Są takie rzeczy, zapachy, smaki czy też kolory, na które się czeka i wiadomo, że prędzej czy później ale zawsze nadejdą… Każda pora roku niesie ze sobą pewne obietnice. Przynosi rożne krajobrazy i dary. Wypychamy sobie nimi kieszenie, rozkoszujemy się powoli, częstujemy sezonowymi rarytasami i z wielką gorliwością zapraszamy daną porę roku do środka…
Jesienny kurczak z dynią i kurkami



PRZEPIS
Składniki na 4 porcje:
– 0,5 kg Piersi z kurczaka
– 500 gr obranej dyni.
– 200 gr kurek lub pieczarek
– pół cebuli
– 3 ząbki czosnku
– pół szklanki śmietanki 30 %
– 0,5 l bulionu, ew. wody
– pietruszka
– łyżki masła
– sól, pieprz, papryka słodka
- Kurczaka umyć, odkroić błonki, a następnie przeciąć filety w poprzek na dwie części. Przyprawić solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące.
- Smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Odłożyć na bok.
- Na czystej głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki masła. Wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć 2-3 minuty. Do masła z cebulą dołożyć kurki i smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę Dynię i smażymy całość jeszcze przez 3 minuty.
- Zalewamy całość bulionem lub wodą i gotujemy na średnim ogniu. Po 10 minutach dolewamy śmietankę oraz wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka. Na koniec dodajemy garść posiekanej pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy 1 łyżkę słodkiej papryki, dla uzyskania pięknego koloru. Gotujemy na większym ogniu przez 5 minut, tak by lekko zredukować sos.
- Podajemy z tłuczonymi ziemniakami np. z tego przepisu.
Babeczki dyniowe



składniki na 12 babeczek
– 200 gr startej dyni
– 2 szklaki mąki
– szklanka cukru
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody
– łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
– 3 jajka
– 3/4 szklanki oleju
– 1/3 szklanki mleka
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni
- przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i soda
- Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać
- Przełożyć masę do 12 papilotek i piec przez ok 25 min
Kolorowej jesieni dla Was Kochani!:))
20 komentarzy
Piękne zdjęcia, piekne inspiracje, piękna witryna w kuchni i dania zachęcające do smakowania ..życie.. Milego wieczoru
piękne zdjęcia. też dziś zbieraliśmy liście, też mamy pełno wrzosów i też lubię muffinki dyniowe i też spędzamy pierwszą jesień w naszym nowym/starym domu. tylko u nas dalej pustostan 🙂
Mniam, coraz więcej dyniowego jedzonka! 🙂 Wygląda prze-py-sznie!
Jesień to moja ulubiona pora roku. Żadna inna nie jest tak bogata pod żadnym względem. Feria barw, którą oferuje natura, mnóstwo warzyw, owoców, nareszcie chłodniej, cudo po prostu. 🙂
ile pięknych ujęć 🙂 cudnie…rodzinnie 100% !!
Piekne zdjecia !!!! oraz przebajeczne dekoracje, aż oczu oderwać nie można :))
Świetne ujęcia ;-)…kradnę pomysł na kurczaka z dynią i kurkami. Buziaki i dobrego dnia 😉
Cudowne zdjęcia, i ile pyszności, choć ja z tych co nie przepadają za dynią 🙂
Pozdrawiam!
Zdjęcia prześliczne, a może dlatego że wnętrze jest cudne? pozdrawiam
Ślicznie, sielsko, domowo i jesiennie 🙂 bardzo mi się podoba u Ciebie 🙂
Super ujęcia! I takie piękne dekoracje, że troszkę zazdroszczę :)))).
Pozdrawiam. Marta
Ja tam kocham jesień z całym jej dobrodziejstwem.
Ależ cudne te muffiny.
Piękne jesienne akcenty…
Jestem jesień z pełnym koszem
Dobre rzeczy wam przynoszę
Jabłka, śliwki, gruszki bery,
pomidory i selery
🙂 A tak mi się ten wierszyk przypomniał:) Przepiękne zdjęcia Kochana:*
Cudownie wyglądasz z córeczką 🙂
Piękna jesień u Ciebie Moja Droga !!! Bardzo ciekawe ujęcia…a córeczka słodziutka:)))
Pozdrawiam Cię serdecznie i cieplutko.
Bardzo lubię tę porę roku. lubię jesienne spacery, piękne kolory… ślub nasz też był jesienią i zdjęcia mamy wśród pięknych liści…:))
pyszny przepis! zapisany!
AZ czuje te wszystkie zapachy jesieni, które unoszą się w Twoim domu.
While I am not a big fan of the colder weather, I enjoy spending cozy evenings at home. Happy anniversary on your new home! What a pretty home you have created. By the way, those muffins look really yummy. 🙂
Dziękuję za cudowne zaproszenie do Twojego domu, jest naprawdę zachwycająco! A kurki uwielbiam, szczególnie w połączeniu z kurczakiem, więc z przepisu skorzystam na pewno 🙂