszki.