Gnocchi ze szparagami w sosie parmezanowym.

by Home on the Hill
3 komentarze
Gnocchi ze szparagami w sosie parmezanowym

Gnocchi ze szparagami w sosie parmezanowym

Znów mi czas przyspieszył, ten maj, mimo że tak deszczowy, to jednak bardzo pracowity. Dużo rzeczy mam ostatnio do ogarnięcia, sporo piszę, projektuję, jest też dużo do roboty na zewnątrz, cały czas działamy w ogrodzie, jeśli tylko pogoda na to pozwala. Mimo wszystko nie narzekam, bo każdą z tych rzeczy uwielbiam i choć tak często nie wiadomo, w co w ręce wsadzić, to jednak człowiek codziennie czuje się spełniony. A to ogromnie ważne w życiu. Lubię pracować, lubię porządnie się zmęczyć, żeby potem móc z radością odpoczywać. Kochani, dziś tak na szybko wpadam do Was z kolejnym pomysłem na pyszny obiad. Syty, pełen smaku, niesamowite gnocchi ze szparagami w sosie parmezanowym.

Uwielbiam ten sezon na szparagi, co drugi dzień goszczą na naszych talerzach, chyba nigdy nie znudzi mi się ten smak. Tym bardziej nie mogło ich zabraknąć w dzisiejszym daniu. Koniecznie wypróbujcie przepis, tylko pod żadnym pozorem nie liczcie kalorii;)) Smacznego Kochani!

Gnocchi ze szparagami w sosie parmezanowym

Gnocchi ze szparagami w sosie parmezanowym

Składniki na  2-3 porcje:

  • 500 g gnocchi z tego przepisu lub gotowych (można użyć też kopytek)
  • pęczek szparagów zielonych
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej lub boczku
  • 40 g tartego parmezanu plus trochę do posypania
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • oliwa, sól, pieprz

Wykonanie:

Nastaw garnek z osoloną wodą i zagotuj. Na większej patelni zrumień szynkę z odrobiną oliwy.

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Gdy woda się zagotuje, wrzuć w pierwszej kolejności gnocchi. Gdy wypłyną, przełóż je łyżką cedzakową na patelnie smaż, aż się przyrumienią. Do tej samej wody wrzuć na 2 minuty szparagi.
Wodę zachowaj na koniec gotowania!

Dodaj ugotowane szparagi do patelni, wlej śmietankę i zagotuj często mieszając, aż sos zgęstnieje.

Sparz jajko wrzątkiem, oddziel żółtko od białka i dodaj je do miski. Dodaj tarty ser, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Zamieszaj widelcem.

Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok na 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia. Przełóż jajko z parmezanem, dodaj 5 łyżek gorącej wody ze szparagów i zamieszaj całość, by żółtko z serem się połączyło na gładką masę z sosem śmietankowym.

Podawać posypane parmezanem, z garścią świeżej rukoli skropionej oliwą.

Gnocchi ze szparagami w sosie parmezanowym

Zobacz również

3 komentarze

Ewa 20 maja, 2020 - 12:41 pm

Ale zachciało mi się jeść. Czasami chodziłam z koleżankami do małej restauracji gdzie zamawiałam podobne danie ale ze szpinakiem. Pycha! Muszę wpisać parmezan na listę zakupów. Pozdrawiam

Odpowiedz
Wiola 21 maja, 2020 - 10:36 am

Pychota 🙂 Mam plan na dzisiejszy obiadek. Pozdrawiam

Odpowiedz
Paulina z simplistic.pl 25 maja, 2020 - 1:15 pm

Gdyby nie to, że jestem na diecie wegańskiej, na pewno wypróbowałabym Twój przepis, bo danie prezentuje się GENIALNIE! <3

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej