Ale to był piękny weekend! Słońce grzało, odpoczęłam za wszystkie czasy, a teraz z pełną energią wchodzę w nowy tydzień. I jak to ostatnio często u mnie na blogu bywa, niosę Wam poniedziałkowe kulinarne inspiracje. Tym razem jest to pyszna sałatka, idealna na lunch albo lżejszy obiad, jestem pewna, że Wam zasmakuje!
Wiosną, kiedy robi się tak ciepło, zdecydowanie wolimy lżejszą kuchnię. Na naszym stole królują warzywa, kilka razy w tygodniu na obiad serwujemy najróżniejsze sałatki. Tym razem jedna z naszych ulubionych, pyszna pierś z kurczaka w sosie jogurtowo parmezanowym, w otoczeniu warzyw – smakuje wybornie. Bardzo Wam to danie polecam, robi się w moment, jest pyszne, sycące i zdrowe. Możecie podawać z pieczonymi ziemniakami, bagietką, grzankami bądź batatami, tak jak najbardziej lubicie.
Szybka sałatka z kurczakiem w sosie jogurtowo-parmezanowym
Składniki (3-4 porcje)
- podwójna pierś z kurczaka
- mały kubek jogurtu naturalnego
- pół szklanki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- sałata
- 2-3 pomidory
- papryka
- kiełki
- pół startej marchewki
Do podania z sałatką, bagietką lub np. pieczonymi ziemniakami z tego przepisu.
Wykonanie:
Kurczaka umyć, oczyścić i przekroić pierś na pół, tak aby uzyskać 4 plastry. Do naczynia do zapiekania wlewamy jogurt naturalny, tarty ser i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Dokładamy filety z kurczaka i nacieramy dokładnie w marynacie z jogurtu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. Po upływie czasu zwiększamy moc do 220 lub włączamy funkcję grilla. Pieczemy jeszcze przez 10-15 minut, aż wierch się zarumieni. Podajemy z umytymi i pokrojonymi warzywami.
I gotowe!
4 komentarze
Lżejsze obiady to zbawienie przy takiej pogodzie, człowiek od razu jakoś tak lepiej się czuje. Mniej ociężale, właśnie tego potrzeba po dłuuugiej zimie i przedwiośniu 🙂
Akurat szukałam sałatki na dzisiejszy obiad, więc trafiłam idealnie. Chętnie spróbuję tej sałatki 🙂
Uwielbiam wszelkie sałatki z kurczakiem 🙂
Oo bardzo lubię takie sałatki