Lasagne wegetariańska ze szpinakiem.

by Home on the Hill
5 komentarzy

Lasagne wegetariańska ze szpinakiem

Od jakiegoś czasu staramy się jeść zdrowo. Tak po prostu, bez jakiś większych udziwnień i wyrzeczeń. Zrezygnowaliśmy z niezdrowych przekąsek, ograniczyliśmy ilość mięsa, na naszych talerzach rządzą warzywa,   jemy znacznie więcej owoców. Nie zrezygnowaliśmy ze słodkiego, ale zamiast kupnych stawiamy na domowe ciasta. Jemy ciemne pieczywo, dużo kasz, sałatek. Nie pijemy słodkich napoi, a jedynie wodę i czasami naturalne soki. Zauważyłam, że organizm bardzo szybko przyzwyczaja się do tego trybu. Lepiej się czuję, mam więcej energii, ale też gorzej toleruję puste kalorie. To niesamowite jak szybko odzwyczajamy się od tego, co nam nie służy. Kiedy nasza dieta nie jest zrównoważona i jadamy wszystko jak leci, tak naprawdę nie czujemy konsekwencji. Ale wystarczy jakiś czas pojeść zdrowo, a później sięgnąć po jakąś kaloryczną przekąskę typu chipsy i nagle okazuje się, że to nam naprawdę nie służy. Organizm do tego stopnia odzwyczaja się od takich rzeczy, że sam zaczyna nas pilnować i po prostu źle się później czujemy. Nasze przyzwyczajenia się przestawiają i to, co na początku mogło stanowić jakieś wyzwanie, zaczyna być normą, a każde odbicie od niej powoduje gorsze samopoczucie, bóle brzucha, spadek energii i tak dalej. Chcąc czy nie chcąc musimy się więc tej naszej „diety” trzymać;) 

Tak jak wcześniej wspominałam – u nas nie są to żadne wyrzeczenia, trzymanie się stałego menu, liczenie kalorii. Jemy słodkie, jemy dużo pysznych dań, zapiekamy ser, ale staramy się też żeby to nasze jedzenie miało jak najwięcej wartości odżywczych. Coraz częściej rezygnujemy też z mięsa, nie jest to wpływ ostatnich doniesień, ale chyba zaczyna to być po prostu siła przyzwyczajenia. Na naszych talerzach często króluje soczewica, bakłażan, soja i po prostu w tym wszystkim mięso wydaje się być już mniej potrzebne, nie smakuje nam tak jak kiedyś. Okazuje się, że nawet dania, które do tej pory były u nas stricte „mięsne”, w wersji wegetariańskiej również są pyszne, jak i nawet nie lepsze. Dziś właśnie niosę Wam taką propozycję. Czy są na sali miłośnicy lasagne? Co powiecie na wersję składającą się z samych warzyw? Pyszna, chrupiąca, pełna smaku – musicie spróbować!

Lasagne wegetariańska ze szpinakiem

Składniki na formę 30×20:

Sos pomidorowy:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g suszonych grzybów
  • oliwa, sól, pieprz, papryka słodka, cukier

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g tartego sera (parmezan lub cheddar)
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 100 g tartego sera (parmezan lub cheddar)
  • 500 g makaronu Lasagne

Wykonanie:

Sos pomidorowy:

Cebulę, seler, marchew, oliwki i czosnek drobno posiekać. Suszone grzyby zalać w małej misce wrzątkiem i zostawić na 30 minut. Na rozgrzanej patelni z 4 łyżkami oliwy przesmażyć cebulę z czosnkiem przez ok. 4 minuty, następnie dodać marchew, seler, oliwki i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Po upływie czasu dodajemy dwie puszki pomidorów, wywar, który otrzymaliśmy z suszonych grzybów oraz posiekane drobno grzyby. Podlewamy połową szklanki wody. Gotujemy na średnim ogniu przez 20-30 minut, aż woda odparuje i sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną cukru.

Sos beszamelowy:

W średnim garnku rozpuścić masło wraz z mąką, aż się lekko zarumieni. Dodać mleko i ser, doprawić i zagotować. Następnie zredukować ogień i gotować przez 5-10 minut często mieszając. Odstawić z ognia.

Szpinak:

Szpinak rozmrozić w garnku, doprawić solą i pieprzem.

Gdy przygotujemy już sos pomidorowy, sos beszamelowy oraz szpinak przystępujemy do układania zapiekanki. W naczyniu do zapiekania skropionym oliwą układać w następującej kolejności:

  1. płaty makaronu,
  2. farsz szpinakowy z kilkoma łyżkami sosu beszamelowego
  3. płaty makaronu
  4. sos pomidorowy z kilkoma łyżkami sosu beszamelowego oraz poszarpanymi kawałkami mozzarelli

Ostatnia warstwa powinna być z sosu pomidorowego. Wierzch zapiekanki polewamy sosem beszamelowym oraz posypujemy tartym serem. Zakrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aby ser się zarumienił. W razie potrzeby możemy użyć funkcji grilla.

I gotowe!

Lasagne wegetariańska

Zobacz również

5 komentarzy

Lucek 12 lutego, 2019 - 1:49 pm

Super sprawa ze zmianą diety ja jakieś 3 miesiące temu zrezygnowałem z mięsa i produktów odzwierzęcych chociaż w restauracjach czasami pozwalam sobie na jakąś rybkę. Powiem wam że dużo lepiej się czuje.

Odpowiedz
Anna 12 lutego, 2019 - 7:03 pm

Olu, bardzo lubię twoj blog, często tutaj zaglądam. Zdziwiłam się, że w tym wpisie wspominasz o soi gdyż jest to jedna z najmniej zdrowych rzeczy ze względu na GMO co wynika z ogromnego zapotrzebowania i popularności tej rośliny..

Odpowiedz
Home on the Hill 13 lutego, 2019 - 12:31 pm

O widzisz Aniu, dobrze, że piszesz, bo nie miałam o tym pojęcia! Musze zagłębić temat :*

Odpowiedz
Patrycja 13 lutego, 2019 - 9:16 am

Tak to niestety jest, że nasz organizm domaga się tego, co dla nas dobre i sam doskonale wie, że jest mu to potrzebne by dobrze funkcjonować. Fajnie, że coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co spożywa 🙂

Odpowiedz
Etteb 15 lutego, 2019 - 1:02 am

Dziekuje za ten przepis.
Wspomne iz soja , toffu to samo zlo a takie zachwalane i propagowane jako zdrowa zywnosc.

Odkrylam Twojego Bloga i bede zagladac 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej