Wakacyjne gotowanie – makaron z kurkami w sosie śmietanowo-boczkowym.

by Home on the Hill
6 komentarzy

Szczypta miłości, garść ziół, dobrze dobrane składniki, świeże powietrze i mamy przepis na idealne danie. Jedzenie to niesamowita przyjemność, to chwila celebracji, to moment odpoczynku i radości. Uwielbiam biesiadować, rozkoszować się smakami, zasiadać wspólnie do stołu, cieszyć się rodzinnym towarzystwem. Nie wyobrażam sobie jeść w samotności. Zawsze razem jadamy obiady, to taki nasz stały zwyczaj, coś jakże naturalnego i ważnego zarazem. Kiedy tylko jest taka możliwość, to staramy się jadać na dworze, rozkoszując się widokami wokół. Już jakiś czas temu ustaliliśmy, że na zewnątrz wszystko lepiej smakuje, pachnie i cieszy. Dziś mam dla Was kolejny przepis w naszym wakacyjnym cyklu, tym razem obłędny makaron z kurkami w sosie śmietanowo-boczkowym zapiekany pod pysznym serem.

Zanim zamieszkaliśmy w naszym nowym domu, miałam wiele wyobrażeń, co do tego miejsca. Przede wszystkim zawsze świeciło tu słońce. Nigdy nie wiało, nie było słychać żadnej ulicy, dom i ogród właściwie sam się ogarniał, a ja w tych wizjach tylko wiecznie na leżaku wypoczywałam, rozkoszując się otoczeniem. Oczywiście wyobraźnia rządzi się swoimi prawami, a życie wszystko weryfikuje. To nasze pierwsze prawdziwe wakacje tutaj, bo te w zeszłym roku upłynęły nam pod znakiem remontu. I cóż tu dużo mówić, lipiec nie rozpieszczał. Spędziłam go ubrana w sweter zbyt często, na kolanach pieląc wszędobylskie chwasty. Wiatr, zamiast romantycznie rozwiewać mi włosy, sprawiał, że nie dało się, choć na chwilę usiąść na tarasie. Przynosił ze sobą głośne dźwięki ulicy, które kłóciły się z sielskim śpiewem ptaków. Zamiast gołymi stopami chodzić po trawie, to na nogi wciskałam kalosze, które były odpowiedniejsze do panującej aury. No cóż tu dużo mówić, obraziłam się na ten lipiec, obraziłam jak nic. Na szczęście ostatni tydzień wszystko nam rehabilituje i choć jedna rzecz wygląda dokładnie tak jak sobie wymarzyłam, a mianowicie te posiłki na dworze. Bo kiedy nie wieje, nie pada, kiedy w końcu zasiadamy przy tym stole, patrzę na te drzewa wokół, na te róże, co tak pięknie rozkwitły, kiedy na talerzach pyszne aromaty się unoszą, to wtedy jest dokładnie tak, jak być powinno i za nic w świecie nie zmieniłabym tego miejsca.

piknik na tarasie

Nasze dzisiejsze danie to taka kwintesencja rodzinnych posiłków. Jest dużo, pysznie i aromatycznie. Świeże zioła dodają zapachu. Makaron, kurki, sos śmietanowo-boczkowy, to takie składniki, które idealnie się uzupełniają, a to wszystko łączy ciągnący się, pyszny ser, na widok którego momentalnie wszystkim zaczynają pracować kubki smakowe. Jest prosto, pysznie i smacznie. Czyli dokładnie tak, jak być powinno.

Makaron z kurkami w sosie śmietanowo-boczkowym

Przy takich prostych daniach najważniejszy jest odpowiedni dobór składników. Latem warto używać świeżych ziół, bo nic tak nie doda aromatu, jak one. Również warto wykorzystywać sezonowe produkty, właśnie dlatego nasza kuchnia serwuje dziś kurki. Do tego pyszny ser Hochland Burger & Tost, który jest świetny do zapiekania. To specjalny gatunek sera – Cagliata, w formie grubych plastrów, który idealnie się topi i pozostaje ciągnący, czyli jest wręcz stworzony do takich dań. Co ważne, sery Hochland są z polskiego mleka, bez GMO, laktozy, konserwantów oraz bogate w wapń. Wszystko to razem smakuje pysznie, a w dodatku przygotowuje się to bardzo prosto. Poniżej obiecany przepis.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 200 g kurek
  • 50 g boczku w plastrach
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plastry sera hochland burger&tost
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • świeże zioła: tymianek, oregano, pietruszka
  • 200 g makaronu

Wykonanie:

Kurki namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut, a potem dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni obsmażyć plastry boczku pocięte na mniejsze kawałki. Zdjąć z patelni na ręcznik papierowy. Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na tłuszczu, który wytopił się z boczku (jeżeli jest go mało, można dodać kilka kropel oliwy).

Dodać kurki i smażyć przez 5 minut na większym ogniu. Następnie dodać wino i gotować przez 2-3 minuty. Doprawić szczyptą soli i pieprzu oraz dodać garść drobno posiekanych ziół.

Wlać śmietankę i gotować przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać odcedzony makaron, zamieszać. Położyć na wierzch plasterki boczku oraz sera. Posypać delikatnie świeżymi ziołami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.

I gotowe!

makaron z kurkami w sosie śmietanowo-boczkowym przepis makaron z kurkami w sosie śmietanowo-boczkowymser Hochland Burger & Tost

  • Wpis powstał przy współpracy z marką Hochland.

Zobacz również

6 komentarzy

Ewa 5 sierpnia, 2019 - 11:11 am

Piękne miejsce na rodzinne posiłki. Makaron wygląda obłędnie

Reply
Janka 5 sierpnia, 2019 - 12:12 pm

Mmmm… uwielbiam kurki. Po szparagach moje najbardziej wyczekiwane, sezonowe warzywo. Pozdrawiam

Reply
Ali 5 sierpnia, 2019 - 2:33 pm

Pieknie napisane i cudne zdjecia … och zjadlabym te pysznosci

Reply
ilka 6 sierpnia, 2019 - 1:03 pm

bardzo aromatyczny przepis, boczek, ser, cebulka, zioła… uwielbiam zapiekanki makaronowe, Twoje połączenie składników wygląda obłędnie!

Reply
inspirantgirl 6 sierpnia, 2019 - 3:10 pm

super

Reply
Thomas 30 sierpnia, 2019 - 2:34 pm

Nie ma rzeczy idealnych, jednak ważne żeby doceniać to co się ma w każdej postaci. Kiedy przychodzi dobra aura wszystko wygląda pięknie. Jedzonko musiało być przepyszne, wspaniałe zdjęcia, tylko po zazdrościć. 🙂

Reply

Zostaw komentarz