Inspiracje kulinarne – podpłomyki, a na deser sernik z musem malinowym.

by Home on the Hill
3 komentarze

sernik z musem malinowym

Dziś niosę Wam kolejne kulinarne inspiracje. Jedzenie to w naszym domu jeden z ulubionych rytuałów. Kuchenny rozgardiasz, zapachy, a później wspólna celebracja. Każdego dnia wszyscy razem zasiadamy do stołu, to moment, kiedy tak na spokojnie możemy się spotkać, podzielić swoim dniem. Dzieciakom buzie się nie zamykają, opowiadają  o tym, co zdarzyło się w przedszkolu, jest tak na spokojnie i rodzinnie. Uwielbiam ten moment. Najczęściej na te nasze obiady w tygodniu składają się jakieś proste, szybkie dania. To takie bardziej wczesne kolacje na ciepło, jakieś sałatki, makarony, kasze albo właśnie podpłomyki. Ileż my już z nimi wariacji robiliśmy! W naszym domu zawsze też królują domowe ciasta, uwielbiam wszelkie słodkości. Dziś zapraszam Was na nasze kolejne kulinarne inspiracje, pomysł na obiad i deser.

Podpłomyki

podpłomyki

Podpłomyki w naszym wykonaniu, to taki trochę inny rodzaj domowej pizzy. Zdecydowanie dużo bardziej mi smakują od tej tradycyjnej, najbardziej lubię je z suszonymi pomidorami, ale tak naprawdę można dodać dowolne składniki.

Składniki na dwa duże podpłomyki lub 4 mniejsze

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Na wierzch:

  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 większa cebula
  • 20 czarnych oliwek
  • serek puszysty z cebulą lub szczypiorkiem (typu almette)
  • 200 g tartego sera mozzarella
  • 100 g pepperoni lub salami
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

Wykonanie:

Do większej miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i cukier. Zamieszać i zostawić na kilka minut. Wsypać mąkę i szczyptę soli i mieszać łyżką dopóki damy radę. Następnie wyłożyć ciasto na blat i zagniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć z powrotem do miski i przykryć ścierką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

W między czasie pokroić pomidory suszone, oliwki i cebule.

Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na blat i podzielić na 2 lub 4 części. Podsypać mąką i rozciągać ciasto rękami, aż uzyskamy dość cienkie ciasto. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Następnie na ciasto wyłożyć punktowo serek puszysty. Posypać cebulą, pomidorami, oliwkami i tartym serem, położyć pepperoni i doprawić szczyptą soli i pieprzu.

Zasada pieczenia jest taka, że ustawiamy największą moc w piekarniku i pieczemy, aż ciasto się zarumieni. Dla ułatwienia możemy przyjąć, że przy 220 stopniach będzie to ok. 10-12 minut.

Na koniec skropić podpłomyki oliwą z oliwek i posypać świeżymi ziołami.

przepis na podpłomyki


Sernik z musem malinowym

przepis na sernik z musem malinowym

Kolejna sernikowa wariacja, chyba łatwo się domyśleć, jakie ciasto jest naszym ulubionym:) Pyszny, aksamitny sernik z musem malinowym, no nie ma opcji go nie pokochać.

Na spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

Na masę sernikową:

  • 500 g serka ricotta
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka (L)
  • skórka starta jednej cytryny i sok z połówki cytryny

Na mus malinowy:

200 g dżemu malinowego (gładkiego, bez kawałków owoców)

Herbatniki kruszymy w blenderze lub ręcznie w misce. Dodajemy roztopione masło i mieszamy całość. Do tortownicy o średnicy 24 cm przekładamy masę i rozkładamy na dnie. Masę należy wyrównać i lekko dociskać, aż wypełni szczelnie całą tortownicę. Odkładamy do lodówki na 15 minut.

Do większej miski dodajemy składniki na masę sernikową. Ważne by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Mieszamy całość trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy masę do przestudzonego spodu i lekko potrząsając formą rozprowadzamy masę równomiernie. Wstawiamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy powoli sernik. Najpierw przez 15 minut z zamkniętymi drzwiami, a potem z otwartymi aż do całkowitego ostygnięcia. Sernik należy schłodzić dodatkowo w lodówce przez godzinę.

Gdy sernik ostygnie, w małym rondelku podgrzać na średnim ogniu dżem malinowy, aż stanie się płynny. Następnie polać wierch sernika. Ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

sernik przepis

Zobacz również

3 komentarze

puch ze słów 21 stycznia, 2019 - 12:16 pm

Dzień dobry, ale piękne zdjęcia! zwłaszcza drugie mnie ujmuje. Sama nazwa podpłomyki brzmi kusząco, a smakują zapewne fantastycznie, jest to prosta strawa w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Chętnie wypróbuję. Fajna propozycja, takie podpłomyki można modyfikować zmieniać wierzch, myślę że posmakuje dzieciom. Dzięki za te propozycje i zdjęcia. 🙂

Odpowiedz
Marta 21 stycznia, 2019 - 12:34 pm

Och nie, ale kusisz, Olu;) zjadłabym sobie serniczek do kawy:) Bardzo smakowicie wszystko wygląda:) Pozdrawiam ciepło:)

Odpowiedz
Gosia 23 stycznia, 2019 - 3:06 pm

Ale pyszności! Patrzę tylko w kalendarz i zastanawiam się kiedy sobie to popichcić… Odkąd wróciłam do pracy cierpię na wieczny niedoczas :/ Ale ten sernik to ja muszę! Inaczej się uduszęchoćby w nocy

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej