Krem z pomidorów z ciecierzycą.

by Home on the Hill
5 komentarzy
Krem z pomidorów z ciecierzycą

Krem z pomidorów z ciecierzycą

Nasze życie przeniosło się całkowicie do środka. Otulamy się domem, próbujemy wykrzesać z siebie jakieś resztki energii, choć wieczny brak słońca zdecydowanie w tym nie pomaga. Zwolniłam ostatnio, zwolniłam aż za mocno. No nie umiem w ten listopad, brakuje mi tych długich godzin spędzanych na dworze, tych promieni słońca tańczących po podłodze, zielonych widoków za oknem. Drzewa zgubiły już większość liści, rok jak zwykle koło zatacza. Ale pewnie już doskonale wiecie, co w takich chwilach najmocniej mi humor poprawia. Pyszne aromaty wydostające się z kuchni, syte posiłki rozgrzewające od środka, pyszności, którymi można się rozpieszczać. Dania na szczęście mogą czarować przez cały rok, a każdy miesiąc jest dobry na wspólne biesiadowanie. Dziś niosę Wam danie idealne na listopad, podbijające kubki smakowe, niezwykle aromatyczne i w dodatku robi się je naprawdę szybko. Zapraszam na rozgrzewający krem z pomidorów z ciecierzycą, jest przepyszny!

Taki krem idealnie sprawdzi się, gdy zimno się robi, gdy brakuje nam sił i energii. Wracamy przemarznięci do domu i wtedy warto ugotować coś dobrego, coś, co nas rozgrzeje, nasyci, zachwyci smakiem, poprawi humor. Zupa jest bardzo gęsta, pożywna i przede wszystkim niezwykle oryginalnie smakuje. Jestem pewna, że i Wy ją pokochacie!

Krem z pomidorów z ciecierzycą

Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka pomidorów
  • 400 ml passaty
  • 400 ml wody
  • 2 średnie cebule
  • 1 mały batat
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 szklanka gotowanej ciecierzycy
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona, czosnek w proszku
  • tarty parmezan do posypania
  • listki pietruszki do posypania
  • 1 łyżka masła
  • oliwa

Wykonanie:

Cebulę pokroić w piórka, przełożyć do garnka i dusić na małym ogniu z masłem przez 20 minut. Następnie doprawić 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką papryki, 1 łyżeczką czosnku i połową łyżeczki pieprzu. Przesmażyć przez 2 minuty. Dodać 400 ml wody, pomidory z puszki, passatę, posiekany ząbek czosnku i pokrojonego w kostkę batata. Gotować przez 25 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

W między czasie przygotować ciecierzycę. Odsączyć na sitku z zalewy i przepłukać zimną wodą, aż przestanie się pienić. Przełożyć na rozgrzaną patelnie i odparować z wody. Dodać odrobinę oliwy i smażyć przez 5 minut, aż się zarumieni. Doprawić szczyptą soli, pieprzu, papryki i czosnku.  Zdjąć z ognia.

Gdy bataty będą miękkie, dodać serek mascarpone i zmiksować na gładki krem. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić.

Przelać do talerzy, posypać natką pietruszki, wyłożyć ciecierzycę i zetrzeć ser.

Krem z pomidorów z ciecierzycą

Zobacz również

5 komentarzy

Andrzej 15 listopada, 2019 - 12:40 pm

Co do Ciebie zaglądam to dostaje nie tylko porcję pięknych wnętrz, ale i porcję pyszności do wypróbowania <3 🙂 Myślę, że to danie idealne na jesień.

Odpowiedz
z-dusza.pl 15 listopada, 2019 - 8:07 pm

Super patent na „posypkę” ze smażonej ciecierzycy! Na pewno wypróbuję przy następnej zupie 🙂

Odpowiedz
Ania 18 listopada, 2019 - 9:40 pm

Na pewno spróbuję:) wygląda pysznie:)

Odpowiedz
Klara 20 listopada, 2019 - 10:37 am

Wygląda przepysznie 😉 zrobię dokładnie według przepisu, ale mężowi nie dam pietruszki bo nie lubi 😀

Odpowiedz
Thomas 10 lutego, 2020 - 3:34 pm

Wspaniały przepis zwłaszcza na te ponure zimne dni, które teraz nastały. Chętnie przygotuję sobie taki kremik na weekend. 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej