Krem z pomidorów z mascarpone – ratunek dla zapracowanych;)

by Home on the Hill
8 komentarzy

przepis na krem z pomidorów

Kto jest wiecznie w biegu, zapracowany? Ręka w górę! U nas bywają takie dni tygodnia, kiedy to żadne z nas nie ma czasu spędzać długich chwil przy garach. Właściwie muszę przyznać, że dzieje się to częściej niż  rzadziej. A już o zapale do kulinarnych prac twórczych nawet wspominać nie będę. Na szczęście mam w zanadrzu takie przepisy, które są niezwykle szybkie do wykonania, pyszne, zdrowe, sycące – w sam raz dla zapracowanych! Dziś nasza kuchnia serwuje krem z pomidorów z mascarpone, koniecznie musicie tego spróbować!

Z gotowaniem to u mnie jest na opak. Mogę robić wszystko, ale przygotowanie obiadu to dla mnie męka i jakoś mi z tym kompletnie nie po drodze. W kuchni wychodzi cała moja upokarzająca niezdarność, zawsze coś przewrócę, wyleję, skaleczę się, oparzę w dodatku wykonując niezbyt skomplikowane przepisy. Co najmniej raz w tygodniu mam jakiś wielki zryw, kiedy to wyobrażam sobie, że mogłabym jednak zostać wielkim mistrzem, w uniesieniu przeglądam tysiące przepisów, skomplikowanych, pięknie wyglądających dań…po czym ląduję najczęściej z najbardziej sprawdzonym i prostym aż do przesady. No cóż nie każdy może być idealny;)

Dlatego uwielbiam wszelkie kremy, bo już prościej być nie może. W dodatku pełne warzyw, smaku, to coś czym osobiście ogromnie lubię się zajadać. Jeśli i Wam kulinarne odznaki nie w głowie a brak czasu wiecznie doskwiera, sięgnijcie po mój sprawdzony ratunek, chwila roboty, a jakie to domowe i pyszne!:)

Krem z pomidorów z mascarpone – przepis

błyskawiczny krem z pomidorów

Składniki  na 4-5 porcji:

  • puszka pomidorów
  • opakowanie passaty pomidorowej 0,5l
  • 0,5l dowolnego bulionu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 duża marchew
  • kilka świeżych listków bazylii (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, suszone oregano, pół łyżeczki cynamonu, 2-3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • Prażone płatki migdałów lub tarty parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek oraz marchew pokroić na mniejsze kawałki, tak aby łatwo było je potem zmiksować. W większym garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć cebulę razem z czosnkiem, aż się lekko zeszkli. Dodać marchew, passate, puszkę pomidorów oraz bulion i całość zagotować. Gotować około 20-30 minut na mniejszym ogniu. Doprawić do smaku przyprawami. Zdjąć garnek z ognia, dodać serek mascarpone i zmiksować zupę na konsystencję kremu. Na koniec możemy posypać wierzch migdałami lub serem.

Podawać z grzankami z masłem czosnkowym.

krem z pomidorów przepis
Smacznego!

 

Zobacz również

8 komentarzy

Martyna 6 maja, 2016 - 3:11 pm

Świetny pomysł na lunch do pracy 🙂

Odpowiedz
Home on the Hill 9 maja, 2016 - 8:36 pm

O tak, jako lunch sprawdzi się również doskonale 🙂

Odpowiedz
Magdalena 6 maja, 2016 - 9:14 pm

Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Home on the Hill 9 maja, 2016 - 8:37 pm

I gwarantuję, że też tak smakuje 😉

Odpowiedz
Dessideria 6 maja, 2016 - 9:36 pm

O pycha uwielbiam wszelkie kremy 🙂

Odpowiedz
Home on the Hill 9 maja, 2016 - 8:37 pm

🙂

Odpowiedz
Dorota 17 maja, 2016 - 10:45 am

Piszesz, że z kuchnią jesteś na bakier, a tu taki śliczny i pyszny przepis! Zrobiłabym na tentychmiats, ale chwilowo nie mam kuchni, bo się remontuje, więc musi poczekać. Zrobię na pewniaka! Pozdrawiam! : )

Odpowiedz
Mona 19 maja, 2016 - 9:41 am

uwielbiam przygotowywać takie dana, koniecznie spróbuję Twojego przepisu 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej