Na początek tygodnia niosę kolejne słodkości. Marzec to u nas czas przeróżnych okazji do świętowania, to właśnie w tym miesiącu połowa naszej rodziny obchodzi urodziny bądź imieniny. W tym miesiącu urodziłam się zarówno ja, Maja jak i moja Siostra. A żeby było mało, to moja Mama ma imieniny, no i jeszcze jest Dzień Kobiet. Jak więc sami widzicie, w najbliższym czasie na naszym stole słodkości nie zabraknie:)
Mam dla Was pyszny przepis na czekoladowe ciasto z fantastyczną truskawkową pianką. Jest niesamowita, smakuje trochę jak taki mus, w połączeniu z ciemną czekoladą tworzy obłędną kombinacje. Idealne ciasto na wszelkie okazje jak i bez okazji, bo przecież każdy powód jest dobry, aby zjeść trochę słodkości. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało.
Ciasto czekoladowe z pianką truskawkową.
Składniki:
Na ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady min 70%
- 170 g masła
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
Na piankę truskawkową:
- 400 ml śmietanki 30%
- 400 g mrożonych/świeżych truskawek
- 1 opak. galaretki truskawkowej
- 150 g cukru pudru
Dodatkowo pół opakowania galaretki truskawkowej do polania pianki.
Wykonanie:
Spód:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować okrągłą formę do pieczenia 24 cm. W gorącej kąpieli rozpuścić gorzką czekoladę wraz z masłem i szczyptą soli.
Do miski włożyć jajka i cukier i mieszać trzepaczką, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać przesiane kakao i mąkę oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wymieszać do połączenia składników.
Przelać masę do formy.
Piec przez 25-30 minut, aż wierch będzie upieczony, ale środek będzie jeszcze płynny. Należy lekko potrząsnąć formą i zobaczyć czy ciasto się „trzęsie”. Odstawić do ostygnięcia.
Pianka truskawkowa:
Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem. Włożyć do garnka razem z cukrem pudrem i chwilę podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i wsypać całe opakowanie galaretki truskawkowej. Odstawić do ostygnięcia.
Gdy truskawki przestygną, ubić śmietankę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijać mikserem na wysokich obrotach na sztywną i gęstą pianę. Dodać truskawki i delikatnie zamieszać łyżką.
Otrzymaną masę przelać na spód (nadal w formie) i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Na koniec polać cienko galaretką truskawkową.
5 komentarzy
Aż ślinka cieknie na widok takich pyszności!
Zdumiewające jest to, że przeglądając zdjęcia wypieków na Twoim blogu sformułowanie „jeść oczami” nabiera jeszcze więcej sensu niż kiedykolwiek. Co prawda, w kuchni mam dwie lewe ręce, ale motywujesz!
Postaram się jak najszybciej wypróbować ten przepis, mam nadzieje, że wyjdzie równie cudownie jak Tobie 🙂
Ale smacznie wygląda
Ciasto wygląda pysznie. Bardzo chętnie przetestuję przepis. Tylko. Czy to faktycznie tylko dwie ŁYŻKI mąki?
Tak:)
Zrobione, stoi w lodówce i czekamy Dawno mnie tu nie było. Dużo pozmieniało się u Was. Ale Twoje przepisy zawsze są idealne i korzystam z ciastowych pomysłów. Pozdrawiam Was serdecznie.