Prosty makaron ze szpinakiem, parmezanem i suszonymi pomidorami.

by Home on the Hill
1 komentarz
Prosty makaron ze szpinakiem, parmezanem i suszonymi pomidorami

Prosty makaron ze szpinakiem, parmezanem i suszonymi pomidorami

Dziś mam coś dla tych, którzy nie lubią gotować, bądź twierdzą, że nie potrafią. Niosę przepis, z którym każdy sobie poradzić, gwarantuję! Pyszny, prosty makaron ze szpinakiem, parmezanem i suszonymi pomidorami. Przygotowanie tego dania zajmie Wam moment, a jak to smakuje! Wcale nieadekwatnie do ilości pracy, jaką musieliśmy włożyć w jego przygotowanie;) Chodźcie Kochani, siadajcie do stołu, dziś nasza kuchnia serwuje coś niezwykle aromatycznego!

Lubię takie przepisy, wręcz ubóstwiam. Chwila w kuchni, kilka składników, kulinarny pewniak i wychodzi coś pysznego, oryginalnego, coś, co wszystkich zachwyci. Niezapowiedziani goście, wczesna kolacja na szybko, rodzinny obiad w tygodniu — ten makaron nadaje się idealnie na każdą z tych okazji! (Tak wiem, wiem, mogłabym reklamy pisać;)) Ale naprawdę bardzo chciałam się z Wami ten przepisem podzielić, bo wiem, że często jesteśmy tak zabiegani, że totalnie brakuje czasu na gotowanie, a tu proszę mam coś smacznego, a przygotowanie zajmuje krótką chwilę. Częstujcie się i cieszcie tym przepisem śmiało!:)

Prosty makaron ze szpinakiem, parmezanem i suszonymi pomidorami

Prosty makaron ze szpinakiem, parmezanem i suszonymi pomidorami

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g makaronu penne
  • 10 suszonych pomidorów w zalewie
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 50 g parmezanu w kawałku lub płatkach
  • garść orzeszków piniowych lub inny ziaren (np. dynia, słonecznik)
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli (opcjonalnie)

Wykonanie:

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Zachować wodę!

Suszone pomidory oraz szpinak posiekać nie za drobno. Parmezan pokroić w cienkie płatki. Można to zrobić na tarce lub nożem lub obierkiem do warzyw.

W czasie gdy będzie się gotował makaron, na dużej patelni rozgrzewamy olej z zalewy suszonych pomidorów (3-4 łyżki stołowe) wraz z posiekanym czosnkiem oraz papryczką chilli oraz ziarenkami.

Smażymy chwilę nie dopuszczając do przypalenia się czosnku, ma się jedynie zrumienić. Następnie dodajemy posiekane suszone pomidory oraz posiekany szpinak. Odrobinę szpinaku zachowaj do dekoracji. Smażymy, aż szpinak lekko przywiędnie.

Dodajemy ugotowany makaron oraz 5-7 łyżek wody z makaronu. Chwilę podsmażyć.

Przekładamy na talerze i posypujemy płatkami parmezanu oraz szpinakiem.

Zobacz również

1 komentarz

Kamila R. 28 września, 2020 - 11:00 am

Bosko prezentuje się ten makaron, uwielbiam takie połączenia smaków!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej