Dyniowa carbonara z boczkiem.

by Home on the Hill
Dyniowa carbonara z boczkiem

Dyniowa carbonara z boczkiem

Dziś mam dla Was kolejny przepis z dynią w roli głównej. Uwielbiam, kiedy w kuchni rządzi sezonowość, wraz z Mężem bardzo lubimy wykorzystywać aktualnie dostępne składniki. Każda pora roku niesie ze sobą inne smaki, kuchenne wariacje. Teraz jest czas na dynie, na grzyby i korzystamy z tych dobrodziejstw z wielką chęcią. Niosę Wam dyniową carbonare z boczkiem, jestem pewna, że Wam zasmakuje!

Pyszne, syte danie, sos pełen słodkości dyni, ta carbonara niezwykle rozgrzewa, smakuje naprawdę obłędnie. Jeśli wolicie wersję tradycyjną, to tutaj znajdziecie przepis —> SPAGHETTI CARBONARA, ale zdecydowanie na obecną porę roku polecam Wam wariację z dynią. Ten smak na pewno Was zaskoczy:)

Dyniowa carbonara z boczkiem

Dyniowa carbonara z boczkiem

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g makaronu
  • 100 g tartego parmezanu
  • 100 g purée z dyni hokkaido
  • 100 g boczku
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól, zioła do dekoracji.

Wykonanie:

Nastawić piekarnik na 180 stopni. Pokroić dynię na 4 części i wydrążyć miąższ. Położyć na blachę do pieczenia, skropić oliwą, posypać odrobiną soli i pieprzu. Piec przez 45 minut. Następnie przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładkie purée. Odłożyć 100 g puree (około połowa szklanki).

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu (zachować wodę!)

Na patelni rozłożyć plasterki boczku i zrumienić je wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Gdy będą gotowe odłożyć na ręcznik papierowy. Czosnek wyjąć z patelni.

Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od jajek.

Gdy makaron się ugotuje, przekładamy go na rozgrzaną patelnie, dodajemy parmezan, puree z dyni, szczyptę pieprzu oraz łyżkę masła. Mieszamy i smażymy ok. 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Po 2 minutach dodajemy żółtka oraz kila łyżek stołowych gorącej wody z makaronu. Mieszamy (nie trzymając już na ogniu), aż sos stanie się kremowy. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodajemy więcej wody.

Podajemy posypane pokruszonym boczkiem z tartym parmezanem oraz odrobiną posiekanej bazylii lub pietruszki.

Dyniowa carbonara z boczkiem Dyniowa carbonara z boczkiem makaron z dyni dania z dyni

Zobacz również

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej