Ależ te wszystkie warzywa kuszą! Te pomidory słońcem rozgrzane, te kruche szparagi, sałaty, co kolorami czarują, zioła co zmysły nęcą, owoce, jędrne, słodkie i pyszne. No lato zjem Cię, zjem Cię jak nic! To o tej porze roku wszystko smakuje najlepiej, promieniami słońca muskane, czerwcowym powietrzem przyprawione, ciepłym wiatrem otulone. Aż te smaki i zapachy przywołują, wzywają, człowiek najchętniej biesiadowałby całymi dniami. To czas długich godzin przy stole, niekończących się rozmów, wieczornych śmiechów przy kieliszku wina, leżenia na trawie i wpatrywania się w chmury. To sezon na smakowanie, na rozpieszczanie kubków smakowych, na szybkie kuchenne wariacje, bez długich godzin przy garach, a i tak najpyszniejsze rzeczy z tego wychodzą. Dziś mam dla Was coś, co podsumuje te wszystkie słowa, co będzie kwintesencją tych wszystkich letnich skarbów, niosę prostą sałatkę, którą jak się raz posmakuje, to będzie już na stałe gościć na Waszych stołach.
Danie syte, a zarazem lekkie, idealne na obiad jak i wcześniejszą kolację. Kurczak w miodzie i chili z letnią sałatką, to połączenie rożnych smaków, które w ciekawy sposób ze sobą kontrastują, intrygują, sprawiają, że jest pysznie, ale też zaskakująco. No mogłabym jeść codziennie! Marsz na bazarek po świeże warzywa i do roboty!:) Smacznego Kochani.
Kurczak w miodzie i chili z letnią sałatką
Składniki na 2 porcje:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- Marynata: 1 łyżka miodu oraz pół łyżeczki pasty chilli lub drobno posiekanej papryczki chilli
- 2 garście ulubionej sałaty, 4 szparagi , 4 rzodkiewki, 4 truskawki, pomidor, ogórek, 1 awokado, 2 ugotowane młode ziemniaki
- sól, pieprz
- oliwa
- Dressing do sałatki: 1 łyżka miodu, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sezam
Wykonanie:
Warzywa umyć i pokroić. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i w tej samej wodzie ugotować na koniec szparagi (wystarczą 2 minuty). Przygotować sałatkę na talerzu.
Kurczaka pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą i doprawić szczyptą soli oraz pieprzu. Nadziać na patyczki do szaszłyków i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przygotować w miseczce marynatę z miodu oraz pasty chilli. Wyciągnąć kurczaka i polać dokładnie marynatą. Piec przez kolejne 5 minut. Można włączyć funkcję grilla jeżeli posiadamy.
Na koniec sałatkę polać dressingiem i posypać sezamem. Wyłożyć upieczonego kurczaka.
3 komentarze
Od razu zgłodniałam! Przepysznie wygląda ta micha smaku! Zrobię 🙂
Mmmm! Brzmi i wygląda genialnie! Idealna propozycja na te ciepłe dni, w których gotowanie i stanie przy garach jest ostatnią rzeczą, na którą miałoby się ochotę 🙂
Fajny przepis na kurczaka niestety sałatkę będę musiała zastąpić czymś konkretniejszym albo podać ją jako sałatkę do ziemniaków. Moi chłopcy lubią porządnie zjeść 🙂