Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem.

by Home on the Hill
0 komentarz
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Zimno się zrobiło, ledwie listopad się rozpoczął, a już serwuje chłodniejsze temperatury. Za oknem szaro, deszczowo, no jakoś tak mało energetycznie. Zdecydowanie w taką pogodę warto się rozgrzać. Czy Wy też w swojej kuchni serwujecie dania zgodne z tym, co za oknem? U nas jest tak, że latem jadamy dużo lżej, jakieś sałatki, dietetyczne dania, a jesienią i zimą stawiamy na najbardziej syte i rozgrzewające obiady. Często królują u nas dania jednogarnkowe, gęste zupy kremy, albo zapiekanki. I dziś właśnie niosę Wam jedną z naszych ulubionych. Bardzo prosta, pyszna i rozgrzewająca zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem. Idealny obiad na jesień!

Lubię zapiekanki, bo robi się je szybko, zawsze dużo ich wychodzi, są syte i smakują obłędnie. Uwielbiam zapiekane warzywa, choć umówmy się, że takie danie do najbardziej dietetycznych nie należy. Ale cóż, zima idzie, warto zadbać o odpowiednie kalorie, cobyśmy zbytnio nie zmarzli;)))

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem.

Składniki na okrągłą formę 24 cm lub prostokątną 25×30 cm:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mały kalafior
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 600 ml mleka
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 50 g parmezanu + do posypania
  • sól, pieprz, 6 liści laurowych, gałązka rozmarynu
  • łyżka masła

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki 0,5 cm. Kalafior umyć i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do formy, dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.

Cebulę pokroić w piórka i dusić przez 20 minut w garnku z łyżką masła na koniec dodając szczyptę soli i pieprzu.  Gdy cebula się skarmelizuje dodać mleko i śmietankę. Włożyć gałązkę rozmarynu i liście laurowe. Następnie dodać wyciśnięty praską czosnek i zetrzeć parmezan. Zagotować i gotować dalej na średnim ogniu przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Wyłowić rozmaryn i liście laurowe.

Przelać sos do naczynia z ziemniakami, posypać tartym parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Najpierw pieczemy pod przykryciem  przez 30 minut (jeżeli naczynie nie ma pokrywki, można użyć foli aluminiowej i szczelnie przykryć naczynie). Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 50 minut.

I gotowe!

Przepis zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Zobacz również

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej