Proste przepisy i kuchenne dodatki ratujące przed jesienną chandrą!

by Home on the Hill
proste jesienne przepisy


Nie wiem czemu, ale zawsze na jesień w naszym domu jakoś lepiej się gotuje. Sporo czasu w tej kuchni spędzamy, bardziej przykładamy się do tego co jemy. Jesienią jakoś magicznie jest więcej czasu na wszystko. Tym gotowaniem też ratujemy się przed chandrą. Mimo, że bywają dni kiedy za oknem jest szaro i deszczowo, to jak zje się coś tak pysznego, to od razu humor się poprawia. Dziś mam więc dla Was kilka propozycji  jesiennego menu. Jestem pewna, że Wam również zasmakuje! Oprócz tego przygotowałam zestaw pięknych i przydatnych dodatków, które sprawią, że gotowanie będzie jeszcze milsze.

Mój mąż wchodzi do kuchni po czym znika, choć nie zupełnie, bo przecież mamy aneks, ale jest tak pochłonięty tym gotowaniem jakby go nie było, a później… Później się rozpływam. Jak jest taki dzień, kiedy za oknem deszcz, kiedy kompletnie nic, ale to nic Wam się nie chce, a humor od rana gorzej niż podły to wtedy sięgnijcie po ten przepis! Sięgnijcie koniecznie, a gwarantuję Wam, że świat od razu zrobi się lepszy;)

Gulasz z  dyni, podany z plackami ziemniaczanymi

gulasz z dyni

 

Jakże ja lubię smak dyni, nic tak mocno mi jesienią nie pachnie jak własnie to warzywo. Już nieraz pisałam o tym, że mogłabym ją jeść pod każda postacią. Ale pod tą dzisiejszą smakuje mi niebywale dobrze. Pyszny aksamitny sos, kruche mięso i chrupiące placki ziemniaczane to mój wybór na nadchodzącą jesień:)


Potrzebujemy:
Na gulasz:
1 kg dyni bez skóry i miąższu
0,5 kg filetu z piersi kurczaka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
0,5 l bulionu
pół szklanki śmietanki 30%
sól, pieprz
Parmezan lub Gran Padano do posypania daniaNa placki ziemniaczane:
0,5 kg obranych ziemniaków
ćwierć cebuli
1 jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz

Wykonanie:
Obraną dynię pokroić w kostkę, kurczaka w kawałki na gulasz, a cebulę drobno posiekać. Na garnku z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oleju lub oliwy wraz z drobno pokrojonymi kawałkami czosnku. Po chwili wrzucamy cebulę, gdy się lekko zeszkli dokładamy kurczaka i całość przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy kurczak się zarumieni, do garnka dokładamy kawałki dyni i smażymy ok. 2-3 min. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 40 min. W międzyczasie szykujemy placki ziemniaczane. Obierane ziemniaki i cebulę trzemy na tarce. Jeden ziemniak na małych oczkach, drugi na większych i tak na przemian. Gdy utrzemy wszystkie ziemniaki, masę należy odsączyć z nadmiaru wody. Następnie dodajemy jedno jajko oraz ok. 3 łyżki mąki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość i smażymy placki na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy nasz gulasz jest już gotowy dodajemy śmietankę i zwiększamy ogień celem zredukowania sosu, tak aby był dość gęsty. W razie potrzebny gulasz należy doprawić solą i pieprzem. Następnie gotowy gulasz układamy na wcześniej usmażonych plackach ziemniaczanych i całość posypujemy tartym parmezanem.

_____________________________________________________________________________________________________

Z dynią polecam Wam jeszcze to danie, jest pyszne!
jesienny kurczak z dynią i kurkami

Nasza nowa dieta, kulinarny guru i przepis na Kaszę jaglaną z kurkami i jajkiem sadzonym.

Ostatnio postanowiliśmy też trochę zadbać o naszą dietę. Być bardziej uważnym na to co jemy, ograniczyć niezdrowe składniki, wprowadzić jeszcze więcej warzyw i owoców, ale przede wszystkim kasz. Bo ja całe życie byłam przekonana, że kaszy po prostu nienawidzę! No nie znoszę i nic mnie do niej nie przekona. Aż…. Przekonało mnie smakowite zdjęcie z Kwestii smaku😉 No niebo w gębie! I choć przepis nie mój, to muszę się nim z Wami podzielić, bo uwierzcie mi, że pięć minut roboty, danie lekkie, zdrowe i naprawdę ogromnie smakowite.

danie z kaszy jaglanej



Potrzebujemy:

pół szklanki kaszy jaglanej
szklankę wody
200 g kurek
2 jajka
pół cebuli
garść posiekanej natki pietruszki
starty ząbek czosnku
przyprawy (sól, pieprz, kurkuma)
oliwa


Wykonanie:

Dwukrotnie przelać kaszę wrzątkiem i następnie ugotować: wsypać do rondelka i gotować przez ok 15 min na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka. Przełożyć kaszę na duży talerz i rozdrobnić widelcem, ostudzić, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą.
Kurki umyć pod bieżącą chłodną wodą, osuszyć. Posiekać natkę, cebulę, zetrzeć czosnek.
Na patelni roztopić łyżkę masła lub oliwy i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać kurki i smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty często mieszając. Doprawić solą, pieprzem, następnie dodać kaszę i smażyć razem przez około 2 minuty, dodać natkę i smażyć jeszcze przez minutę.
Na oddzielnej małej patelni usmażyć na maśle lub oliwie jajka sadzone, doprawić solą, pieprzem, położyć na kaszy i podawać.
kasza jaglana z kurkami
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, my go tylko troszkę zmodyfikowaliśmy pod siebie;)
Moim zaś nowym kulinarnym guru jest
Jadłonomia. Uczciwie mówiąc o kuchni wegańskiej za wiele wcześniej nie wiedziałam. Nieraz
się zastanawiałam, co Ci weganie tak naprawdę jedzą?… Aż w końcu weszłam na
tego bloga i okazało się, że jedzą znacznie lepiej niż ja;) Polecam Wam zwłaszcza meksykański krem kukurydziany. Przepis naprawdę szybki w wykonaniu, a smak to istna poezja:)

A na deser ciasto jaglane i jest pięknie!)

 
Ciasto z kaszy?… No nie wiem. Ale z drugiej strony skoro ma być zdrowo, a zarazem bez słodkiego żyć nie potrafią, to może jest to jakaś alternatywa?.. Okazało się, że jak najbardziej i w dodatku przepyszna! Ciasto jest niesamowite, takie lekkie, inne, niezwykle smakowite. Zresztą pół blachy zniknęło jeszcze gdy było ciepłe;p

ciasto z kaszy jaglanej



Potrzebujemy:
szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
szczypta soli
100 ml oleju rzepakowego
5 jajek
szklanka mleka
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
dwie duże garście dowolnych, posiekanych bakalii

Wykonanie:
Kaszę dwukrotnie przelewamy wrzątkiem, następnie przekładamy do garnka, zalewamy dwiema szklankami wody, solimy, gotujemy ok 15 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Lekko studzimy i miksujemy blenderem na papkę. Następnie trzeba przełożyć do miski i dodać po kolei wszystkie składniki, na końcu bakalie. Wymieszać mikserem lub dobrze łyżką. Piekarnik ustawić na 160 stopni. Blaszkę ok. 20x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę do formy. Piec ok. 45 minut. (Ja piekłam ok 60 min i całkowicie zastygło mi dopiero po wystygnięciu) Wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu pokroić w kostkę.

Przepis pochodzi z bloga Niebo na talerzu
_____________________________________________________________________________________________________
Jeśli chodzi o słodkości to przypominam Wam też o pysznym cieście ze śliwkami, które serwowaliśmy Wam zeszłej jesienni:)
ciasto ze śliwkami

Kuchenne akcesoria

Gotując warto zadbać o oprawę. Uwielbiam
piękne naczynia, przydatne kuchenne akcesoria, śliczne ręczniki. Poniżej więc
kilka perełek, które udało mi się odnaleźć, chętnie widziałbym je wszystkie w
moje kuchni. 
stylowe kuchenne akcesoria
Sami powiedzcie, czyż nie smakowicie tu się zrobiło?:) Naprawdę polecam te wszystkie dania, jestem pewna, że będą Wam smakować. Jakie zaś Wy macie zdrowe i sprawdzone
przepisy?  Jakie smaki u Was królują? Podzielcie się jesiennymi
przepisami, niech nam tu księga pyszności powstanie!:)

Zobacz również

31 komentarzy

Ola Zebra 18 września, 2015 - 8:27 am

Bardzo, bardzo smakowicie 😉

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 2:19 pm

Cieszę się:) Uściski Olu!

Odpowiedz
Aba 18 września, 2015 - 8:47 am

Ale pyszne propozycje. Zaraz weekend, więc chyba coś przygotuję z Twoich propozycji 🙂

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 2:20 pm

To koniecznie daj znać, jak smakowało:) Pozdrawiam ciepło.

Odpowiedz
The Natural Minimalism 18 września, 2015 - 8:57 am

Właśnie ostatnio się zastanawiałam nad ciastem z kaszą jaglaną 🙂 Muszę w końcu spróbować 🙂

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 2:20 pm

Spróbuj koniecznie, jest pyszne! Ogromnie polecam:)

Odpowiedz
Skandichic 18 września, 2015 - 10:25 am

Akurat szukałam jakichś fajnych jesiennych przepisów 🙂 Dzięki za inspiracje!

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 2:22 pm

:)) Pozdrawiam ciepło.

Odpowiedz
Avrea 18 września, 2015 - 10:28 am

fajne przepisy ,a kaszy jaglanej Ci u mnie dostatek 😉

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 2:22 pm

A ja widzisz dopiero co ją odkryłam, ale na pewno zostanie już u nas na stałe;)

Odpowiedz
Dominika 18 września, 2015 - 1:30 pm

Bardzo fajne przepisy. I wyglądają super efektownie :-)!

