fbpx

Wege chilli z batatami.

by Home on the Hill

Dni pędzą jak szalone, co się obejrzę, to już kolejny weekend mnie wita. Obecna pora roku nadaje życiu większe tempo, ale ja to uwielbiam. Tylko ta kapryśna pogoda w Gdańsku mogłaby się w końcu ustabilizować. Ostatnio, zamiast się schładzać to wiecznie musieliśmy się rozgrzewać;) No nie rozpieszcza nas ten lipiec. Za to w kuchni – jak najbardziej. Świeże warzywa, aromatyczne przyprawy, dania pyszne i sycące. Dziś niosę Wam naszego kolejnego kulinarnego ulubieńca – wege chilli z batatami. Pyszności, mówię Wam!

Dawno nie było na blogu wegetariańskiego dania, czas to szybko nadrobić. Uwielbiam przepisy z wykorzystaniem samych warzyw, bo robi się je szybko, prosto, a wszystkie aromaty mieszają się ze sobą i tworzą pyszną mieszankę. Dużo warzyw, trochę podstawowych przypraw, ryż i mamy danie idealne. Gorąco Wam je polecam:)

Wege chilli z batatami

Składniki na 4 porcje:

  • 1 batat
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 kolba kukurydzy
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • garść szczypiorku
  • garść pietruszki
  • 1 placek tortilli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski mielony
  • oliwa
  • ryż

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Batat obierz ze skóry i pokrój w pół talarki, wyłóż na blachę do pieczenia, skrop oliwą i dopraw szczyptą soli i pieprzu.  Piecz przez 35 minut.

Nastaw garnek z osoloną wodą oraz rozgrzej większą patelnię z kilkoma kroplami oliwy. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj i smaż na patelni przez 5 minut, następnie dodaj puszkę pomidorów oraz pół szklanki wody. Dopraw wstępnie solą, pieprzem, słodką papryką i kminem. Smaż dalej na średnim ogniu przez 15 minut, aż sos się zredukuje.

W między czasie do gotującej się wody wrzuć kolbę kukurydzy i gotuj przez 5 minut. Po 5 minutach dodaj zieloną fasolkę szparagową i gotuj jeszcze przez 10 minut. Wyłóż łyżką cedzakową na talerz i pozostaw wodę w garnku by ugotować ryż.

W tym samym garnku ugotuj ryż wg. wskazówek na opakowaniu.

Tortillę należy zwinąć w rulonik i pokroić w paski. Wstaw do piekarnika na 7 minut przed końcem pieczenia batatów.

Gdy bataty się upieką, kukurydzę obkrój z ziaren nożem i dodaj wraz z fasolką do sosu. Podgrzewaj przez chwilę i dodaj upieczone bataty. W razie potrzeby ponownie dopraw.

Podajemy sos z ugotowanym ryżem, posypany posiekaną pietruszką i szczypiorkiem. Na wierzch wykładamy upieczoną tortillę.

I gotowe!

Zobacz również

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej