


mleczny koktajl ryżowo-kawowy
Mam nadzieję, że słońce Was ostatnio rozpieszcza, w końcu temperatury coraz wyższe. Co prawda nadal jesteśmy pozamykani w domach i pewnie tym, co nie mają ogrodów, ciężej jest korzystać z uroków pogody, ale za to mam coś, co poprawi humor każdemu. Napój trochę już wakacyjny, pyszny, chłodzący i przynoszący same pozytywne myśli. Taka chwila relaksu, coś dla rozpieszczenia. Śmiało można pić na balkonie, w ogrodzie tudzież na kanapie. Grunt to chwila oddechu. Kto lubi desery do picia? Dziś coś obłędnego – koktajl ryżowo-kawowy. Musicie go spróbować!
Jeśli są na sali fani mrożonej kawy, to jest to coś, co na pewno Wam zasmakuje. Ale to nie jest taka tradycyjna mrożona kawa, a bardziej deser, chwila ze słodkością i te sprawy;) W dodatku koktajl może mieć przeróżne wariacje, jest stała baza z ryżu, mleka, miodu i cynamonu, i to już same w sobie jest pyszne (idealne choćby dla dzieci) a do tego możemy dodać kawę, likier i robi się całkiem po dorosłemu;) No pyszne to, orzeźwiające, idealne na cieplejsze dni, na słońce, na poprawę humoru, na „mam ochotę na coś słodkiego”. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało:)
Przepyszny mleczny koktajl ryżowo-kawowy
Składniki na bazę:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 szklanki mleka
Dodatki:
- espresso lub mocna kawa czarna
- ulubiony likier lub mocniejszy alkohol np. rum (opcjonalnie, można wykonać wersję bezalkoholową)
- kostki lodu
- brązowy cukier
Wykonanie:
Dzień wcześniej przygotować bazę do koktajlu. W tym celu wsypujemy szklankę ryżu do naczynia od miksera i zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Pod przykryciem namaczamy ryż całą noc.
Następnego dnia, miksujemy ryż w blenderze z pozostałą wodą przez 3-4 minuty. Dodajemy mleko, miód, cynamon i miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
W ten sposób uzyskaliśmy bazę do naszego koktajlu. Możemy go przechowywać w lodówce np. w słoiku przez ok. 5 dni.
W celu przygotowania koktajlu bierzemy szklankę, zwilżamy jej brzeg i obtaczamy w brązowym cukrze. Wsypujemy kilka kostek lodu do szklanki, wlewamy naszą bazę zostawiając miejsce na kawę oraz likier (po ok. 40 ml).
Wskazówka: sama baza koktajlu gdy nie dodamy do niej alkoholu i kawy jest wyśmienitym napojem dla dzieci.
4 komentarze
Hmmm… skusiłaś mnie:)
Wygląda bardzo smacznie! Zaskoczę tym przepisem moich bliskich, przy najbliższej okazji 🙂
Czy można użyć innego ryżu?
Myślę, że tak, ale nie próbowałam;)