


placki z cukinii
Są takie dni w życiu, kiedy człowiek ma ochotę tylko i wyłącznie na placki. Kiedy dzieciaki biegają boso po trawie, lemoniada z cytryną smakuje jak najlepszy rarytas, a zwieńczeniem tego szczęścia jest proste, a jakże pyszne danie. Dziś niosę uśmiech na talerzu, pyszności idealne na zakończenie wakacji, smaki, które zachwycą każdego. Zapraszam na domowe placki z cukinii z kurkami.
Placuszki są chrupiące, idealnie smakują polane jogurtem. Można je jeść bez niczego, my jednak lubimy je w połączeniu z kurkami. Placki z cukinii, z serem i szynką to prostota, która cieszy. To takie danie, które kojarzy się z domem, latem i swobodą. Z umorusanymi twarzami dzieci, zapachem zielonej trawy, na szybko zorganizowanymi pysznościami z tego, co było w lodówce dostępne. Później takiej smaki wspomina się często, zapamiętuje, jako typowe pyszności z dzieciństwa. Ja uwielbiam, a Wy?:)
Placki z cukinii z kurkami – danie idealne na zwieńczenie wakacji
Składniki na 4 porcje:
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 2 jajka
- 6-8 łyżek mąki pszennej
- 7-8 plasterków szynki parmeńskiej (ew. boczku)
- 150 g tartego sera np. gouda, mozzarella.
- 200 g świeżych kurek
- 1 łyżka masła
- jogurt grecki
- sól, pieprz, czosnek w proszku, tymianek
- parmezan, świeże zioła do podania
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinie oraz cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do sita i odstawić do odsączenia na 10-15 minut.
W między czasie przygotować kurki. Oczyścić i opłukać. Rozgrzać patelnie i wrzucić kurki. Smażyć, aż odparuje woda. Zmniejszyć ogień, dodać łyżkę masła, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem w proszku oraz tymiankiem. Smażyć przez 5 minut. Odstawić na bok.
Szynkę parmeńską obsmażyć na patelni, aż się zrumieni z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy.
Cukinię przełożyć do większej miski i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać jajka, mąkę oraz pokruszoną w palcach szynkę parmeńską (zostawić kilka kawałków do dekoracji). Zamieszać całość. Masa powinna być dość gęsta. Jeżeli dalej jest rzadka to dodać więcej mąki.
Na patelni rozgrzać olej. Wykładać po 1 łyżce masy i lekko rozprowadzić. Smażyć z obu stron do zarumienienia.
Podawać z kurkami, płatkami parmezanu, świeżymi ziołami oraz łyżką jogurtu.
I gotowe!:)
Więcej pysznych przepisów na obiad znajdziesz TUTAJ
3 komentarze
Przepis brzmi niezwykle zachęcająco. Na pewno wypróbuję! Czy mogłaby Pani napisać skąd jest ten śliczny niebieski talerz i czy dobrze się sprawdził? Poszukuję właśnie nowej zastawy i ten wzór bardzo mi się podoba. Z góry dziękuję
Nie pamiętam:? Mam go już ze sto lat, ale to chyba IB Laursen.
Dziękuję. Placuszki rzeczywiście są pyszne. Przepis wypróbowany i polecony już kolejnym osobom 🙂