Zapiekany kalafior pod beszamelem w cieście.

by Home on the Hill
2 komentarze
Zapiekany kalafior pod beszamelem w cieście

Zapiekany kalafior pod beszamelem w cieście

Uwielbiam w kuchni radość, ekspresję, te wszystkie zapachy, aromaty, całe serce w dania włożone. Są ludzie, którzy potrafią pięknie o tym całym gotowaniu opowiadać, dzielić się swoja pasją, wręcz nią zarażać. I tylko problem polega na tym, że jak oglądamy te wszystkie kulinarne programy, to się człowiek od razu głodny robi. I nie ma zmiłuj, trzeba zaraz te smaki przenieść do siebie, bo inaczej będzie to człowieka męczyć i dręczyć. Dziś niosę Wam coś wyśmienitego, najlepszego, tylko spójrzcie. Chyba już wiecie, co ugotujecie w ten weekend?;)

Przepis nie jest nasz, ale jest tak obłędny, że nie miałam serca się nim z Wami nie podzielić. W naszym domu stałym gościem jest Jamie Oliver. Znacie tego Pana?:) Uwielbiam! Ten jego uśmiech, energia, no po prostu już przez ekran czuć jak to wszystko pachnie i smakuje. Niejednokrotnie robiliśmy przepisy u niego podpatrzone, ale muszę przyznać, że ten kalafior wysuwa się na prowadzone. No jest wyborny, czegoś takiego jeszcze nie jedliście!

Zapiekany kalafior pod beszamelem w cieście

Zapiekany kalafior pod beszamelem w cieście

Składniki na formę o średnicy 30 cm lub 25×30 cm

Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 300 ml letniej wody
  • 7 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Na farsz:

  • główka małego kalafiora (ok. 0,5 kg)
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 700 ml mleka
  • 120 g tartego sera Cheddar
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Do większej miski wlać letnią wodę i wsypać drożdże z cukrem, zamieszać i zostawić na 2 minuty. Dodać mąkę oraz sól, zagnieść, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Włożyć z powrotem do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

W między czasie przygotować farsz. Kalafior umyć i podzielić na małe kawałki. W dużym garnku podusić pokrojoną drobno cebulą wraz z masłem i odrobiną wody. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie dodać mąkę i podsmażyć przez chwilę, aż zacznie się rumienić. Następnie stopniowo dolewać mleka i cały czas mieszać trzepaczką. Gdy sos lekko zgęstnieje dodać kawałki kalafiora. Następnie gotować na małym ogniu przez pół godziny. Na koniec dodać ser i doprawić solą oraz pieprzem. Odstawić z ognia.

Ciasto wyjąć z miski i przełożyć do formy, następnie rękami uformować ciasto w naczyniu. Wlać farsz z kalafiora i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

I gotowe!

zapiekany kalafior Jamie Oliver przepisy dania z kalafiorem

Zobacz również

2 komentarze

Dominika 15 października, 2019 - 12:37 pm

A ja właśnie szukam jesiennych wegetariańskich przepisów. Ach, wygląda wybornie OO :D!

Odpowiedz
wieso_p 22 października, 2019 - 10:49 am

Warzywa w najrozmaitszych odsłonach są przeze mnie pałaszowane z wielką ochotą. WPis na tyle zaciekawił mnie, że z chęcią rozejrzę się po blogu szukając czegoś dla siebie.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej