Makaron z cukinią, szpinakiem, groszkiem cukrowym i boczkiem.

by Home on the Hill

Jak mi dobrze z tym latem, słońcem, pogodą. Każdy dzień rozpieszcza, przynosi coś nowego. Korzystamy z tego w pełni, dlatego trochę mniej mnie tu ostatnio. W dodatku remont cały czas w trakcie, nie ma dnia, żeby w domu nie pojawiło się coś nowego. Cieszę się tymi wszystkimi detalami i wakacjami tu na miejscu. Biegamy po okolicy, kąpiemy się w jeziorze, zbieramy jeżyny przy polu, wiecznie tłumy dzieci gościmy. Pięknie jest i oby ten letni czas trwał jak najdłużej. Dziś zaś niosę Wam przepis na pyszny makaron, który obłędnie podbija kubki smakowe. Jest aromatyczny, syty, idealny na posiłek w domu jak i na dworze.

Co najważniejsze – wychodzi z tego naprawdę sporo porcja, spokojnie więc wykarmicie nim dodatkowo wszystkich domowych gości. U nas rzadko ostatnio bywa żebyśmy byli sami, ale dzięki temu czuć, że choć ten dom jeszcze niewykończony, to pełny, że tętni życiem. Dzisiejszy przepis to pomysł mojego Męża, znów wszedł do tej kuchni i zabłysnął, i jestem pewna, że to danie na stałe zagości w naszym menu. Jest pyszne, nie mogłam się więc nim  z Wami nie podzielić:) Idealne połączenie słodkiego groszku z cukinią, szpinakiem i boczkiem, w delikatnym kremowym sosie, no niebo w gębie, gwarantuję!

Makaron z cukinią, szpinakiem, groszkiem cukrowym i boczkiem

Składniki na 6-7 porcji:

  • 500 g makaronu wstążek
  • 100 g boczku surowego
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1 duża cukinia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • oliwa truflowa do skropienia (opcjonalnie)
  • parmezan do posypania

Wykonanie:

Nastawić makaron i ugotować al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni bez tłuszczu, aż się zrumieni. Można dodać posiekaną cebulę jeżeli chcemy otrzymać bardziej ostry smak.

Cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do boczku. Smażymy na mocnym ogniu, aż odparuje sok (ok. 5 min.). Szpinak siekamy i wrzucamy na patelnie, aż „zwiędnie”.  Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy  śmietankę i redukujemy lekko sos, aż będzie kremowy.

Groszek wrzucamy na 2 minuty do wrzącej wody, a następnie odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.  Dodajemy groszek na patelnię.

Do garnka z odcedzonym makaronem przelewamy sos i gotujemy przez 3-4 minuty cały czas mieszając, aby się nie przypaliło.

Podajemy z parmezanem, listkami świeżego szpinaku i spryskujemy oliwą truflową.

I gotowe!

A ta piękna drewniana decha, którą widzicie na zdjęciu, jest od Sabinki ze Śmietankowego domu. Same cuda tam u niej znajdziecie, przy okazji odsłony kuchni pokażę Wam w pełnej krasie nasze nowe deskowe zdobycze;)

Dużo słońca i radości dla Was Kochani. Do napisania!

Zobacz również

2 komentarze

Domek nad morzem 13 sierpnia, 2018 - 9:55 pm

Apetycznie! 🙂
Zapraszam do nas – na ice coffee 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Mariusz Jarzyński 14 sierpnia, 2018 - 11:53 am

Ależ pięknie to wszystko wygląda! Uwielbiam takie połączenia smaków 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej