Ciasto jogurtowe z ananasem i wiórkami kokosowymi – idealne na Wielkanoc!

by Home on the Hill
8 komentarzy

Czujecie w powietrzu wiosnę? Jakże się pięknie rozpogodziło wokół, słońce rozpieszcza coraz częściej, ptaki rozśpiewały się na dobre. Wielką przyjemność sprawia mi obserwowanie jak świat budzi się do życia. W końcu też udało nam się trochę podziałać w ogrodzie. Niedługo zresztą rozpocznę cykl o naszych zmaganiach w tej dziedzinie, pokażę Wam jak powstaje nasz ogród od podstaw – mam nadzieję, że Was to zainteresuje:) A dziś niosę kolejne słodkości, w końcu nie ma nic przyjemniejszego niż dom wypełniony aromatem ciepłego ciasta. Kocham jak te różne zapachy przeplatają się u nas, własnoręcznie robione słodkości, drzewko cytrynowe, które zaczęło kwitnąć, rześkie powietrze wpadające przez otwarte okno. To wszystko tworzy niesamowitą mieszankę, nadaje indywidualny charakter, to takie szczegóły, które wpływają na atmosferę. 

Nasze dzisiejsze ciasto jest mokre, pulchne i co najważniejsze – robi się je w moment. Kto mnie czyta od dłuższego czasu, ten doskonale wie, że takie przepisy lubimy najbardziej. Pachnie pysznie i jeszcze lepiej smakuje. Jest idealne na co dzień, ale jeśli szukacie już inspiracji na Wielkanoc, to myślę, że ten przepis również i na tę okazję świetnie się nada. Nie jest za słodkie, a ananas fantastycznie podkręca smak. Kto się skusi?:)

Ciasto jogurtowe z ananasem i wiórkami kokosowymi – idealne na Wielkanoc!

Ciasto jogurtowe z ananasem i wiórkami kokosowymi - idealne na Wielkanoc!

Składniki:

  • 200 g świeżego ananasa
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 110 g miękkiego masła
  • 110 g cukru
  • 200 g mąki
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 stopni. Ananasa pokroić w kostkę, tabliczkę połamać na małe kawałeczki. Do miski przełożyć masło i cukier i ucierać przez kilka minut. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę miksować. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć masę do okrągłej formy (20-24 cm) i wstawić do piekarnika na 50 minut.

Zobacz również

8 komentarzy

Joanna 26 marca, 2019 - 1:42 pm

Dawno nie robiłam żadnego ciasta! Chętnie spróbuję tego przepisu 🙂

Reply
Sylwia 26 marca, 2019 - 10:49 pm

Ale apetyczne

Reply
Ada 27 marca, 2019 - 6:32 pm

Bardzo mnie podkusiło i muszę jutro takie upiec rodzinka będzie szczęśliwa

Reply
Aneta 27 marca, 2019 - 8:38 pm

muszę spróbować 😀

Reply
Wiktoria 29 marca, 2019 - 8:35 am

tego jeszcze nie było 😀

Reply
Gosia 1 kwietnia, 2019 - 2:14 pm

Pyszności

Reply
Krysia 2 kwietnia, 2019 - 11:41 pm

Super pomysł. Zrobię takie 🙂

Reply
Angelika 5 kwietnia, 2019 - 9:16 am

Naprawdę pysznie wygląda to ciast. Chętnie spróbuję 🙂

Reply

Zostaw komentarz