Pizza ze szpinakiem, kurkami, ziemniakami i burattą.

by Home on the Hill
2 komentarze

Okazuje się, że pizza może mieć tysiące wariacji, a czym bardziej zaskakujące, tym są pyszniejsze i bardziej oryginalne. Dziś połączenie rożnych smaków – przede wszystkim niosę Wam idealne ciasto na pizzę, które może stanowić wyjście do Waszych ciekawych kulinarnych odkryć. My tym razem proponujemy połączyć je ze szpinakiem, zapiekanymi ziemniakami, kurkami i naszą ulubioną burattą. Smak jest zaskakujący, pyszny, to takie proste, a jakże smaczne.

Mam ogromną nadzieję, że Wam również pizza w takim wydaniu zasmakuje. Jest niezwykle syta, zapycha w moment, za to każdy kęs cieszy, no naprawę jest niesamowicie smaczna w takim połączeniu. Dużo tu aromatu, wszystkie te składniki idealnie się uzupełniają. Oczywiście jest to wersja wyjściowa, a Wy jak najbardziej możecie modyfikować ją po swojemu. Koniecznie tylko dajcie znać, jak Wam smakowało:)

Pizza ze szpinakiem, kurkami, ziemniakami i burattą

Składniki

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 200 g kurek
  • 200 g świeżego szpinaku
  • pół papryczki chilli
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średni ziemniak
  • 1 ser buratta
  • oliwa, sól, pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie, dodać mąkę, sól i zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Kurki oczyścić i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobina oliwy. Doprawić na koniec sola i pieprzem.

Szpinak umyć, rozgrzać patelnię z 1/3 szklanki oliwy. Wrzucić szpinak, posiekaną papryczkę chilli oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć szpinak, aż zwiędnie. Dodać sezam, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat i uformować rękami spód na pizze. Przełożyć na blachę do pieczenia. Nałożyć na ciasto pesto szpinakowe, pokrojony cienko ziemniak oraz wcześniej usmażone kurki. Skropić odrobiną oliwy.

Piec przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.

Na upieczoną pizze wykładamy kawałki sera buratta i posypujemy świeżą bazylią. Skrapiamy oliwą oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

I gotowe!

Zobacz również

2 komentarze

Karolina M. 20 lipca, 2020 - 1:09 pm

Co za nieoczywiste połączenie smaków – podoba mi się 🙂

Odpowiedz
Magdalena 20 lipca, 2020 - 1:35 pm

Bardzo nietypowy skład 🙂 Pizzy w takiej wykonaniu jeszcze nie jadłam. Spróbuję. Oj mąż się zdziwi 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej