Kurczak Tikka Masala.

by Home on the Hill
2 komentarze
Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala

Dzień dobry w Nowym Roku Kochani! Mam nadzieję, że u Was wszystko dobrze, że przywitaliście go z radością, i że wypoczywacie przez te pierwsze dni. Zamiast wpisu z podsumowaniem ubiegłych miesięcy przychodzę do Was z postem typowo kulinarnym. A niech będzie oryginalnie;) Nie w głowie mi cyferki, sentymenty, póki co skupiam się na wypoczynku, wspólnych chwilach z bliskimi i wiecznym biesiadowaniu, które trwa już od dwóch tygodni. Dziś mam dla Was obłędny przepis na obiad, mam nadzieję, że wykorzystacie go w ten długi weekend.

Danie jest oryginalne, przepyszne, nawet nasze dzieci się nim zajadają, a to najsurowsi recenzenci. Będzie idealne na obiad w ciągu tygodnia, jak i na bardziej wystawną okazję w gronie większej ilości osób. No powiem Wam, że ostatnio takie smaki u nas królują i mega mi to odpowiada. Dużo ciekawych połączeń przypraw, mleczko kokosowe, które zmiękcza całość, wyraziste aromaty, to coś, co rządzi teraz na naszych talerzach. Musicie koniecznie przepis wypróbować, jestem bardzo ciekawa Waszej opinii, mam nadzieję, że kurczak Tikka Masala będzie Wam smakować równie mocno, jak nam. Uśmiechy przesyłam i smacznego Kochani! Odpoczywajcie jeszcze, biesiadujcie, celebrujcie te pierwsze dni nowego roku, niech będzie leniwie, przyjaźnie i pysznie. Tego właśnie na ten nadchodzący weekend życzę Wam i sobie:)

Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g mielonego kurczaka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka stołowa przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • sól
  • garść pietruszki lub kolendry

Wykonanie:

Pieprz ziarnisty podpiec na patelni bez tłuszczu, a następnie utrzeć w moździerzu (można pominąć i użyć mielonego pieprzu). Mięso z kurczaka doprawić solą oraz pieprzem, dodać jajko, bułkę tartą i garść posiekanej pietruszki. Uformować pulpeciki i przełożyć na blachę do pieczenia (jeżeli mięso będzie zbyt lejące to można dodać więcej bułki tartej lub mąki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut.

Rozgrzać dużą patelnię lub garnek. Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać wraz z masłem na patelnie z odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż cebula się lekko skarmelizuje. Następnie dodać kurkumę, paprykę w proszku, garam masalę oraz tarty imbir. Podsmażyć przyprawy przez parę minut, aż puszczą aromat. Dodać mleko kokosowe oraz pomidory z puszki. Gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Dodać upieczone klopsiki i chwile podgrzewać je w sosie.

Podawać z ryżem i posypać posiekanym szczypiorkiem.

I gotowe!

Kurczak Tikka Masala przepis przepis na Kurczak Tikka Masala


Zajrzyj po więcej przepisów:

przepisy danie główne

Danie główne

przepisy na słodko

Na słodko

 

Zobacz również

2 komentarze

Mia Coman 4 stycznia, 2020 - 2:56 pm

Draga Aleksandra,
O incantare este acest preparat si prezentata intr-un mod de… premiat!
Iti doresc un an nou plin de bucurii si impliniri!
Calde imbratisari, Mia

Odpowiedz
z-dusza.pl 31 stycznia, 2020 - 6:17 pm

Na Twoim blogu zawsze mogę znaleźć wspaniałe inspiracje kulinarne! Dania, które zawsze chciałam wypróbować, ale nie miałam odwagi. Kiedyś jadłam Kurczak tikka masala i bardzo miło będzie mi wrócić do tego smaku 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej