Krem z dyni z grzybami leśnymi.

by Home on the Hill
2 komentarze
Krem z dyni z grzybami leśnymi

Krem z dyni z grzybami leśnymi

Są takie smaki, które ogromnie zapadają w pamięć. Przywołują wspomnienia. Kojarzą się z ciepłym domem, deszczem za oknem, kolorowymi drzewami. W dzisiejszych czasach dynia jest właściwie dostępna cały rok, ale nigdy nie smakuje tak dobrze, jak jesienią. Tylko i wyłącznie o tej porze tak mocno cieszy, tak wybornie łechta kubki smakowe. Jest na stałe przypisana do tego czasu, nie wyobrażam sobie jej serwować bez tej nostalgicznej aury za oknem. To tak jakby makaron z truskawkami jeść w grudniu, a świątecznego karpia na wiosnę. No nie ma mowy! Nieważne składniki, po prostu są dania nieodłącznie przynależne do danej pory roku, czy okazji. Aromatyczny, pyszny i jakże cudownie rozgrzewający krem z dyni z dodatkiem grzybów leśnym jest właśnie tym, co o obecnie króluje na stole. Kwintesencja tego, za co kocham jesień. Pyszny, najlepszy, właśnie teraz.

Na krem z dyni jest mnóstwo wariacji, my sami wypróbowaliśmy niezliczone przepisy. Ale najbardziej lubię go w takim klasycznym wydaniu z dodatkiem aromatycznych grzybów i parmezanu. Pachnie samą dobrocią, sezonowymi darami. Ciepły, sycący, kojarzy mi się z domem, rodzinnymi chwilami, szczyptą miłości. Wypróbujcie koniecznie, w końcu tak bardzo lubię się z Wami dzielić tym, co dobre:)

Krem z dyni z grzybami leśnymi

Krem z dyni z grzybami leśnymi

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 batat
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g grzybów leśnych np. kurek
  • boczek w plastrach
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g tartego parmezanu i kilka cienkich plasterków do dekoracji
  • 1 litr wody
  • sól, pieprz, kurkuma, czosnek w proszku, suszony tymianek, papryka wędzona
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • świeży rozmaryn
  • oliwa truflowa (opcjonalnie)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dynię przeciąć na pół i wydrążyć miąższ z pestkami. Do każdej z połówek włożyć po gałązce rozmarynu, posypać szczyptą soli i pieprzu oraz skropić oliwą. Batat obrać i natrzeć oliwą. Wstawić razem z dynią  do piekarnika i piec ok. 40 minut.

Grzyby namoczyć w wodzie i oczyścić. Następnie osuszyć na durszlaku.

W większym garnku zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Odstawić z ognia.

Na suchej patelni usmażyć plastry boczku, aż będą zrumienione. Odłożyć je na ręcznik papierowy. Do wytopionego tłuszczu z boczku wrzucić grzyby i smażyć na większym ogniu przez 2-3 minuty, aż odparuje woda. Dodać łyżkę masła i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem. Zdjąć z ognia.

Upieczoną dynię i batata pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka z cebulą i smażyć przez 2-3 minuty z łyżką masła. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, papryką wędzoną i suszonym czosnkiem. Następnie zalać 1 litrem wody i zagotować. Zmiksować całość blenderem, wlać śmietankę oraz wsypać tarty parmezan. Zagotować cały czas mieszając. Sprawdzić smak i w razie potrzeby ponownie doprawić.

Do talerzy nakładamy kurki, nalewamy zupy, wierzch dekorujemy usmażonym boczkiem i plasterkiem parmezanu.

Na koniec skropić zupę oliwą truflową.

I gotowe!

przepis na krem z dyni krem z dyni

Zobacz również

2 komentarze

z-dusza.pl 7 października, 2019 - 6:39 pm

Uwielbiam krem z dyni ale takiego przepisu jeszcze nie znałam. Wygląda niezwykle smakowicie, muszę wypróbować!

Odpowiedz
kondrat_p 22 października, 2019 - 2:04 pm

Zupa z dyni i grzyby leśne jak kurki i podgrzybki. Pieczarki sprawdzają się w tym przepisie? Mam słabość do kurek, które lata temu z dziadkami zbierałem w lesie na sprzedaż.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej