Sztuka grillowania – poradnik dla każdego!

by Home on the Hill
3 komentarze

Czas wakacji nieodłącznie kojarzy mi się z częstymi spotkaniami z bliskimi, biesiadowaniem i wspólnym grillowaniem. Urządzamy spotkania w ogrodzie, nad jeziorem, na łonie natury. A wiadomo, że nic tak mocno nie wzmaga apetytu, jak świeże powietrze. Aromatyczne dania, chrupiące warzywa, soczyste mięso, tysiące kulinarnych wariacji, to wszystko to, co najczęściej nam towarzyszy. Grillowanie zamienia się w sztukę. To już nie są te czasy, kiedy wrzucamy byle jakie kiełbaski zasypując je toną przypraw. Powstało mnóstwo ciekawych przepisów, grillowane dania stają się coraz bardziej wykwitne. Zwracamy uwagę na sprzęt, temperaturę, wcześniej odpowiednio marynujemy potrawy, zamieniamy się w najlepszych szefów kuchni. Grillowanie to radość, wyzwanie i pogłębianie wiedzy. Dziś mam więc dla Was krótki poradnik na temat tej sztuki, porozmawiamy o tym, jak wybrać odpowiedni sprzęt, na co warto zwrócić uwagę, jak przygotować dania, aby były pyszne i o czym powinniśmy pamiętać, chcąc się wspinać na wyżyny grillowego sukcesu. Zapraszam!

Grill staje się naszym niezbędnym rekwizytem, pewnego rodzaju rytuałem, dla wielu osób grillowanie to hobby. Korzystamy z niego w przydomowych ogrodach, ale też na wszelkich wakacyjnych wyjazdach. Mając odpowiednią wiedzę możemy przygotować na nim naprawdę pyszne i zdrowe dania. Wariacji i możliwości są tysiące! Smaczne ryby, soczysta szarpanina, chrupiące owoce i warzywa, pierogi, steki…można by tak wymieniać bez końca. Ba! Możliwe jest nawet wędzenie. Sztuka grillowania to coraz ciekawsza historia.

Sztuka grillowania — poradnik dla każdego!

Na przykładzie firmy Weber, która jest partnerem dzisiejszego wpisu, pokażemy Wam, jakie rodzaje grilli mamy do wyboru, czym się charakteryzują i jakie niosą ze sobą funkcjonalności. Opowiem o wybranych modelach, a także porozmawiamy o tym, co zrobić, żeby grillowane jedzenie było zdrowsze, podzielę się też kilkoma praktycznymi patentami.

Jak wybrać odpowiedniego grilla

Przed zakupem grilla musimy najpierw zastanowić się nad naszymi potrzebami. Po pierwsze gdzie będziemy ten sprzęt trzymać, czy ma być mobilny, czy będziemy zabierać go ze sobą na przykład na wakacje, co chcemy na nim przyrządzać. W większości przypadków efekty przygotowanych potraw uzyskamy podobne, więc należy zastanowić się nad kilkoma kluczowymi kwestiami:

  • Jak duży potrzebujemy ruszt? Za optymalny rozmiar uważa się ten o średnicy 57 cm. Taki rozmiar pozwoli na przyrządzenie większości potraw dla 4 do 8 osób.
  • Węglowy, gazowy, a może elektryczny? My osobiście używamy grilla na węgiel drzewny, ponieważ nadaje potrawom ten niepowtarzalny aromat dymu. Warto wybrać dobrej jakości węgiel i brykiet, a także postawić na dobrą ekologiczną rozpałkę, dzięki temu nasze potrawy będę zdrowsze. Jeżeli zaś zależy nam na obróbce jedzenia bez dymu, z pomocą przychodzą grille gazowe i elektryczne. Efekty na nich będą równie pyszne i zadowalające. Tak naprawdę jedzenie grillowane na dobrym węglu, czy na ruszcie grilla gazowego nie różni się smakiem.
  • Jaki kształt? Najpopularniejszymi grillami są te okrągłe. Najlepiej z pokrywą. Taki grill spełnia dwie funkcje. Grilla oraz ogrodowego piekarnika (o technice obróbki jedzenia low&slow napiszemy niżej). Jeżeli jednak często organizujemy przyjęcia na kilkanaście osób to warto poszukać większego sprzętu z dużym (prostokątnym) rusztem, który umożliwi sprawne wydawanie potraw, tak, aby goście nie musieli za długo czekać na swoją kolej.
  • Przenośmy czy stacjonarny? Jeżeli planujemy kuchnię ogrodową to możemy pokusić się o większy grill, który na stałe zagości w naszym kąciku. Jeżeli nie macie takiego miejsca to lepszym rozwiązaniem będzie grill na kółkach, którego będzie można łatwo przenieść w różne miejsca w ogrodzie. Jeśli chodzi o firmę Weber to warto wspomnieć, że wszystkie grille są mobilne niezależnie od rodzaju, ale na biwak czy piknik idealnie sprawdzą się specjalne przenośne modele jak Go Anywhere.

Rodzaje grillów

Na rynku mamy kilka rodzajów grilli do wyboru. Każdy z nich ma swoich zwolenników. Poniżej porozmawiamy o tym, czym się charakteryzują.

Grille węglowe — to stawianie na klasykę, przyjemność grillowania na żarzącym się węglu. Trzaskający ogień, zapach dymu i aromat grillowanych produktów w powietrzu… Dla wielu osób perfekcyjne grillowanie nierozerwalnie łączy się z węglem drzewnym. Stawiając na tradycję możemy też czuć się całkowicie bezpieczni, modele oferowane przez firmę Weber mają certyfikat TÜV. Najwyższą stabilność zapewnia zaprojektowany system nóżek i rolek, a dzięki systemowi One-Touch, który pozwala w łatwy sposób usunąć popiół z dna grilla, nie trzeba już sobie brudzić palców. Wystarczy kilka razy przesunąć dźwignię regulującą dolny wlot powietrza, by cały popiół wpadł do popielnika. Grille węglowe pozwalają na grillowanie metodą bezpośrednią i pośrednią. Oznacza to, że możemy tak rozłożyć węgiel na palenisku, by jedna strefa była bardzo gorąca, a druga chłodniejsza co pozwoli na jednoczesne przygotowywanie potraw wymagających różnych temperatur obróbki.

W przypadku grilli węglowych zdecydowanie polecamy grille okrągłe z pokrywą oraz wlotami powietrza, którymi można regulować temperaturę w naszym grillu. Firma Weber jest jednym z najpopularniejszych producentów grilli węglowych kulistych, zapewniających wysoką jakość produktu i użytkowania jego przez wiele lat. Mamy do wyboru klasyczne „kotły” z podstawowym zestawem funkcji, jak i rozbudowaną serie Master-Touch GBS. System GBS pozwala na wymianę środkowego elementu rusztu i zastąpienie go jednym z wielu dostępnych akcesoriów, które mogą zamienić nasz grill w multi-funkcjonalną maszynę, np. piec do pizzy lub żeliwny kociołek.

Grille gazowe — mogą mieć różne rodzaje funkcjonalności i pozwalają szybko rozpalić grilla. Warto decydować się na takie, które długo nam posłużą i spełnią wszystkie nasze oczekiwania. Wyróżnia je duża powierzchnia do grillowania np. w serii SPIRIT II mamy do dyspozycji dwa, a nawet trzy palniki.  Jeżeli więc często grillujesz a w okresie letnim kuchnię przenosisz do ogrodu, to może być wybór idealny dla ciebie.

Grille gazowe pozwalają także na zastosowanie trzech metod grillowania – wystarczy włączyć odpowiednie palniki i efekt jest ten sam, co po odpowiednim ułożeniu węgla w grillach węglowych (o metodach rozkładania węgla będziemy pisać w dalszej części tekstu). W grillach gazowych Weber zastosowano również wcześniej wspomniane rozwiązanie Gourmet BBQ System (GBS). Bazuje na dwuczęściowym ruszcie ze środkiem, który można wymienić. Pozwala to na idealne przygotowanie na grillu potraw różnego rodzaju. Wystarczy tylko wymieniać wkładki. Na przykład wkładka Sear Grate pozwala na stworzenie niesamowitego steka, kamień do pizzy – idealnej pizzy, niczym z włoskiej restauracji, a wkładka wok jest doskonałym rozwiązaniem, jeśli chce się przenieść gości w klimat Azji i przygotować im pyszne warzywa. Mamy więc niekończące się możliwości i możemy wyczarować dania, które do tej pory niekoniecznie kojarzyły się z grillowaniem.

Grille elektryczne — coraz więcej grilli znajduje zastosowanie w tzw. urban grilling, czyli w grillowaniu w mieście, które polega na przygotowywaniu smakowitych potraw dla bliskich i znajomych na tarasach, balkonach i osiedlach. Wykorzystuje się do tego grille elektryczne, które nie potrzebują opału w postaci węgla lub gazu. Są łatwe w obsłudze i czyszczeniu. Bardzo dobrze sprawdzą się na balkonie, czy tarasie. Nie ma tu dymu charakterystycznego dla grilli węglowych.

Ciekawym modelem jest grill Pulse, niezwykle nowoczesny, w którym zastosowano zaawansowane rozwiązania technologiczne. Wśród nich można wymienić:

  • termometr cyfrowy z wyświetlaczem LED, który pokazuje temperaturę na pokrywie grilla,
  • wskaźniki kontrolne zasilania,
  • przycisk zasilania posiadający zintegrowaną funkcję bezpieczeństwa,
  • aluminiowe wkładki, które zatrzymują ciepło (tzw. deflektory).

Ruszt podzielono na dwie, niezależne strefy, dzięki temu możemy jednocześnie przygotować dwie różne potrawy, które wymagają zastosowania zupełnie innej temperatury (np. steku i ryby). W ten sposób znacznie przyspieszy się proces wydawania potraw dla gości, gdy urządza się grill na balkonie, a oszczędzony w ten sposób czas, można przeznaczyć na inne przyjemności. Dodatkowo obsługa jest bardzo intuicyjna i z łatwością go się czyści, gdyż ma system zbierania skapującego podczas grillowania tłuszczu, dzięki któremu unika się konieczności szorowania niektórych elementów grilla. Kolejna ciekawa opcja jaką posiada, to wbudowany termometr iGrill, dzięki któremu, po wbiciu sondy w potrawę, można spokojnie pić wino i czekać, aż za pośrednictwem aplikacji Webera stek wyśle nam smsa, że jest już gotowy:) Można śmiało stwierdzić, że to przyszłość grillowania.

Jak rozpocząć przygodę z grillowaniem?

Do grillowania nie potrzebujemy wiele, jednak w parę rzeczy warto się zaopatrzyć. Dobrze jest kupować akcesoria wyższej jakości, ponieważ są praktyczne i posłużą przez kilka sezonów. Poniżej lista rzeczy, które warto zakupić po wyborze grilla:

  • Komin do rozpalania węgla (jeżeli wybraliśmy grill węglowy). Jest to świetne urządzenie, które odkryliśmy w tym roku. Pozwala na porządne rozgrzanie węgla, bez użycia rozpałek nasączonych chemią. Wsypujemy węgiel do pojemnika, pod spód układamy ekologiczną rozpałkę i po kilkunastu minutach nasz węgiel jest idealnie rozpalony.
  • Szczypce do obracania mięsa. Koniecznie dwie pary. Jedna do kontaktu z surowym mięsem, a druga do upieczonego lub warzyw.
  • Węgiel (jeżeli wybraliśmy grill węglowy). Tutaj warto kupować węgiel drzewny lub jego brykiet, patrząc na jakość produktu. Węgiel powinien być pozyskany z drzew liściastych i w jego składzie nie powinno znajdować się nic innego. Tanie węgle dostępne w marketach są naprawdę słabej jakości, a często mogą zawierać szkodliwe substancje (np. plastik). Taki węgiel wątpliwej jakości można rozpoznać po zapachu podczas palenia. Słaby potrafi naprawdę dziwnie pachnieć. Gdzie ten węgiel więc kupić? Można poszukać w internecie węgla drzewnego produkowanego w Bieszczadach, można też wybierać opakowania z opisem, gdzie producent gwarantuje czystość wyrobu najczęściej z dopiskiem Premium lub Eko np. firmy Weber, który wypalany jest z drewna bukowego, grabowego, brzozowego i dębowego. Dobrej jakości węgiel możne kosztować kilka razy więcej niż worek z marketu, jednakże jeżeli zależy nam na zdrowych potrawach to warto wydać więcej.
  • Szczotka do czyszczenia rusztu. Nie kupujcie tanich szczotek za 10 zł dedykowanych do czyszczenia. Mają bardzo mało drucików i szybko się psują. Lepiej kupić zwykłą szczotkę drucianą dostępną na dziale narzędziowym w każdym markecie budowlanym (koszt ten sam lub nawet niższy).

1/2/3/4

Jak rozpalić Grill?

W przypadku grilla gazowego lub elektrycznego sprawa jest banalnie prosta, wystarczy wcisnąć jeden przycisk. Schody zaczynają się w grillu węglowym i tutaj ta kwestia może być prawdziwą sztuką.

  • Najpierw wybierz rodzaj węgla. Możesz użyć węgla drzewnego lub brykietu węgla drzewnego. Czym się różnią? Otóż na węglu drzewnym grillujemy potrawy, które mają mieć krótką obróbkę, np. hamburgery, kiełbaski, cienkie plastry mięsa. Węgiel drzewny szybko się nagrzewa zapewniając jednocześnie bardzo wysoką temperaturę. Jeżeli jednak chcemy upiec większy kawałek mięsa, taki jak łopatkę wieprzową, kurczaka w całości lub porządnie uwędzić warzywa to wybierzmy brykiet. Pozwala na dłuższe pieczenie i zarazem łagodniejsze.
  • Następnie zaopatrz się w wyżej wspomniany komin do rozpalania. Wsyp węgiel drzewny lub brykiet w odpowiedniej ilości, podłóż ekologiczną rozpałkę i podpal. Poczekaj kilkanaście minut, aż wierzchnia warstwa zacznie się pokrywać białym popiołem i zauważysz poniżej rozgrzane do czerwoności węgle.
  • Gdy rozpalisz już węgiel, przesyp go do misy grilla i poczekaj 10 minut, aż grill się nagrzeje. Jeżeli masz grill z pokrywą, to przykryj nią grill i otwórz otwory wlotowe na maksimum. Otwory wlotowe powietrza pozwalają w późniejszym etapie pieczenia na kontrolę temperatury. Jeżeli przymkniemy górny wlot, to rozpocznie się tłumienie gorąca i obniżanie temperatury.

Jak umieścić węgiel na grillu?

Jest kilka technik rozkładania węgla na grillu. Poniżej 4 najpopularniejsze:

Pół na pół

Technika, którą używamy najczęściej. Rozsypujemy węgiel na połowie paleniska. Dzięki temu mamy mocno rozgrzaną strefę do szybkiego grillowania oraz strefę wolnego pieczenia. Jak to wygląda w praktyce? Wyobraźmy sobie, że chcemy upiec podudzia kurczaka. Najpierw kładziemy je na gorącej strefie, aby obsmażyć mięso i zamknąć soki w środku, następnie przekładamy na chłodną strefę, zamykamy pokrywę grilla i zostawiamy na około godzinę. W tym momencie nasz grill zamienia się w piec węglowy! Innym plusem tej techniki jest to, że zawsze mamy dwie strefy, na których możemy przygotować potrawy o różnej temperaturze obróbki.

Gorący kanion

Węgiel rozsypujemy po dwóch przeciwnych stronach paleniska, zostawiając środek pusty. W ten sposób potrawa pieczona będzie opiekana równomiernie. Idealne w przypadku pieczenia większych kawałków mięsa, np. kurczaka w całości.

Punkt gorąca

Węgiel rozsypujemy na środku. W tym miejscu będziemy mieli najwyższą temperaturę, idealną do smażenia burgerów lub steków, a jednocześnie mamy dokoła chłodniejszą strefę, na którą możemy odłożyć mięso lub podgrzewać dodatki.

LOW&SLOW

Na koniec technika low&slow. Czyli najbardziej zaawansowana, powolna aczkolwiek przyjemna technika. Dzięki niej możemy nasz grill zamienić w wędzarkę. Rozsypujemy na 1/4 paleniska brykiet węgla drzewnego, tak aby nie wytworzyć zbyt wysokiej temperatury. Następnie wkładamy mięso na chłodną strefę i pieczemy przez kilka godzin. Ważne by kontrolować temperaturę (zazwyczaj 130-150 stopni) i co godzinę dorzucać po kilka grudek brykietu. Dzięki tej technice możemy przyrządzić np. Pulled Pork lub Pastrami wołowe.

Idealne potrawy

Jak przyrządzić idealną potrawę? Przede wszystkim mięso lub warzywa muszą być dobrej jakości. Należy je dobrze przechowywać aby zapewnić im świeżość.

Mięso warto zamarynować dzień lub nawet kilka dni wcześniej. Dzięki temu aromat przypraw przedostanie się do środka mięsa, a nie będzie jedynie na wierzchu.

Szukaj przepisów. Internet jak zawsze jest ogromnym kompendium wiedzy. Szczególnie pomocne będą zagraniczne kanały na YouTube, gdzie znajdziemy wiele wskazówek i inspirujących przepisów. Warto zajrzeć również TUTAJ.

Powoli. To naprawdę ważne. W większości przypadków dla naszej potrawy lepsze jest dłuższe przebywanie na grillu niż szybkie „spalanie na węgiel” np. karkówki. Dzięki temu potrawa będzie soczysta, aromatyczna i z pewnością zdrowsza.

Kilka rad na koniec

Do każdego grillowania możesz użyć zrębków drewna owocowego. Ważne by najpierw nasączyć je 
w czystej wodzie. Dzięki temu będą się wolniej palić. Wkładamy je do węgla po rozpaleniu, 
dzięki czemu nasze potrawy będą jeszcze bardziej aromatyczne!

Czas i cierpliwość. Najlepsze efekty uzyskasz, gdy nie będziesz przyśpieszać żadnego procesu. 
Odczekaj zawsze, aż węgiel się dobrze rozgrzeje. Mięso piecz najlepiej pod przykryciem na 
strefie chłodnej. Nie da się zrobić dobrej potrawy w 10 minut. Lepiej wolniej, niż szybko.

Termometr do mięsa. Świetnym narzędziem jest termometr do mięsa lub sonda, którą umieszczamy 
w potrawie. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, mamy pewność, że mięso nie jest surowe, 
a jednocześnie nie jest wysuszone.

Grillowanie nieodłącznie kojarzy się z relaksem i przyjemnością. To opcja na wspaniały czas na zewnątrz i pyszne jedzenie. Tak naprawdę o tej sztuce można by pisać bez końca. W dzisiejszym wpisie staraliśmy się zawrzeć wszystko to, co najważniejsze, takie kompendium wiedzy w pigułce. Mam nadzieję, że okaże się być dla Was przydatne. Cudownych wakacji Kochani i do napisania!

* Wpis powstał przy współpracy z firmą Weber.

Zobacz również

3 komentarze

Arkadiusz Podsiadło 11 lipca, 2019 - 10:52 am

U nas w tym roku królował grill gazowy, nie spodziewałem się, że to taka wygoda i tak świetne rozwiązanie. Zwłaszcza, jeśli nie ma za bardzo się gdzie trzymać takiego sprzętu 🙂 a tu bez brudzenia i bez zbędnych dodatków.

Odpowiedz
Wiola 12 lipca, 2019 - 6:33 am

Ja mam grill węglowy, rozpaleniem zawsze zajmuje się mąż i na szczęście dobrze mu to wychodzi 🙂

Odpowiedz
Sungarden 15 lipca, 2019 - 12:45 pm

Bardzo fajny poradnik dla każdego miłośnika grilla 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej