fbpx

Burgery dyniowe i najlepsze zapiekane, złociste ziemniaki!

by Home on the Hill

Lubię, kiedy w domu ładnie pachnie, kiedy czuć, że on żyje. Kiedy wypełniają go zapachy pysznych dań, czystości, świeczek, kiedy to wszystko razem miesza się ze sobą i tworzy tę jedyną w swoim rodzaju aromatyczną nutę. I nieprzypadkowo zapachy dań są na pierwszym miejscu, ponieważ my kochamy jeść, biesiadować. U nas naprawdę nie ma tygodnia bez ciepłego ciasta na stole, bez wspólnych obiadów, kolacji. Ileż to można z tego jedzenia radości czerpać, to nie tylko kwestia zaspokojenia głodu, ale to też takie nasze rodzinne rytuały, wspólny czas przy stole.  Mam nadzieję, że między innymi z tym właśnie będzie moim dzieciom nasz dom się kojarzył, z tym wspólnym gotowaniem, z codziennymi pysznościami, z tym, że my zawsze razem już tak na spokojnie, że to taki wspólny czas – ten przy stole. Dziś niosę Wam kolejny pomysł na pyszny obiad, zdrowy i naprawdę podbijający kubki smakowe.

Mój Mąż lubi gotować. Ale jak On gotuje! Chyba nie ma osoby wśród naszych bliskich, która by nie miała jakiś kulinarnych zamówień, co do Niego. Ma tyle popisowych dań, że aż ciężko to zliczyć. Tak naprawdę to dzięki niemu tak łatwo i przyjemnie toczy się to nasze życie przy stole, to On sprawił, że każdy posiłek to celebracja. Dzieciaki często pomagają Mu w kuchni, a ja uwielbiam ich wtedy obserwować. Dzielimy się obowiązkami, u nas nie ma jakiegoś stałego podziału, każdy robi to na co ma akurat czas i ochotę, uzupełniamy się po prostu. Ale zdecydowanie w kuchni w żaden sposób mu nie dorównuję, i choć czasem też lubię coś tam popichcić, ręce sobie mąką ubrudzić, to z wielką przyjemnością oddaję to królestwo w Jego rządy, bo wtedy wychodzą najpyszniejsze rzeczy;) Dziś niosę Wam pomysł na pyszne, aromatyczne burgery i najlepsze złociste ziemniaczki – prosto z naszej kuchni:)

Burgery dyniowe

Sezon na dynię powoli się kończy, warto więc jeszcze trochę z nią w tej kuchni podziałać. Zdecydowanie wegetariańskie dania to coś, co lubię najbardziej, to jest tak pyszne, że nawet najwięksi mięsożercy chętnie tego skosztują i zdziwią się, że i bez mięsa może być tak dobrze 🙂

Składniki na 4 porcje:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 400 g dyni bez miąższy i pestek
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki mąki
  • po jednej łyżeczce soli, pieprzu, kurkumy, czosnku w proszku, papryki słodkiej
  • 4 bułki do burgerów lub placki pszenne tortilla
  • Do podania: roszponka lub rukola, świeży pomidor, czerwona cebula

Sos z suszonych pomidorów

  • 3-4 sztuki suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1 płaska łyżeczka oregano suszonego

Wykonanie burgerów:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, a następnie przestudzić. Dynię wstawić na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upieczoną dynię obrać ze skóry i zmiksować blenderem. Połączyć dynię z kaszą, bułką tartą, mąką oraz przyprawami. Chwilę pozagniatać ręką. Następnie zwilżonymi dłońmi uformować 4 burgery, położyć delikatnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.

Wskazówka: jeżeli ciasto nie klei się, to należy dodawać stopniowo więcej mąki.

Składniki na sos włożyć do miseczki, a następnie zmiksować blenderem. Odstawić na 15 minut.

Burgery możemy podawać w podgrzanych bułkach lub zawinąć w placki tortilli.

Pieczone złociste ziemniaki

Można podawać z burgerami, albo osobno na przykład z sałatką, czy mięsem, te ziemniaczki pasują do naprawdę wielu dań. Są idealnym dopełnieniem.

Składniki na 4 porcje

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany do pieczenia)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, tymianek (świeży lub suszony)

Wykonanie pieczonych ziemniaków:

Ziemniaki obrać i włożyć na 15 minut do gotującej się osolonej wody. W między czasie w naczyniu do pieczenia (np. duża blacha do ciast) roztopić masło wraz z oliwą z oliwek. Wrzucić ząbki czosnku w łupinach. Ziemniaki odcedzić na durszlaku i pozostawić je na 2 minuty. Następnie lekko potrząsnąć nimi w durszlaku.  Przełożyć do naczynia, posypać szczyptą soli pieprzu oraz tymianku. Wymieszać ziemniaki w tłuszczu i przyprawach. Ziemniaki piec najpierw przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie wyciągamy naczynie z piekarnika i każdy ziemniak lekko rozgniatamy praską do ziemniaków (tak aby lekko się otworzyły). Wkładamy ponownie do piekarnika (180 stopni) i pieczemy kolejne 30 minut lub do czasu gdy będą złociste i chrupiące z wierzchu.

I smacznego!

Zobacz również

1 komentarz

Biała Sowa 25 października, 2018 - 12:40 pm

Wygląda przepysznie 🙂
Mniam.
Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej