Makaron z bakłażanem, świeżymi pomidorami i serkiem ricotta!

by Home on the Hill
4 komentarze

Nie ma nic smaczniejszego niż świeże warzywa muskane słońcem, dojrzałe takie, aromatyczne. Ostatnio, co chwilę ktoś nas rozpieszcza i podrzuca nam łupy ze swojego ogródka. Mamy od Sąsiadów pyszne pomidory, szczypiorek, jakiś czas temu od drugiej Sąsiadki dostałam ogórki, z okolicznych drzew zrywamy sobie też owoce. I powiem Wam, że nic nie może się równać ze smakiem tych dobroci, te sklepowe mogą się przy nich schować. Już się nie mogę doczekać, kiedy założę własny warzywnik, aż się cieszę na samą myśl. A dziś niosę Wam przepis na kolejny makron, pełen smaku i aromatu, do którego właśnie najlepiej pasują samodzielnie wyhodowane warzywa, ale jak coś, to te sklepowe też dadzą radę;) Jest pyszny, szybki i bardzo wakacyjny.

Sycący, bogaty w witaminy, pełen warzyw i smaku. Uwielbiam! Serek ricotta idealnie łączy składniki, dodaje delikatności. Zajadamy się nim całą rodziną, postanowiłam więc tradycyjnie i z Wami przepisem się podzielić.

Makaron z bakłażanem, świeżymi pomidorami i serkiem ricotta!

Składniki na 3-4 porcje:

  • 250 g makaronu
  • 1 bakłażan
  • 2 świeże pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 4 plasterki boczku (opcjonalnie) pokrojone w paseczki.
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 200 g serka ricotta
  • garść posiekanej pietruszki
  • tarty parmezan
  • sól, pieprz, oliwa

Wykonanie:

Umyj wszystkie warzywa. Bakłażana przekrój na pół, natnij ostrym nożem miąższ w kratkę i gotuj na parze przez ok. 25 minut (możesz użyć sitka i umieszczonego nad gotującą się w garnku wodą. Pamiętaj przykryć sitko pokrywką).

Wstaw makaron do gotującej się, osolonej wody.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na większej patelni lub w garnku z dodatkiem oliwy. Jeżeli używasz boczku, to podsmaż go wraz z cebulą. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.  Dodaj szklankę passaty oraz szklankę wody i gotuj do czasu, aż sos się lekko zagęści, następnie dodaj ugotowanego na parze bakłażana, pokrojonego w dużą kostkę. Na koniec dodaj serek riccota, posiekaną pietruszkę i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj sos na małym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty.

Wymieszaj z ugotowanym makaronem, posyp tartym parmezanem oraz listkami pietruszki.

I gotowe!

Zobacz również

4 komentarze

Reno 17 lipca, 2019 - 10:42 am

Dziś u nas na obiad ❣️Dziękujemy za super pomysł !

Odpowiedz
Home on the Hill 17 lipca, 2019 - 10:43 am

Super, bardzo się cieszę:)

Odpowiedz
Magda 17 lipca, 2019 - 5:01 pm

Pyszności. Z pewnością wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Kama 18 lipca, 2019 - 9:18 pm

Wygląda przepysznie!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej