fbpx

Krem z dyni z masłem orzechowym i lubczykiem.

by Home on the Hill

Rozłożyło mnie. Rozłożyło mnie totalnie. Od dwóch miesięcy moje dzieci znosiły do domu paskudne zarazki i w końcu mój organizm się poddał. I nie ma zmiłuj. Siedzę pod kocem, z nosa mi siorbie, głowa zaraz eksploduje. Wybaczcie więc, ale nie będzie dziś żadnych tekstów z polotem, inspirujących wpisów i tak dalej… Dziś wpadłam tylko podać Wam przepis na to, co na chorobę najlepsze, a mianowicie rozgrzewający krem z dyni.

Jest nieziemski! Najlepszy jaki jadłam, a jestem wielką miłośniczką kremów wszelakich. Mój Mąż dzielnie postanowił się mną w chorobie opiekować i zapadał mi te pyszności.  Dynia, bataty i masło orzechowe to połączenie genialne, gwarantuję. Pomoże ukoić przeziębienie, podbija kubki smakowe, poprawia humor, ogólnie jest wszystkim tym, co na jesień wskazane. Polecam Wam bardzo, przepisem chętnie się podzielę, a teraz wracam do łóżka dalej swoje wyleżeć. Smacznego Kochani moi!

Krem z dyni z masłem orzechowym i lubczykiem

Lubię te wszystkie jesienne smaki, dynią mogę zajadać się pod każdą postacią. Nigdy w życiu jednak nie sądziłam, że tak świetnie może komponować się z masłem orzechowym. Do tego lubczyk, słodka papryka, pyszne bataty i powstaje coś niesamowitego. Pyszny, głęboki smak, idealny na pochmurną aurę za oknem.

Składniki na 6-8 porcji

  • 1 kg obranej dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 batat
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • sól, pieprz, kurkuma, pieprz, papryka słodka
  • świeży lubczyk
  • łyżka oleju

Wykonanie:

Dynię i batat obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, następnie zeszklić w większym garnku na rozgrzanym oleju. Dodać dynię i batat i smażyć przez 3 minuty. Zalać wodą do przykrycia składników. Posolić i wstępnie przyprawić.

Gotować przez 15 minut, dodać lubczyk i gotować jeszcze przez 5 minut. Dodać masło orzechowe i całość zmiksować blenderem. Wlać śmietankę, zamieszać i sprawdzić smak. Doprawiamy ponownie o ile potrzebne.

I gotowe!

Zobacz również

5 komentarzy

Biała Sowa 30 października, 2017 - 1:36 pm

Uwielbiam kremy dyniowe, ale z masłem orzechowym to przyznam nie słyszałam 🙂
Trzeba przetestować.
Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
Małgosia K. 30 października, 2017 - 9:32 pm

Fantastyczne połączenie, już sobie wyobrażam ten smak! Niestety późna godzina a ja nie mam w domu masła orzechowego, więc muszę poskromić moje szalejące ślinianki do jutra :). Na pewno wypróbuję ten przepis, uwielbiam wszystko co ma w sobie dynię!

Odpowiedz
agata 31 października, 2017 - 3:59 pm

Tych dwóch smaków to ja na pewno bym nie połączyła 🙂

Odpowiedz
Ana 31 października, 2017 - 9:51 pm

Prosto i – wydaje się – pysznie! Koniecznie muszę sobie zapisać ten przepis! 🙂

Odpowiedz
CookUp 30 listopada, 2017 - 4:28 pm

Ten krem jest najlepszy na chorobę, jesienną chandrę, zły humor, głód i wszystko, co złe! 😉 Pomysł na połączenie z masłem orzechowym jest świetny i ten smak to skuteczna recepta na pochmurną aurę za oknem.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej