Wege chilli z batatami.

by Home on the Hill
0 komentarz

Dni pędzą jak szalone, co się obejrzę, to już kolejny weekend mnie wita. Obecna pora roku nadaje życiu większe tempo, ale ja to uwielbiam. Tylko ta kapryśna pogoda w Gdańsku mogłaby się w końcu ustabilizować. Ostatnio, zamiast się schładzać to wiecznie musieliśmy się rozgrzewać;) No nie rozpieszcza nas ten lipiec. Za to w kuchni – jak najbardziej. Świeże warzywa, aromatyczne przyprawy, dania pyszne i sycące. Dziś niosę Wam naszego kolejnego kulinarnego ulubieńca – wege chilli z batatami. Pyszności, mówię Wam!

Dawno nie było na blogu wegetariańskiego dania, czas to szybko nadrobić. Uwielbiam przepisy z wykorzystaniem samych warzyw, bo robi się je szybko, prosto, a wszystkie aromaty mieszają się ze sobą i tworzą pyszną mieszankę. Dużo warzyw, trochę podstawowych przypraw, ryż i mamy danie idealne. Gorąco Wam je polecam:)

Wege chilli z batatami

Składniki na 4 porcje:

  • 1 batat
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 kolba kukurydzy
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • garść szczypiorku
  • garść pietruszki
  • 1 placek tortilli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski mielony
  • oliwa
  • ryż

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Batat obierz ze skóry i pokrój w pół talarki, wyłóż na blachę do pieczenia, skrop oliwą i dopraw szczyptą soli i pieprzu.  Piecz przez 35 minut.

Nastaw garnek z osoloną wodą oraz rozgrzej większą patelnię z kilkoma kroplami oliwy. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj i smaż na patelni przez 5 minut, następnie dodaj puszkę pomidorów oraz pół szklanki wody. Dopraw wstępnie solą, pieprzem, słodką papryką i kminem. Smaż dalej na średnim ogniu przez 15 minut, aż sos się zredukuje.

W między czasie do gotującej się wody wrzuć kolbę kukurydzy i gotuj przez 5 minut. Po 5 minutach dodaj zieloną fasolkę szparagową i gotuj jeszcze przez 10 minut. Wyłóż łyżką cedzakową na talerz i pozostaw wodę w garnku by ugotować ryż.

W tym samym garnku ugotuj ryż wg. wskazówek na opakowaniu.

Tortillę należy zwinąć w rulonik i pokroić w paski. Wstaw do piekarnika na 7 minut przed końcem pieczenia batatów.

Gdy bataty się upieką, kukurydzę obkrój z ziaren nożem i dodaj wraz z fasolką do sosu. Podgrzewaj przez chwilę i dodaj upieczone bataty. W razie potrzeby ponownie dopraw.

Podajemy sos z ugotowanym ryżem, posypany posiekaną pietruszką i szczypiorkiem. Na wierzch wykładamy upieczoną tortillę.

I gotowe!

Zobacz również

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej