Kasza pęczak z kurkami i indykiem – przepis, którym zachwycisz!

by Home on the Hill
5 komentarzy

pęczotto z kurkami

Ostatnio będąc na spotkaniu blogerskim wyznałam, że nie za bardzo umiem i lubię gotować. Dziewczyny stwierdziły, że czytając mojego bloga można odnieść zupełnie inne odczucia. Oficjalnie więc się przyznaję, kuchnia to nie jest mój konik. Nie lubię w niej przesiadywać, kombinować, brakuje mi polotu, kulinarnej weny i cierpliwości. Za to jedno co jest pewne to to, że kocham jeść. Uwielbiam się tym jedzeniem delektować, mogę godzinami biesiadować, jestem łakoma na wszelkie smaki i zapachy. I jak to ze sobą pogodzić? Tą niechęć i zarazem miłość do kuchni? To proste! Wystarczy…znaleźć sobie odpowiedniego męża:) Mój potrafi prawdziwe cuda na talerzu wyczarować. Ja osobiście mam zestaw kilku marnych dań, On cały wachlarz najróżniejszych możliwości. Ja spędzam w kuchni dwadzieścia minut, a potem zapodaję Wam szybkie przepisy i tak proste, że aż wstyd, On potrafi w tej kuchni stać trzy godziny i sprawić, że nigdy wcześniej niczego tak obłędnego nie jedliście, gwarantuję. Dziś niosę Wam kolejne cudo w Jego wykonaniu, przepis, którym zachwycicie każdego. W dodatku ten jest dość szybki i łatwy, myślę, że nawet ja bym go udźwignęła;)

To danie idealne na obiad dla całej rodziny. Jest pyszne, zdrowe i ogromnie sycące. Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam kasz, teraz nie mogę w to wręcz uwierzyć. Z tak pysznym sosem, kurkami, kruchym mięsem kasza komponuje się idealnie. Ogromnie Wam ten przepis polecam, nadchodzi weekend warto go wypróbować, ucieszycie nim swoich bliskich. Biesiadujcie i pałaszujcie śmiało, nic tak nie zbliża jak wspólne posiłki.

Kasza pęczak z kurkami i indykiem

kasza peczak z kurkami i indykiem

Składniki na 3-4 porcje

  • 200 gr kurek
  • 400 gr filetu z indyka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • duża garść rukoli
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia indyka
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 200 gr kaszy pęczak lub mieszanki kasz

Wykonanie:

Kurki namoczyć przez 15 minut w zimnej wodzie. Następnie dokładnie oczyścić przy pomocy nożyka i opłukać. Położyć na ręczniku papierowym by trochę przeschły. Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Filet z indyka pokroić na mniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem do mięs. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni, aż się zarumieni z dwóch stron. Mięso odłożyć na bok. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać cebulę, czosnek oraz kurki. Smażyć na dużym ogniu, aż odparują soki. Dolać całą śmietankę, dodać indyka oraz parmezan. Gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać wcześniej ugotowaną kaszę i dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić świeża rukolę.

przepis Kasza peczak

Smacznego!

Kochani przypominam Wam też o konkursie, dziś ostatni moment, aby się zgłosić. Vouchery 
czekają, zapraszam! :)konkurs rainbow

Zobacz również

5 komentarzy

kasias 12 sierpnia, 2016 - 11:11 am

Wygląda obłędnie! ☺

Odpowiedz
Patrycja 12 sierpnia, 2016 - 11:26 am

Moja ukochana kasza pęczak, uwielbiam jak pęka między zębami. A niestety trochę niedoceniana. Ciekawe połączenia smakowe, muszę spróbować.

Odpowiedz
Latte House 12 sierpnia, 2016 - 11:48 pm

Mniam:-) U mnie podobnie-też mój mąż przejmuje stery w kuchni!
Buziaki

Odpowiedz
Pomarańcza 13 sierpnia, 2016 - 1:05 pm

Świetnie się prezentuje! 🙂

Odpowiedz
Little Dirty Angel 21 sierpnia, 2016 - 6:38 am

Też mnie zawsze fascynuje, jak się zarzekasz, że nie lubisz gotować, a potem wrzucasz jakiś zgrabny i apetyczny przepisik. 😉
U nas również kasze królują, jestem chętna na więcej takich inspiracji. 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej