Szybki świąteczny sernik z pierniczkami.

by Home on the Hill
7 komentarzy

Wiecie, że za oknem mam hałdy śniegu? Dzieciaki wczoraj pół dnia szalały na dworze. Ten biały puch tworzy widok iście Świąteczny. W dodatku przytargaliśmy już choinkę, w domu w miarę ogarnięte, no pięknie jest. A jak tam Wasze przygotowania? W tym przedświątecznym tygodniu postanowiłam Wam podrzucać głównie kulinarne inspiracje. Będę przepisy, które mam nadzieję, że wypróbujecie na Boże Narodzenia. Dziś serwujemy pyszny, mokry sernik, a zapewne już jutro podzielę się z Wami pomysłami na pyszne świąteczne koktajle.

 Pierniczki to zdecydowanie nieodłączny element Świąt. Ja tym razem proponuję, aby wykorzystać je do ciasta. Poniżej znajdziecie przepis na obłędny sernik, niezwykle aromatyczny, w dodatku robi się go w moment. Pachnie cynamonem, piernikami i smakuje najlepiej na świecie. Bardzo polecam!

Szybki świąteczny sernik z pierniczkami

sernik z pierniczkami

Na spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na masę sernikową:

  • 500 g serka ricotta
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka (L)
  • skórka starta jednej cytryny i sok z połówki cytryny
  • 150 gram pierniczków w czekoladzie

Wykonanie:

Herbatniki kruszymy w blenderze lub ręcznie w misce. Dodajemy roztopione masło, cynamon i mieszamy całość. Do tortownicy o średnicy 24 cm przekładamy masę i rozkładamy na dnie. Masę należy wyrównać i lekko dociskać, aż wypełni szczelnie całą tortownicę. Odkładamy do lodówki na 15 minut.

Do większej miski dodajemy składniki na masę sernikową. Ważne by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Mieszamy całość trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Kroimy pierniczki na mniejsze kawałki i dodajemy do masy, jeszcze raz dokładnie ją mieszając. Przekładamy masę do przestudzonego spodu i lekko potrząsając formą rozprowadzamy masę równomiernie. Wstawiamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy powoli sernik. Najpierw przez 15 minut z zamkniętymi drzwiami, a potem z otwartymi aż do całkowitego ostygnięcia. Sernik należy schłodzić dodatkowo w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wierzch można posypać ciemnym kakao bądź cynamonem.

I gotowe!

Zobacz również

7 komentarzy

Marek 17 grudnia, 2018 - 12:55 pm

Smakowity ten sernik, tak na szybko. Prosty przepis, ale wypiek bardzo smaczny. Ciasto to pewnie będzie gościło na moim świątecznym stole.

Odpowiedz
Asia 17 grudnia, 2018 - 2:11 pm

hej A tortownicę czymś zmarnować lub papier rozłożyć? termoobieg? Joasia

Odpowiedz
Home on the Hill 17 grudnia, 2018 - 8:15 pm

Tak, my zawsze wykładamy ją papierem do pieczenia. Piec bez termoobiegu.

Odpowiedz
Ewelka 18 grudnia, 2018 - 12:02 pm

Bardzo fajny przepis 🙂

Odpowiedz
Marysia 20 grudnia, 2018 - 12:21 am

Świetne ciasto wychodzi z tego przepisu. Zrobiłam na próbę przed świetami i już go nie ma wiec test zaliczony 🙂

Odpowiedz
Kropka 27 grudnia, 2018 - 12:16 pm

Z chęcią przetestuje przepis 🙂 SZkoda tylko że już po świętach 🙂

Odpowiedz
Decoratoria 7 stycznia, 2019 - 5:06 pm

Chyba od zawsze uwielbiam serniki ale ostatnio to mam naprawdę na nie jakiś szał 😉 Jak nie „klasyczne” to miniserniczki. Testowałam już różne wersje (z pierniczkowym włącznie) i ciągle mi mało 😉

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej