Ależ nam się świat zazielenił! Nasza wieś jest cała ukwiecona, wszędzie rosną dorodne jabłonie, wiśnie całe obsypane kwiatami. Czuć w powietrzu radość i beztroskę. W taką pogodę każdą wolną chwilę spędzamy na świeżym powietrzu i na pracy w ogrodzie. Na gotowanie zostaje niewiele czasu, dlatego stawiamy na proste, syte dania, które robią się właściwie same. I dziś właśnie niosę Wam jeden z naszych ulubionych przepisów.
Uwielbiam bataty, ten ich słodkawy smak, mogę je wcinać pod każdą postacią. Do tego awokado, pachnące pomidory i boczek dla podbicia smaku. Proste i jakże pyszne! Choć mam wrażenie, że to też to wiosenne powietrze podbija wszystkie smaki i aromaty. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis, niosę go Wam specjalnie przed weekendem, a może ktoś z Was planuje jakieś biesiadne spotkanie na majówkę? Jestem pewna,że to danie spełni oczekiwanie każdego:) Smacznego Kochani, cieszcie się słońcem i pysznym jedzeniem. W końcu takie szczegóły sprawiają, że życie jest piękne.
Pieczone bataty z boczkiem i awokado
Składniki (2 porcje):
- 2 średnie bataty
- 4 plasterki boczku
- 1 awokado
- 1 pomidor
- ser tarty
- oliwa, sól, pieprz
- świeży szpinak do posypania
Wykonanie:
Bataty wyszorować pod bieżącą wodą. Piekarnik nastawić do 180 stopni. Przełożyć bataty do naczynia do zapiekania i skroplić oliwą oraz dodać szczyptę soli i pieprzu. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę.
W między czasie podsmażyć boczek na patelni, aż się zarumieni i odłożyć na ręcznik papierowy. Obrać awokado, przełożyć do miski i pognieść widelcem. Dodać pokrojony pomidor, oliwę oraz szczyptę soli i pieprzu.
Po godzinie wyjąć naczynie z batatami, przekroić je na pół, położyć plasterki boczku i posypać tartym serem. Wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut.
Na koniec położyć awokado oraz posypać świeżymi liśćmi szpinaku. Skropić oliwą.
I gotowe!
1 komentarz
Przyznam, że jestem miłośniczką pieczonych batatów 😉