Wakacyjne obiady powinny być szybkie i proste. Zachwycać smakiem, pachnieć świeżymi ziołami, kusić aromatem, a zarazem ich przygotowanie nie może trwać zbyt długo. Przecież nikt latem nie ma ochoty spędzać za dużo czasu w kuchni, zwłaszcza gdy zamiast tego można leżeć na zielonej trawie. Dania powinny pasować do wina, smakować zarówno popołudniu jak i wczesnym wieczorem. Być syte, a zarazem lekkie, odrobinę przenosić nas smakiem w ciepłe kraje. I ja dziś własnie niosę Wam przepis, który to wszystko łączy, obiad idealny na wakacje, który koniecznie musicie spróbować – frittata z cukinią i serem camembert. Gwarantuję, że już na stałe zagości na Waszym stole!
Uwielbiam frittatę, to kolejne danie, które może mieć tysiące wariacji. My ostatnio polubiliśmy ją bardzo w połączeniu z cukinią i serem camembert, naprawdę smakuje to obłędnie. Jest to też fajne danie na imprezę, bo nawet na zimno smakuje dobrze. No mówię Wam, coś pysznego i jakże łatwo to przygotować! Zresztą spójrzcie sami:
Frittata z cukinią i serem camembert – idealna na wakacyjny obiad, musisz jej spróbować!
Składniki:
- 5-6 średnich ziemniaków
- 6-8 jajek
- 1 mała cukinia
- 1 średnia cebuli
- 1 ser camembert
- łyżka masła
- sól, pieprz
- świeże zioła do posypania
Wykonanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie przez ok. 12-15 minut. Na patelni lub w garnku (który można później wstawić do piekarnika) rozgrzać masło i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Chwilę przesmażyć na dużym ogniu, a następnie dusić na średnim. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli i dusić przez 5-10 minut. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
Jajka rozbełtać wraz z dużą szczyptą soli. Ser camembert pokroić na plasterki. Zostawić 6 sztuk na wierch a resztę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do jajek.
Na patelnie wrzucić odcedzone ziemniaki oraz masę jajeczną. Smażyć na większym ogniu przez 3 minuty.
Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez 12-15 minut.
posypać świeżymi ziołami.
1 komentarz
Super pomysł! Spróbuję zrobić, uwielbiam dania z takich składników 🙂