Frittata z cukinią i serem camembert – idealna na wakacyjny obiad, musisz jej spróbować!

by Home on the Hill
1 komentarz

Wakacyjne obiady powinny być szybkie i proste. Zachwycać smakiem, pachnieć świeżymi ziołami, kusić aromatem, a zarazem ich przygotowanie nie może trwać zbyt długo. Przecież nikt latem nie ma ochoty spędzać za dużo czasu w kuchni, zwłaszcza gdy zamiast tego można leżeć na zielonej trawie. Dania powinny pasować do wina, smakować zarówno popołudniu jak i wczesnym wieczorem. Być syte, a zarazem lekkie, odrobinę przenosić nas smakiem w ciepłe kraje. I ja dziś własnie niosę Wam przepis, który to wszystko łączy, obiad idealny na wakacje, który koniecznie musicie spróbować – frittata z cukinią i serem camembert. Gwarantuję, że już na stałe zagości na Waszym stole!

Uwielbiam frittatę, to kolejne danie, które może mieć tysiące wariacji. My ostatnio polubiliśmy ją bardzo w połączeniu z cukinią i serem camembert, naprawdę smakuje to obłędnie. Jest to też fajne danie na imprezę, bo nawet na zimno smakuje dobrze. No mówię Wam, coś pysznego i jakże łatwo to przygotować! Zresztą spójrzcie sami:

Frittata z cukinią i serem camembert – idealna na wakacyjny obiad, musisz jej spróbować!

Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 6-8 jajek
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia cebuli
  • 1 ser camembert
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • świeże zioła do posypania

Wykonanie:

Ziemniaki pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie przez ok. 12-15 minut.  Na patelni lub w garnku (który można później wstawić do piekarnika) rozgrzać masło i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Chwilę przesmażyć na dużym ogniu, a następnie dusić na średnim. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli i dusić przez 5-10 minut. Dodać szczyptę soli i pieprzu.

Jajka rozbełtać wraz z dużą szczyptą soli. Ser camembert pokroić na plasterki. Zostawić 6 sztuk na wierch a resztę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do jajek.

Na patelnie wrzucić odcedzone ziemniaki oraz masę jajeczną. Smażyć na większym ogniu przez 3 minuty.

Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez 12-15 minut.

posypać świeżymi ziołami.

Frittata idealnie komponuje się z sałatką caprese z tego przepisu:

Super szybka sałatka caprese – idealna na upały!

Zobacz również

1 komentarz

Joanna 28 lipca, 2020 - 6:20 pm

Super pomysł! Spróbuję zrobić, uwielbiam dania z takich składników 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej