fbpx

Drożdżowe bułeczki do burgerów według przepisu mojego Męża.

by Home on the Hill

Dziś niosę Wam tajny przepis, przez długi czas opracowywany i ulepszany. W naszym domu głównie jest tak, że ja jestem od sprzątania, a mój Mąż od gotowania i powiem Wam, że wcale mi to nie przeszkadza;) Ma chłopak talent. Dziś niosę Wam autorski przepis mojego Męża na pyszne drożdżowe bułeczki, idealne do burgerów, jak i na śniadanie. Częstujcie się Kochani!:)

Z tymi bułkami to jest naprawdę spory kawał historii. Mój Mąż długo szukał idealnego przepisu, który odpowiadałby naszemu wyobrażeniu o idealnych bułeczkach do burgerów. Puszystych, ale nie nadmuchanych, maślanych, ale nie za słodkich. Po wypróbowaniu kilku różnych przepisów, testowaniu, modyfikowaniu i ulepszaniu, powstał taki mały miks ich wszystkich, który zawsze wychodzi. Te bułki są idealne do tradycyjnych burgerów, jak i tych w opcji wege. Ale tak już wcześniej pisałam, są też świetne jako zwykłe pieczywo, ja uwielbiam je jeść na śniadanie, bo zawsze nam kilka zostaje. Łapcie przepis i koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowały.

Drożdżowe bułeczki do burgerów według przepisu mojego Męża

Składniki na 8 dużych bułek lub 12 średnich:

  • mąka pszenna np. typ 650 – 715 g
  • mleko – 325 ml
  • świeże drożdże – 40 g
  • cukier – 25 g
  • masło – 65 g
  • żółtka – 3 szt (białka pozostawić do posmarowania bułek)
  • 1 łyżeczka soli
  • ser tarty do posypania

Wykonanie:

Świeże drożdże umieścić w miseczce i dodać cukier. Ucierać łyżką, aż staną się płynne. Dodać odrobinę letniego mleka. Mąkę przesiać do dużej miski i zrobić wgłębienie. Wlać rozczyn drożdży i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po 30 minut sprawdzić czy drożdże zaczęły pracować (będą się pienić). Jeżeli tak, to dodajemy resztę letniego mleka, żółtka, sól i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Gdyby było zbyt klejące, należy dodać więcej mąki.

Formujemy kulkę, oprószamy mąką dno miski i umieszczamy w niej ciasto. Wierzch również oprószamy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyciągamy ciasto z miski i ponownie zagniatamy formując walec. Kroimy go na równe części (8 lub 12 w zależności od potrzebnego rozmiary). Z każdej części formujemy kulki i kładziemy na blachę do pieczenia.

Ponownie przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut.

Smarujemy bułeczki białkiem i posypujemy tartym serem.

Pieczemy w 170 stopniach przez 17-20 minut, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.

I gotowe!

Zobacz również

9 komentarzy

Ewa 6 maja, 2020 - 11:26 pm

Aż jeść się zachciało:)

Odpowiedz
Home on the Hill 14 maja, 2020 - 11:49 am

I oto chodzi :))))

Odpowiedz
Ania 7 maja, 2020 - 8:58 am

No to już wiemy co będzie dzisiaj serwowane:) będzie pysznie:)

Odpowiedz
Home on the Hill 14 maja, 2020 - 11:48 am

Super Aniu :)) I co udało Ci się je upiec, jak Wam smakowały?:)

Odpowiedz
Kamila R. 7 maja, 2020 - 9:03 am

wyglądają genialnie! Takie puszyste, delikatne jak chmurka. Mam nadzieję, że uda mi się je na dniach przygotować 🙂 Myślę, że super sprawdziłyby się także do podgrzania na grillu 🙂

Odpowiedz
Home on the Hill 14 maja, 2020 - 11:48 am

Na pewno! Daj znać jak wyszły :***

Odpowiedz
Janina 12 maja, 2020 - 7:29 am

To wcale nie takie trudne jak myślałam 🙂 Obawiałam się samodzielnie robić pieczywo, bo cały czas myślałam, że to trudne i wymagające wielu umiejętności. Spróbuję na pewno!

Odpowiedz
Home on the Hill 14 maja, 2020 - 11:47 am

No widzisz!:) To koniecznie daj znać, jak Ci smakowały:)))

Odpowiedz
Miriam 4 czerwca, 2020 - 12:15 pm

Mniam, bułeczki z serem na wierzchu. Muszę wypróbować tego przepisu! Wyglądają na mięciutkie i pyszne.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej