


Burgery z batatów i kaszy jaglanej.
Znów poszaleliśmy w kuchni i dzięki temu niosę Wam kolejny pyszny przepis. Dziś coś dla zwolenników wegetariańskiej kuchni – obłędne burgery z batatów i kaszy jaglanej. Smakują lepiej niż tradycyjne, naprawdę ogromnie polecam. To takie danie, które na stałe zagości w naszym menu i mam ogromną nadzieję, że w Waszym również:)
Czasem człowiek ma ochotę na coś bardziej fastfoodowego, mocno zapychającego, chrupiącego. Ale rozum podpowiada, że to jednak niekoniecznie na dobre nam wyjdzie, zwłaszcza jeżeli ostatnio tak wiele czasu spędza się na kanapie;) A co jeśli danie niezbyt zdrowe zrobi się na wegetariański sposób, doda składniki takie, które są pożywne i niosą w sobie wiele dobrego, wymiesza się to wszystko, zrównoważy, to już wtedy nie brzmi tak źle, prawda? I dziś właśnie niosę Wam takie danie. Niby hamburgery, a jednak w miarę zdrowe (no frytki przecież można sobie darować;)). W dodatku obłędnie pyszne, więc czego chcieć więcej?:) Marsz do kuchni i do dzieła!
Burgery z batatów i kaszy jaglanej
Składniki na 2 duże burgery:
- 1 średni batat
- pół szklanki kaszy jaglanej (lub miksu z kaszą jaglaną)
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
Do podania:
- sałata, pomidor, ogórek, cebula czerwona, awokado, plasterek sera, bułki hamburgerowe
- jogurt grecki lub majonez
Wykonanie:
Bataty obrać, pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na 40 minut (aż widelec będzie miękko wchodził).
Kaszę ugotować z szklanką wody na małym ogniu.
Gdy bataty będą miękkie, przekładamy je do miski. Ugniatamy tłuczkiem lub widelcem. Dodajemy kaszę jaglaną, jajko, doprawiamy solą i pieprzem i zaczynamy wyrabianie dosypując bułkę tartą. Bułki tartej używamy tyle, aż masa zacznie być klejąca i nie będzie się rozpadać (tak by można było ulepić burgera).
Burgery przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika (220 stopni) i pieczemy przez 30 minut.
W między czasie przygotować dodatki. Pokroić pomidory, ogórek i cebulę. Awokado obrać i rozgnieść w misce z odrobiną oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu.
Na 5 minut przed końcem pieczenia burgerów, wstawić bułki.
Burgera układamy w kolejności: awokado, burger, ser, sałata, pomidor, cebula, ogórek i na wierzch łyżka jogurtu lub majonezu.
4 komentarze
Aż się zrobiłam głodna
Przepis brzmi genialnie, myślę, że po świętach skuszę się na jego wykonanie 🙂
Wegetariańska opcja nie zawsze do mnie przemawia, ale taki kotlet myślę, że mógłby mi i mojej rodzinie posmakować. Czas na jakieś eksperymenty w naszej kuchni 🙂
Uwielbiam burgery, mogłabym jeść je kilogramami. Chyba już wiem co dziś na obiad 🙂