Makaron z pomidorkami, szynką parmeńską i burattą.

by Home on the Hill
1 komentarz

Co powiecie na szybki, prosty i przepyszny makaron, który pachnie słońcem i częstuję wakacyjnymi smakami? Słodycz dojrzałych w słońcu pomidorków koktajlowych w połączeniu z pikanterią papryczki chilli, która została złagodzona wręcz aksamitnym serem Buratta, no to musi każdemu smakować! Do tego dołożymy jeszcze kilka innych tajnych składników i wychodzi nam coś obłędnego. Niosę kolejny pomysł na pyszny makaron, częstujcie się, gotujcie i cieszcie się tym jak najmocniej.

Uwielbiam makarony i to, że można przygotowywać je na tysiące sposobów. To najszybsze, najprostsze dania, a nigdy się nie nudzą, bo możemy robić z nimi setki wariacji. Wystarczy trochę poeksperymentować, coś zamienić, dołożyć i już wychodzi nam totalnie nowy przepis. Dziś coś mocno wakacyjnego, pysznego, coś, co znika z naszych talerzy równie szybko, jak się na nich pojawia — makaron z pomidorkami, szynką parmeńską i burattą. Naprawdę pychota!

Makaron z pomidorkami, szynką parmeńską i burattą

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g makaronu Spaghetti
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka orzeszków Pini
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki tartego Parmezanu + do posypania
  • Kulka sera Buratta
  • 1 ząbek czosnku.
  • sól, pieprz
  • rukola do posypania

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni obsmażyć szynkę parmeńską podartą na małe kawałki wraz z orzeszkami Pini. Czosnek i papryczkę Chilli drobno posiekać, dodać wraz z oliwą na patelnię i smażyć 2 minuty. Dodać pomidorki koktajlowe i smażyć przez 2-3 minuty.

Gdy makaron się ugotuje przełożyć go na patelnie. Wsypać parmezan, dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać, dolać 3 -5 łyżek wody z makaronu i mieszać dalej aż ser się rozpuści na kremowy sos.

Wyłożyć na talerze, posypać rukolą i tartym parmezanem. Położyć kulkę sera Buratta podzieloną na pół. Skropić całość oliwą oraz posypać szczyptą świeżo mielonego pieprzu.

I gotowe!


TUTAJ znajdziecie jeszcze więcej przepisów na obiad:
pomysły na obiad

pomysły na obiad

Zobacz również

1 komentarz

Karolina M. 13 lipca, 2020 - 9:42 am

Buratta skradła moje serce, gdy w zeszłym roku po raz pierwszy udało mi się jej spróbować 🙂 Jej konsystencja totalnie pasuje do wielu dań 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej