Ciasto czekoladowe z pianką truskawkową.

by Home on the Hill
5 komentarzy

Na początek tygodnia niosę kolejne słodkości. Marzec to u nas czas przeróżnych okazji do świętowania, to właśnie w tym miesiącu połowa naszej rodziny obchodzi urodziny bądź imieniny. W tym miesiącu urodziłam się zarówno ja, Maja jak i moja Siostra. A żeby było mało, to moja Mama ma imieniny, no i jeszcze jest Dzień Kobiet. Jak więc sami widzicie, w najbliższym czasie na naszym stole słodkości nie zabraknie:)

Mam dla Was pyszny przepis na czekoladowe ciasto z fantastyczną truskawkową pianką. Jest niesamowita, smakuje trochę jak taki mus, w połączeniu z ciemną czekoladą tworzy obłędną kombinacje. Idealne ciasto na wszelkie okazje jak i bez okazji, bo przecież każdy powód jest dobry, aby zjeść trochę słodkości. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało.

Ciasto czekoladowe z pianką truskawkową.

Ciasto czekoladowe z pianką truskawkową.

Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady min 70%
  • 170 g masła
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól

Na piankę truskawkową:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 400 g mrożonych/świeżych truskawek
  • 1 opak. galaretki truskawkowej
  • 150 g cukru pudru

Dodatkowo pół opakowania galaretki truskawkowej do polania pianki.

Wykonanie:

Spód:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować okrągłą formę do pieczenia 24 cm. W gorącej kąpieli rozpuścić gorzką czekoladę wraz z masłem i szczyptą soli.

Do miski włożyć jajka i cukier i mieszać trzepaczką, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać przesiane kakao i mąkę oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wymieszać do połączenia składników.

Przelać masę do formy.

Piec przez 25-30 minut, aż wierch będzie upieczony, ale środek będzie jeszcze płynny. Należy lekko potrząsnąć formą i zobaczyć czy ciasto się „trzęsie”. Odstawić do ostygnięcia.

Pianka truskawkowa:

Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem. Włożyć do garnka razem z cukrem pudrem i chwilę podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i wsypać całe opakowanie galaretki truskawkowej. Odstawić do ostygnięcia.

Gdy truskawki przestygną, ubić śmietankę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijać mikserem na wysokich obrotach na sztywną i gęstą pianę. Dodać truskawki i delikatnie zamieszać łyżką.

Otrzymaną masę przelać na spód (nadal w formie) i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Na koniec polać cienko galaretką truskawkową.

Ciasto czekoladowe z pianką truskawkową.

Zobacz również

5 komentarzy

Wiwian 6 marca, 2019 - 4:16 pm

Aż ślinka cieknie na widok takich pyszności!
Zdumiewające jest to, że przeglądając zdjęcia wypieków na Twoim blogu sformułowanie „jeść oczami” nabiera jeszcze więcej sensu niż kiedykolwiek. Co prawda, w kuchni mam dwie lewe ręce, ale motywujesz!
Postaram się jak najszybciej wypróbować ten przepis, mam nadzieje, że wyjdzie równie cudownie jak Tobie 🙂

Odpowiedz
Gośka 14 marca, 2019 - 1:23 pm

Ale smacznie wygląda

Odpowiedz
Dominika 29 marca, 2019 - 5:50 pm

Ciasto wygląda pysznie. Bardzo chętnie przetestuję przepis. Tylko. Czy to faktycznie tylko dwie ŁYŻKI mąki?

Odpowiedz
Home on the Hill 2 kwietnia, 2019 - 8:36 am

Tak:)

Odpowiedz
Ewa 7 maja, 2019 - 5:17 pm

Zrobione, stoi w lodówce i czekamy Dawno mnie tu nie było. Dużo pozmieniało się u Was. Ale Twoje przepisy zawsze są idealne i korzystam z ciastowych pomysłów. Pozdrawiam Was serdecznie.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej