


pizza parmeńska
Znam pewną uroczą knajpkę niedaleko morza. Niepozorny budynek, kilka stolików na zewnątrz. Na stołach obrusy w biało-czerwoną kratę i zawsze pełen tłum gości. Harmider, śmiech, taka domowa atmosfera. Restaurację prowadziło temperamentne włoskie małżeństwo. Wychodzili do Klientów, uśmiechali się szeroko. Przywieźli do Polski swoje smaki, zapachy, dania, które rozpływają się wręcz w ustach. To właśnie tam jadłam najlepszą pizzę parmeńską na świecie. Pyszna, na cienkim cieście, rozpływająca się wręcz w ustach. Na wierzchu posypana gęsto rukolą, skropiona oliwą, no pychota. I nie uwierzycie, ale dziś niosę Wam przepis jakby prosto stamtąd wyniesiony, a wcale nie było łatwo go zdobyć, więc doceńcie to proszę;)
Mój Mąż długo opracowywał tajną recepturę, żeby tę pizzę odtworzyć. Zwłaszcza że w międzyczasie Właściciele się zmienili i w knajpce nie jest już tak pysznie, jak kiedyś. Przyznajmy, miał w tej kwestii kilka niepowodzeń, ale jak to On, nie poddał się łatwo. Kombinował z ciastem, proporcjami, pulchnością, ilością składników. Dzięki temu mogę dziś podzielić się z Wami przepisem opracowanym przez lata;) Powstał w kulinarnej pasji, czasem w przekleństwach, w podrzucanym cieście do góry w iście włoskim stylu. I tak nasze kulinarne wycieczki i wspomnienia na stałe zagościły na naszym stole. Jeśli chcecie poczuć się jak we Włoszech, zjeść coś absolutnie niebiańskiego, zamknięte w zwykłej nazwie pizza, to musicie to po prostu upichcić. Nie pożałujecie;)
Pizza parmeńska na cienkim cieście
Składniki na 2 duże lub 4 mniejsze pizze:
Spód:
- 500 g mąki 00 lub taką jaką mamy:)
- 300 ml letniej wody
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Na wierzch:
- Puszka pomidorów krojonych
- 1 kulka sera mozzarella
- tarty parmezan
- plastry szynki parmeńskiej
- rukola
- oliwa truflowa lub zwykła
- sól, pieprz, zioła tj. bazylia, oregano
Wykonanie:
Do miski wlać wodę oraz wsypać drożdże i cukier. Zamieszać i zostawić na 5 minut. Następnie wsypać mąkę oraz sól i zacząć wyrabianie ciasta. Najpierw mieszamy łyżką, a następnie przekładamy ciasto na blat i zagniatamy. Ciasto zagniatać, aż będzie elastyczne i jednolite. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do 2 (Można też przyśpieszyć proces wyrastania ciasta wstawiając miskę do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na pół godziny).
Gdy ciasto wyrośnie podzielić na mniejsze kawałki, a następnie każdą część uformować w placki pizzy rękami.
Puszkę pomidorów przełożyć do miski i rozgnieść w rękach kawałki pomidorów na purre. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami.
Na placki pizzy rozłożyć równomiernie sos pomidorowy. Kulkę mozzarelli porwać w palcach ma małe kawałki i rozłożyć na sos. Następnie ułożyć szynkę parmeńską.
Doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym na maksymalną dostępną moc. Przykładowo dla temperatury 230 stopni pizza powinna się piec ok. 10 minut. Im wyższa temperatura tym krótsze pieczenie. W naszym piekarniku możemy piec z temperaturą 280 stopni i wtedy wychodzi nam 6-7 minut. Najlepiej użyć opcji dolnej grzałki z termoobiegiem.
Gdy pizza się upiecze posypujemy ją tartym parmezanem, rukolą oraz skraplamy oliwą truflową.
I gotowe!
2 komentarze
Mm wygląda świetnie… Myślę, że sobota to dobry dzień na pizzę 🙂
Pizza wygląda naprawdę apetycznie! Jak we włoskiej knajpce, chyba dzisiaj będzie na obiad! 😉