Co powiecie na szybki, prosty i przepyszny makaron, który pachnie słońcem i częstuję wakacyjnymi smakami? Słodycz dojrzałych w słońcu pomidorków koktajlowych w połączeniu z pikanterią papryczki chilli, która została złagodzona wręcz aksamitnym serem Buratta, no to musi każdemu smakować! Do tego dołożymy jeszcze kilka innych tajnych składników i wychodzi nam coś obłędnego. Niosę kolejny pomysł na pyszny makaron, częstujcie się, gotujcie i cieszcie się tym jak najmocniej.
Uwielbiam makarony i to, że można przygotowywać je na tysiące sposobów. To najszybsze, najprostsze dania, a nigdy się nie nudzą, bo możemy robić z nimi setki wariacji. Wystarczy trochę poeksperymentować, coś zamienić, dołożyć i już wychodzi nam totalnie nowy przepis. Dziś coś mocno wakacyjnego, pysznego, coś, co znika z naszych talerzy równie szybko, jak się na nich pojawia — makaron z pomidorkami, szynką parmeńską i burattą. Naprawdę pychota!
Makaron z pomidorkami, szynką parmeńską i burattą
Składniki na 2 porcje:
- 250 g makaronu Spaghetti
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 5 plasterków szynki parmeńskiej
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka orzeszków Pini
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki tartego Parmezanu + do posypania
- Kulka sera Buratta
- 1 ząbek czosnku.
- sól, pieprz
- rukola do posypania
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni obsmażyć szynkę parmeńską podartą na małe kawałki wraz z orzeszkami Pini. Czosnek i papryczkę Chilli drobno posiekać, dodać wraz z oliwą na patelnię i smażyć 2 minuty. Dodać pomidorki koktajlowe i smażyć przez 2-3 minuty.
Gdy makaron się ugotuje przełożyć go na patelnie. Wsypać parmezan, dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać, dolać 3 -5 łyżek wody z makaronu i mieszać dalej aż ser się rozpuści na kremowy sos.
Wyłożyć na talerze, posypać rukolą i tartym parmezanem. Położyć kulkę sera Buratta podzieloną na pół. Skropić całość oliwą oraz posypać szczyptą świeżo mielonego pieprzu.
I gotowe!
1 komentarz
Buratta skradła moje serce, gdy w zeszłym roku po raz pierwszy udało mi się jej spróbować 🙂 Jej konsystencja totalnie pasuje do wielu dań 🙂