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 2:25 pm

Cieszę się i Pozdrawiam ciepło:))

Odpowiedz
Aginka 18 września, 2015 - 12:30 pm

Ciasto z kaszy jaglanej chyba zrobię w ten weekend 🙂 Dzięki za fajny przepis 🙂 Co do dań z grzybami u nas w tym roku grzybów brak i chyba ich nie będzie, bo susze zrobiły swoje, a i nadal deszczu jak na lekarstwo. Za to dyni mam co niemiara:))) Ściski!

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 2:24 pm

My kurki kupiliśmy w Lidlu, hahaha;))) Daj koniecznie znać jak Ci ciasto smakowało. Uściski!

Odpowiedz
Natalia K 18 września, 2015 - 12:37 pm

Ależ smakowicie dziś u Ciebie:)
Ja uwielbiam takie proste, a smakowite przepisy:)
cudnego weekendu kochana:)

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 2:25 pm

Dziękuję Natalia, weekend mieliśmy udany, mam nadzieję, że Twój był równie miły:) Uściski!

Odpowiedz
Ali 18 września, 2015 - 3:14 pm

Skuszę się na ciasto !!!

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 2:26 pm

:)) Ono jest pyszne! Bardzo polecam:))

Odpowiedz
Little Dirty Angel 18 września, 2015 - 3:18 pm

Oj ten gulasz mnie chyba będzie prześladował, muszę zrobić koniecznie!

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 2:26 pm

:)) Jak wypróbujesz to koniecznie daj znać jak Ci smakował:) Pozdrawiam ciepło.

Odpowiedz
Baba Ma Dom 18 września, 2015 - 5:25 pm

Szłam, szłam i dotarłam 🙂 Teraz to już muszę nadrobić i drugie śniadanie i obiad i deser i na kolację też coś 🙂
Ciekawa jestem bardzo ciasta – czy przypadłoby go gustu moim dziewczynom. Takie oszukaństwo pewnie usłyszę, ale może, może… 🙂
Gulasz obiecująco wygląda i nie jest trudny – a ja szukam szybkim i prostych przepisów bo Baba ze mnie do warsztatu niż do garów 🙂
Coś wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 2:27 pm

Ciasto myślę, że im zasmakuje, moja majka wcina tak ,ze aż uszy Jej się trzęsą;) resztą ono naprawdę jest pyszne, trochę do sernika podobne;) Uściski!

Odpowiedz
LEVEL UP! studio 18 września, 2015 - 6:56 pm

Gulasz z dyni uwielbiam i z Kwestii Smaku wypróbowałam już chyba wszystkie (to moja ulubiona internetowa 'książka kucharska' :)), ale z plackami jeszcze nie jedliśmy, a Luby za nimi przepada, więc jutro biegnę po dynię. Ciasto z kaszy widziałam już kilka razy, ale jakoś się przekonać nie mogę, może tym razem się skuszę 🙂 A z kuchennych akcesoriów przytuliłabym wszystko.

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 2:29 pm

Ciekawa jestem jak Wam smakowało, wypróbowaliście przepis?:)) To ciasto też spróbuj, jest naprawdę świetne!:) Uściski!

Odpowiedz
Brydzia 19 września, 2015 - 11:16 am

Czytam i się uśmiecham pod nosem… tak bardzo podobnie wygląda to u nas :))) Od pewnego czasu jemy sporo kaszy, a mój Mąż, który lubi eksperymentować w kuchni, zaskakuje nas co rusz jakimś smakowitym połączeniem:) " Jadłonomię" też testuję od kilku miesięcy i mam już swoje ulubione dania, a dziś po raz pierwszy będę robić chipsy z jarmużu;) Przydasie kuchenne cudne bez wyjątku i chętnie bym je u siebie widziała :)))
pozdrawiam cieplutko całą Twoją wspaniałą Rodzinkę :)))

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 2:30 pm

O i jak wyszły te chipsy i czy ciężko się je robi? Daj koniecznie znać, to też wypróbuję:) Uściski!

Odpowiedz
Marta Chmielecka 20 września, 2015 - 4:53 pm

bardzo lubię jesienne klimaty i jedzonko;) super;)

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 3:47 pm

Ja też:) Uściski Marta:)

Odpowiedz
Pastelowa Kropka 21 września, 2015 - 9:47 am

Ale kuszące jest to ciasto z kaszy jaglanej 😉 Wygląda bardzo apetycznie, aż chce się je zrobić 🙂
Fajnego dnia
Pastelowa Kropka

Odpowiedz
Home on the Hill 21 września, 2015 - 3:48 pm

Oj polecam je ogromnie, naprawdę jest pyszne i takie inne:) Pozdrawiam ciepło:)

Odpowiedz
kopcik 21 września, 2015 - 1:24 pm

Mmm dobry spis!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej