Naleśniki wytrawne z suszonymi pomidorami, oliwkami i rukolą.

by Home on the Hill
3 komentarze

Trochę mniej mnie tu ostatnio, ale po prostu doba jak zwykle zaczęła być za krótka. Realizuję kilka dodatkowych projektów, pochłania mnie też dom, ogród, rodzinne sprawy i tak właściwie to ciągle nie wiem, w co ręce włożyć. Zgadzam się całkowicie z tymi, którzy twierdzą, że mając dom, jest ciągle coś do roboty. I to jeszcze ile! Zwłaszcza kiedy jest się w permanentnym remoncie. Środek wygląda już całkiem nieźle, choć i tu sporo spraw mamy do dokończenia, ale teraz bierzemy się za ogród i to również on kradnie mój czas. Już za miesiąc zaczniemy budowę tarasu, obecnie ogradzamy działkę drewnianymi płotami, wyznaczam miejsca na rabaty, od przyszłego weekendu zaczniemy sadzić kolejne rośliny. Dzieje się u nas wiele, zarówno zawodowo, jak i przede wszystkim na polu prywatnym. Dni mijają tak szybko, że nim się obejrzę, to już zaczyna się kolejny tydzień. Mimo wszystko, lubię to. Bo dzięki temu człowiek czuje, że żyje. Kiedy się tak porządnie narobi, zmęczy, to chociaż w głowie wszystko się układa. Ale żeby nie było, że o Was zapomniałam, to dziś niosę kolejne kulinarne inspiracje, pyszne naleśniki wytrawne, które zachwycą każdego.

Jeszcze w tym tygodniu postaram się opublikować wpis z naszymi wielkanocnymi inspiracjami, a dziś tak na szybko podrzucam przepis na nasze ulubione ostatnio danie. Te naleśniki są obłędne! Smakują jak z najlepszego bistro, a można szybko i prosto przygotować je sobie w domu. Pyszne połączenie oliwek, suszonych pomidorów, rukoli — musicie tego spróbować!

Naleśniki wytrawne z suszonymi pomidorami, oliwkami i rukolą.

Naleśniki wytrawne z suszonymi pomidorami, oliwkami i rukolą.

Składniki:

Na naleśniki (8 sztuk – 4 porcje):

  • 2 jajka L
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 10-15 suszonych pomidorów
  • garść czarnych oliwek
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • parmezan
  • rukola
  • serek kanapkowy ze szczypiorkiem do posmarowania
  • sos balsamiczny (opcjonalnie)

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce do uzyskania jednolitej masy. Patelnie rozgrzać na średnio-mocnym ogniu. Posmarować patelnie lekko masłem. Wlać 1 chochlę masy naleśnikowej, rozprowadzić obracając patelnie i smażyć, aż wierzch się zetnie. Obrócić delikatnie na drugą stronę. Smażyć przez minutę i zdjąć na talerz. Powtórzyć z resztą masy, za każdym razem smarując patelnie masłem.

Szynkę parmeńską podsmażyć bez tłuszczu na osobnej patelni, aż się zarumieni. Odłożyć na ręcznik papierowy.

Następnie zmniejszamy ogień na patelni i kładziemy jeden naleśnik. Smarujemy serkiem kanapkowym, kładziemy kilka suszonych pomidorów, oliwek, kawałków szynki parmeńskiej. Posypujemy całość tartym parmezanem. Zdejmujemy naleśnik na talerz, posypujemy rukolą, polewamy sosem balsamicznym i ponownie posypujemy tartym parmezanem. Przykrywamy całość drugim naleśnikiem.

Naleśniki wytrawne z suszonymi pomidorami, oliwkami i rukolą.

Zobacz również

3 komentarze

ClaudiaMorningstar 19 marca, 2019 - 9:35 am

Mniam. Te naleśniki wyglądają bosko!

Odpowiedz
Ewa 20 marca, 2019 - 7:15 am

Naleśniki wyglądają naprawdę pysznie. Chętnie spróbuję 🙂

Odpowiedz
Kama 20 marca, 2019 - 11:17 am

Uwielbiam naleśniki w każdej postaci i na słodko i na słono.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej