Ci co obserwują nas na Instagramie, pewnie doskonale wiedzą, że bierzemy właśnie udział w akcji #urlopwkraju, o której szerzej Wam już niedługo opowiem. Dlatego trochę mniej mnie tu na blogu, ale tuż przed wyjazdem przygotowaliśmy coś obłędnego. Pomyślałam sobie, że podzielę się z Wami tym przepisem przed weekendem, bo jest naprawdę genialny i nie będę się tu bawić w żadną skromność;) Pyszny, syty, wakacyjny – Paella z kurczakiem. Jeśli jeszcze tego nie próbowaliście, to czas to zmienić!
Robi się to szybko, prosto, a smakuje jak z najlepszej knajpy. No mówię Wam, to jest coś nieprawdopodobnego. Uwielbiamy, nawet dzieciaki się zajadają, a jak wiecie, z nich są najsurowsi recenzenci:) Lubię takie kulinarne wariacje, zdecydowanie jedzenie humor poprawia. Marsz do kuchni Kochani, jedzcie, cieszcie się tym i rozkoszujcie. Smacznego!
Paella z kurczakiem – super szybka i prosta
Składniki 4 porcje:
- 300 g ryżu jaśminowego (1,5 szklanki)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżka kurkumy
- sól, pieprz, oliwa
- Świeży tymianek i oliwki do posypania
Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na dużej patelni z odrobiną oliwy. Kurczaka oraz paprykę pokroić w kostkę i dodać do patelni. Smażyć 5 minut.
Dodać 1,5 szklanki ryżu oraz 3 szklanki wody. Gotować ok. 12-15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gdyby woda wyparowała szybciej niż ryż zmięknienie, to po prostu dolewamy jej po trochu.
Gdy ryż będzie al dente, dodać passatę kurkumę oraz doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez 2 minuty.
Posypać świeżym tymiankiem oraz pokrojonymi czarnymi oliwkami.
2 komentarze
Robiłam paellę prawie identycznie, bardzo mi smakowało. Niestety mężowi średnio podeszło Pozdrawiam!
Dzisiaj zrobiłam i zrobìę też jutro. Wszystkim smakowała. A ostatnio były burgerowe bułeczki z Waszego przepisu. Pozdrawiam