Kurczak zapiekany z czipsami tortilla w pomidorowym sosie.

by Home on the Hill
0 komentarz

Chyba nigdy nie cieszyłam się tak mocno z powodu tego, że posiadam ogród jak teraz. To niesamowity przywilej i luksus, pogoda nas ostatnio rozpieszcza, więc spędzamy tam mnóstwo czasu. Wystawiam twarz do słońca i cieszę się drobnymi rzeczami. Człowiek w takiej sytuacji wiele rzeczy sobie przewartościowuje. Nagle zupełnie co innego nabiera szczególnego znaczenia, a fundamentalne rzeczy znów stają na podium. Jesteśmy razem. Dzieci biegają wokół, możemy pracować z domu, pielić rośliny w ogrodzie, gotować sobie dobre rzeczy. To wszystko ma niewyobrażalne znaczenie. Szczęście jest w drobiazgach zaklęte. W tych wspólnych posiłkach, w uśmiechach, w obecności bliskich osób. Celebrujemy te chwile, próbując być dobrej myśli. Celebrujemy we wspólnym czasie i przy stole. Jedną z tysiąca możliwości okazania sobie miłości jest upichcenie czegoś dobrego, rozpieszczenia kulinarnie całej rodziny. W końcu teraz jest na to dobry moment. Dziś mam dla Was pyszny przepis, który mam nadzieję, że sprawi Wam radość.

Staram się nie panikować. Oddychać głęboko. Wyłączam wiadomości, bo ileż można w kółko się tym nakręcać. Czerpię za to garściami z tego naszego przymusowego pobytu. Ileż więcej mamy teraz czasu dla siebie. I ta pogoda! Urządzam wiosenne porządki, pielimy w ogrodzie, biesiadujemy. Nie wiem czemu, ale te nasze wspólne posiłki nabrały dla mnie jeszcze większego znaczenia. Ta prosta codzienność cieszy, bo nagle człowiek nabiera przerażającej świadomości, jak bardzo to wszystko jest ulotne. Ale oczyszczam umysł, przyciągam pozytywne myśli. Będzie dobrze, musi być. A na razie ugotujmy sobie coś dobrego. Poniżej przepis, który z przyjemnością pałaszujemy. Mam ogromną nadzieję, że Wam również zasmakuje i sprawi radość.

Kurczak zapiekany z czipsami tortilla w pomidorowym sosie

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g mielonego kurczaka/indyka
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 200 g tartego sera np. mozzarella
  • 1 opakowanie czipsów tortilla solonych
  • oliwa, sól, pieprz, cukier, kumin, papryka w proszku, czosnek w proszku.

Wykonanie:

Przygotować dużą patelnię, w której można piec lub najpierw ugotować kurczaka z sosem i przełożyć później do naczynia do zapiekania.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni z oliwą. Dodać mielonego kurczaka i smażyć przez 5 minut. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do patelni.

Dodajemy kolejno przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka papryki, 2 łyżeczki czosnku i szczyptę kuminu.

Teraz dodajemy ryż i chwilę smażymy. Następnie wlewamy 2 szklanki wody oraz puszkę krojonych pomidorów. Zagotować.

Gotujemy bez przykrycia przez 12 minut na średnim ogniu.

Dodać 1 łyżeczkę cukru, aby zredukować kwaśność sosu pomidorowego. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.

Posypujemy 2/3 tartego sera, wykładamy czipsy tortilla i posypujemy resztą sera.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy 10 minut.

Zobacz również

Zostaw komentarz