fbpx

Kulki ziemniaczane z ricottą.

by Home on the Hill

Kulki ziemniaczane z ricottą

Za oknem nadal zimno i szaro, ale mimo wszystko, ja już czuję w naszej rodzinie zryw wiosny. Energii więcej, chce się działać i znów kulinarnie na prawidłowe tory wracamy. Zimą zapominamy się, oj zapominamy się zbyt często. W tym nic niechceniu, w odpuszczaniu, w pewnego rodzaju letargu. Wtedy to też i z tym gotowaniem u nas słabiej i tysiące niezdrowych przekąsek króluje, i paczka chipsów do filmu, a potem kolejna, bo w końcu zima, i tak nic nam więcej już w tym życiu nie zaszkodzi… Aż z pierwszymi promieniami słońca, otrzepujemy się z tego marazmu, nagle organizmy są spragnione witamin wszelakich, znów jak najwięcej zielonego na talerze zapraszamy, sałatki wszelakie wcinamy jak miło, z mięsa coraz częściej rezygnujemy na rzecz wszelkich wegetariańskich dań.

Wiosna ma to do siebie, ze chce się bardziej, mocniej i jakoś tak łatwiej ze wszystkim. Znów karnet na siłownię wykupiłam, którą w listopadzie jawnie porzuciłam, bo komu by się chciało spod ciepłego koca wychodzić? No dajcie spokój! Na spacery długie łazimy, w kuchni kombinujemy, znów jadamy lekko i w miarę zdrowo. I o ile człowiek od razu lepiej się czuje! O ile fajniej się żyje, jak się tak chce, jak się z tego zimowego snu w końcu przebudza. Co roku obiecuję sobie, że nie dam się tej zimie, że energię cały rok będę mieć po równo rozłożoną i jak zwykle o tej porze uświadamiam sobie, że znowu mi nie wyszło. I dopiero teraz znów mi się chce działać, znów tysiące planów w głowie nakreślam, z uśmiechem poranki witam, porzucając ten ciepły koc ostatecznie.

Dziś niosę Wam pyszny, bardzo wiosenny przepis, idealny na obiad bądź wczesną kolację. Pyszne kulki ziemniaczane, co ich farsz trochę ruskie pierogi przypomina i do tego sałatka z awokado, granatem i innymi dobrodziejstwami. I od razu wszystko wokół robi się piękniejsze, gwarantuję!:)

Kulki ziemniaczane z ricottą.

Poniżej przepis, bardzo Wam polecam, to nasz najnowszy hit, którym mogłabym się codziennie zajadać.

Składniki na 4-5 porcji

  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 250 g sera ricotta
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • szklanka bułki tartej
  • 1  łyżka masła
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości.  Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni z dodatkiem masła. Ugotowane ziemniaki odcedzić i ugnieść na puree. Dodać ser ricotta, cebulę, pieprz, jajko, pół szklanki bułki tartej i mąkę. Ponownie zagnieść. Gdy masa będzie zimna, można lepić kulki (jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka, należy dodać więcej mąki).  Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki z około 1 łyżki masy. Obtaczamy w bułce tartej. Kulki należy smażyć na głębokim oleju ok. 3 minuty.

Podajemy z sałatą roszponką z granatem, awokado, fetą, pomidorami i świeżym ogórkiem.

Możemy też podać kulki wraz z sosami, na przykład z szybkim tzatziki:

  • 1 kubek jogurtu naturalnego lub typu greckiego
  • 1/4 świeżego długiego ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ząbek czosnku zatrzeć na małych. Dodać do jogurtu, doprawić solą i pieprzem i odstawić na 15 minut do lodówki.

Drugim ekspresowym sosem może być pomidorowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pieprz, oregano

Wystarczy połączyć wszystkie składniki w miseczce. I gotowe!:)

Kulki ziemniaczane przepis na obiad z ricottą

Zobacz również

8 komentarzy

lilit8 28 marca, 2018 - 2:44 pm

Potrawa wygląda naprawdę wiosennie i jest z pewnością smaczna. Muszę wypróbować!

Odpowiedz
Bookero 28 marca, 2018 - 3:08 pm

Naprawdę świetnie wyglądają! Idealne na nieduży obiad 🙂

Odpowiedz
Bea 28 marca, 2018 - 4:17 pm

Brzmi pysznie, wypróbuję kiedyś. Najważniejsze, że ziemniaki tłuczone, a nie np. tarte, bo mi zawsze paznokci szkoda 😉

Odpowiedz
Biała Sowa 28 marca, 2018 - 5:32 pm

Wyglądają super 🙂
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Ela - themomentsbyela.pl 29 marca, 2018 - 1:26 pm

Fajna propozycja na lekki obiad. Wiosennie i kolorowo.

Odpowiedz
http://pastel-home.blogspot.com/ 1 kwietnia, 2018 - 9:31 pm

Zdrowych i szczęśliwych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych, przepełnionych miłością i dużą dawką uśmiechu 🙂

Odpowiedz
Ula 14 czerwca, 2018 - 9:10 am

Witam! Ten przepis to cudo! To jest takie danie, które można spokojnie podać na rodzinnym obiedzie i nie trzeba się martwić o nic więcej. W sumie to tak zrobiłam. Bliscy byli pod wrażeniem moich zdolności kulinarnych… Nie wiedzieli że cała zasługa leży praktycznie po Twojej stronie. 😀 Dziękuję, będę zaglądała częściej bo widzę że podajesz sporo przepisów idealnych właśnie na obiad lub kolację, nawet samemu. Pozdrawiam gorąco!

Odpowiedz
Marek 4 grudnia, 2018 - 11:35 am

Wypróbowałem przepis i muszę przyznać, że smakowało wyśmienicie. Wspaniałe danie nie tylko na rodzinny stół, lecz równiez na przyjęcia okolicznościowe. Super!:-)

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej