Burgery z batatów i kaszy jaglanej.

by Home on the Hill
4 komentarze
Burgery z batatów i kaszy jaglanej.

Burgery z batatów i kaszy jaglanej.

Znów poszaleliśmy w kuchni i dzięki temu niosę Wam kolejny pyszny przepis. Dziś coś dla zwolenników wegetariańskiej kuchni – obłędne burgery z batatów i kaszy jaglanej. Smakują lepiej niż tradycyjne, naprawdę ogromnie polecam. To takie danie, które na stałe zagości w naszym menu i mam ogromną nadzieję, że w Waszym również:)

Czasem człowiek ma ochotę na coś bardziej fastfoodowego, mocno zapychającego, chrupiącego. Ale rozum podpowiada, że to jednak niekoniecznie na dobre nam wyjdzie, zwłaszcza jeżeli ostatnio tak wiele czasu spędza się na kanapie;) A co jeśli danie niezbyt zdrowe zrobi się na wegetariański sposób, doda składniki takie, które są pożywne i niosą w sobie wiele dobrego, wymiesza się to wszystko, zrównoważy, to już wtedy nie brzmi tak źle, prawda? I dziś właśnie niosę Wam takie danie. Niby hamburgery, a jednak w miarę zdrowe (no frytki przecież można sobie darować;)). W dodatku obłędnie pyszne, więc czego chcieć więcej?:) Marsz do kuchni i do dzieła!

Burgery z batatów i kaszy jaglanej

Składniki na 2 duże burgery:

  • 1 średni batat
  • pół szklanki kaszy jaglanej (lub miksu z kaszą jaglaną)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Do podania:

  • sałata, pomidor, ogórek, cebula czerwona, awokado, plasterek sera, bułki hamburgerowe
  • jogurt grecki lub majonez

Wykonanie:

Bataty obrać, pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na 40 minut (aż widelec będzie miękko wchodził).

Kaszę ugotować z szklanką wody na małym ogniu.

Gdy bataty będą miękkie, przekładamy je do miski. Ugniatamy tłuczkiem lub widelcem. Dodajemy kaszę jaglaną, jajko, doprawiamy solą i pieprzem i zaczynamy wyrabianie dosypując bułkę tartą. Bułki tartej używamy tyle, aż masa zacznie być klejąca i nie będzie się rozpadać (tak by można było ulepić burgera).

Burgery przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika (220 stopni) i pieczemy przez 30 minut.

W między czasie przygotować dodatki. Pokroić pomidory, ogórek i cebulę. Awokado obrać i rozgnieść w misce z odrobiną oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu.

Na 5 minut przed końcem pieczenia burgerów, wstawić bułki.

Burgera układamy w kolejności: awokado, burger, ser, sałata, pomidor, cebula, ogórek i na wierzch łyżka jogurtu lub majonezu.

Zobacz również

4 komentarze

Daria 9 kwietnia, 2020 - 8:04 pm

Aż się zrobiłam głodna

Odpowiedz
Wojciech Majchrzak 10 kwietnia, 2020 - 8:04 am

Przepis brzmi genialnie, myślę, że po świętach skuszę się na jego wykonanie 🙂

Odpowiedz
Mariusz Gruszecki 10 kwietnia, 2020 - 9:31 am

Wegetariańska opcja nie zawsze do mnie przemawia, ale taki kotlet myślę, że mógłby mi i mojej rodzinie posmakować. Czas na jakieś eksperymenty w naszej kuchni 🙂

Odpowiedz
Maja C 17 kwietnia, 2020 - 11:43 am

Uwielbiam burgery, mogłabym jeść je kilogramami. Chyba już wiem co dziś na obiad 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej