Ciasto kruche z borówkami.

by Home on the Hill
1 komentarz
Ciasto kruche z borówkami

Ciasto kruche z borówkami

Są takie zapachy, które chętnie wsadziłabym do słoika i zachowała na długie i srogie zimy. Kiedy już te słońce nie będzie tak cieszyć, gdy wiatr i zawierucha przejmą dowodzenie, to wtedy odkręcałabym ten słoik dobroci i przypominała sobie ciepłe miesiące. Zapach polnych kwiatów i ziół, drewna ogrzanego promieniami, świeżo skoszonej trawy, skóry muskanej słońcem. Do słoika włożyłabym też zapach świeżych owoców i tych wszystkich upieczonych ciast, które nimi wypełniliśmy. Szybko ukręcony placek, koc na trawie i leniwe biesiadowanie. Nic tak dobrze nie smakuje, jak te rzeczy zjadane wprost pod błękitnym niebem. I latem jakoś tak chce się więcej i jakoś wszystko mocniej się przeżywa, wszystko bardziej cieszy. I nic tak nie dodaje w życiu uśmiechu, jak gołe stopy na zielonej trawie, kolorowe kwiaty wokół i zapach kruchego ciasta z borówkami. Szczęście potrafi w drobnych rzeczach mieszkać. Najprostszych na świecie, ale tak samo ważnych, jak cała reszta.

Mam dla Was przepis, który jest pyszny i prosty. Kruche ciasto z borówkami, to ostatnio nasza największa słabość. To idealne słodkości na wszelkie pikniki, na poprawę humoru, na to, by koniecznie jeść je w promieniach słońca, ciesząc się wakacyjnymi dniami. To taka nasza kwintesencja lata. Koniecznie musicie to ciacho spróbować, proszę, nie odmawiajcie sobie tej przyjemności:)

Ciasto kruche z borówkami

Ciasto kruche z borówkami

Składniki (na okrągłą formę 24-26 cm):

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (+ 500 ml mleka i 4 łyżki cukru)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g borówek
  • garść bułki tartej

Wykonanie:

Mąkę wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać jajko a zimne masło zetrzeć na grubych oczkach tarki. Zagnieść całość do połączenia składników. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Nasmarować formę masłem i obsypać bułką tartą. Wyjąć ciasto i odkroić 2/3 z całości. Resztę schować do lodówki. Wykleić formę do pieczenia ciastem. Wstawić do piekarnika na 15 minut.

W między czasie przygotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Gdy minie 15 minut, wyjąć ciasto z piekarnika, przelać do niego ciepły budyń i obsypać całość borówkami, zostawiając garść do dekoracji. Posypać cukrem waniliowym. Wyjąć pozostałą cześć ciasta z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach tarki nad borówkami.

Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 45 minut.

przepis ciasto kruche piknik w ogrodzie ciasto kruche z borówkami przepis


Skosztuj również:

Przepyszny mleczny koktajl ryżowo-kawowy.

Ciasto owocowe z kremem mascarpone i biszkoptem.

Zobacz również

1 komentarz

Dorota 10 sierpnia, 2020 - 12:24 pm

Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam borówki 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej