fbpx

Zapraszamy do stołu; Kurczak w sosie kurkowym.

by Home on the Hill

Jesień niesie ze sobą mnóstwo skarbów wszelakich, kolorów i przede wszystkim aromatycznych grzybów… Pełne kosze powypychane własnoręcznie zbieranymi leśnymi darami, to zdecydowanie coś co zawsze mi się z tą porą roku kojarzy… Dzisiaj mam więc dla Was iście jesienny przepis, pięknie pachnący, który mam nadzieję, że zasmakuje każdemu równie mocno jak nam.

Pamiętam jak w dzieciństwie jeździliśmy całą rodziną w jesienne weekendy do lasu i szukaliśmy grzybów. Robiliśmy zawody czyj koszyczek zapełni się jako pierwszy. Obowiązkowym punktem był również piknik gdzieś na dzikiej, leśnej polanie, gdzie moja Mama wraz z Babcią raz po raz wyciągały dla nas pyszne łakocie… Zdecydowanie świeża bułka z serem, czy kawałek drożdżówki popijane herbatą z cytryną nigdy nie smakowały lepiej… Pamiętam też pewne miejsce gdzie co roku można było znaleźć wielką ilość kurek,  zawsze ale to zawsze na nas tam czekały… W tym roku niestety jakoś nie złożyło nam się aby udać się na grzybobranie, ale na szczęście w sklepach można te jesienne skarby również dostać i dzięki temu możemy się nimi zajadać. Dzisiaj mam, więc dla Was bardzo aromatyczny przepis, gdzie króluje sos kurkowy w połączeniu z kurczakiem i przepysznymi, kremowymi ziemniakami… Mam nadzieję, że się skusicie i wypróbujecie to danie. Zapewniam, że to idealny jesienny obiad  i zdecydowanie będzie Wam smakowało:)

PRZEPIS:
Składniki na 2-3 porcje

2  małe piersi z kurczaka lub jedna duża ok. 300 gr.
200 gr kurek
Śmietanka 30%
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
mąka
garść szpinaku lub natka pietruszki
Sól, pieprz, suszona bazylia

WYKONANIE:

– Kurki moczyć przez 10-15 min. w garnku z zimną wodą, oczyścić z zabrudzeń. Odcedzić i poczekać aż lekko się osuszą.
– Filety umyć, usunąć błonki, przekroić wzdłuż na 2 cienkie plastry.
– Doprawić solą, pieprzem oraz suszoną bazylią a następnie obtoczyć w mące i smażyć na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Odkładamy filety na bok.
– Na czystej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła wraz z posiekanym czosnkiem.
– Do rozgrzanego masła wrzucamy kurki i smażymy przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy 100 ml śmietanki ( w razie potrzeby możemy użyć więcej). Do gotującego się sosu wkładamy wcześniej usmażone filety i gotujemy całość aż sos nieco zgęstnieje. 
– Na koniec gotowania dodajemy posiekaną zieleninę.
– Podajemy z tłuczonymi ziemniakami. Jak je zrobić by były kremowe? Opis poniżej:
Kremowe ziemniaki:
Ziemniaki należy ugotować w takim stopniu, by się lekko rozpadały. Po odcedzeniu dodajemy masło (na 1 kg ziemniaków ok. 2 łyżki) oraz dolewamy małymi porcjami ciepłe mleko. Całość tłuczemy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Jeżeli ziemniaki są dalej „sypkie” po tłuczeniu, to musimy dolać więcej mleka. 
Niestety nie da się tutaj podać proporcji na sztywno. Musicie dolewać mleko małymi porcjami.

 Smacznego!

Zobacz również

36 komentarzy

Świerkowa Dolina 30 września, 2014 - 8:59 am

Mniam mniam..apetycznie 🙂 Las, grzyby, piknik..oj pamietam i ja te chwile..teraz zabieram synka na grzybobranie:) Milego dnia

Odpowiedz
Home on the Hill 1 października, 2014 - 12:39 pm

My też w przyszłym roku obowiązkowo musimy Majkę zabrać:)) W tym roku była z z dziadkami i nawet kilka grzybków sama wypatrzyła:)) Uściski:))

Odpowiedz
margolcia 30 września, 2014 - 9:38 am

ale mi smaka narobiłaś ..mmmm;-)

Odpowiedz
Anonimowy 30 września, 2014 - 10:56 am

Uwielbiam Waszą kuchnię! Na pewno wypróbuję! Makaron ze szpinakiem to mój faworyt. Mniam mniam 🙂 Pozdrawiam, Angelina 🙂

Odpowiedz
Home on the Hill 1 października, 2014 - 12:40 pm

:)) Cieszę się bardzo, że nasze dania smakują nie tylko nam:)) Dziękuję i przesyłam wielkie uściski:))

Odpowiedz
Agata Murawska 30 września, 2014 - 11:21 am

Narobiłaś mi smaczka !!! Prezentuje się smakowicie, chyba spróbuję:)))
Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
Glamista Home 30 września, 2014 - 12:16 pm

Yummy! This looks delicious. I have similar memories of my time as a kid. Going out to get mushrooms was one of my favorite things in the fall. 🙂 The food looks so good. I add some cheese to my potatoes or replace butter with truffle oil for added decadence. Thank you for sharing this yummy recipe!

Odpowiedz
Shabby Shop 30 września, 2014 - 1:18 pm

UWIELBIAM kurki!!!!! Zrobię…no normalnie dostałam ślinotoku…

Odpowiedz
Home on the Hill 1 października, 2014 - 12:41 pm

:))) zrób koniecznie, gwarantuje, że będzie smakowało!:))) Uściski:))

Odpowiedz
Jagoda 30 września, 2014 - 1:42 pm

Pyszności! Muszę zapisać przepis i namówić męża, by ugotował taki obiad 🙂

Odpowiedz
Home on the Hill 1 października, 2014 - 12:41 pm

Hahaha u nas też najczęściej takie rarytasy, to tylko mąż gotuje:))))

Odpowiedz
Ania 30 września, 2014 - 1:47 pm

Aż mi tu pachnie pysznie! Za 15 minut wychodzę z pracy, ale już myślę, co tu upichcić moim Chłopakom z okazji dzisiejszego dnia… kurczak w sosie kurkowym…to już brzmi dobrze:)
pozdrawiam ciepło!

Odpowiedz
Home on the Hill 1 października, 2014 - 12:42 pm

Mam nadzieję, że chłopakom smakowało!:))) Uściski Aniu:))

Odpowiedz
eve label 30 września, 2014 - 2:07 pm

wygląda pięknie! Uwielbiam wyprawy na grzyby – zapach mokrego lasu, grzybów i te wszechogarniające cisza i spokój…

Odpowiedz
caramelandwhite 30 września, 2014 - 2:36 pm

Mmmm… Przepadam za grzybami, przepadam za kurkami, przepadam za grzybowym zapachem lasu! A później cały klimat przeniesiony na talerz:) Mniam. Pozdrowienia ogromne jak wielki, kopiasty kosz grzybów! 😀

Odpowiedz
Home on the Hill 1 października, 2014 - 12:43 pm

:))) Ja też ten zapach uwielbiam i ten widok właśnie… Piękne skarby ta nasza polska jesień niesie ze sobą:))

Odpowiedz
Polowanie na zdrowie 30 września, 2014 - 4:04 pm

Ale smacznie wygląda! Ja niestety jestem obecnie na diecie ''zero'' – same płyny :(.

Odpowiedz
Home on the Hill 1 października, 2014 - 12:44 pm

Ojej chyba przy moim łakomstwie w życiu bym na takiej diecie nie wytrzymała, zdecydowanie podziwiam!:) Pozdrawiam serdecznie:))

Odpowiedz
Aginka 30 września, 2014 - 4:43 pm

Pychotka , prawie poczułam zapach płynący z talerza pełnego świeżych kurek, mniam , mniam

Odpowiedz
thegraystarcottage 30 września, 2014 - 5:30 pm

Wygląda przepysznie! Muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam grzybowe sosy, a z kurczakiem to już w ogóle 🙂 u mnie na stole dziś gościła zapiekanka gratin. Było pysznie i bardzo sycąco 😉 pozdrawiam

Odpowiedz
Home on the Hill 1 października, 2014 - 12:44 pm

Ooo to też brzmi pysznie, ale teraz Ty mi smaka narobiłaś:))

Odpowiedz
Karo 30 września, 2014 - 7:47 pm

mniam! ale mi smaka narobiłaś! 🙂
jak gdzieś uda mi się dostać kurki, na pewno wypróbuję! 🙂

obserwuję!

Odpowiedz
Home on the Hill 1 października, 2014 - 12:45 pm

U nas kurki najczęściej w Lidlu kupujemy;)) Pozdrawiam:))

Odpowiedz
Beata - Hungry for ideas 30 września, 2014 - 8:08 pm

To musi być pyszne!!!! mniam

Odpowiedz
J.K 30 września, 2014 - 10:45 pm

Mmmmmm… Pyszności, ostatnio robiłam podobny sos z makaronem, żałuję że nie mogę już nigdzie dostać moich ulubionych grzybów, szczególnie patrząc na zdjęcia u Ciebie, wyglądają bardzo apetycznie z filecikiem i ziemniaczkami 😉

Odpowiedz
Home on the Hill 1 października, 2014 - 12:45 pm

A w Lidlu? Bo my właśnie ostatnio w Lidlu kurki kupowaliśmy:)) Uściski:))

Odpowiedz
Paulina Kielar 1 października, 2014 - 6:11 am

a zjadła bym ale przepis sobie kamufluje i wykorzystam jak meżuś z wyprawy wróci pozdrawiam ciepluteńko

Odpowiedz
Ewelina 1 października, 2014 - 6:40 am

wyglądają pyszniutko 🙂

Odpowiedz
Mama Sokole Oko 1 października, 2014 - 7:46 am

Wpadam do Was na obiad 🙂 Kurki uwielbiam!!!
U nas ten rok wyjątkowo bez spacerów grzybowych po lesie.

Odpowiedz
Home on the Hill 1 października, 2014 - 12:45 pm

A wpadaj!:)) Zapraszamy serdecznie:)))

Odpowiedz
LittleHomeInspiration 1 października, 2014 - 8:05 am

danie wygląda niesamowicie, wszystkim nam narobiłaś smaka 🙂
pozdrawiam serdecznie,

Odpowiedz
Margo eM 1 października, 2014 - 8:33 am

Wygląda i brzmi pysznie! Chyba się pokuszę o taki obiad na sobotę 🙂

Odpowiedz
Home on the Hill 1 października, 2014 - 12:46 pm

O to daj koniecznie znać jak wyszło i przede wszystkim czy smakowało:)) Pozdrawiam ciepło:))

Odpowiedz
Agnieszka F. 1 października, 2014 - 4:04 pm

ależ smaki!
Uwielbiam Twoje przepisy, już niektóre wypróbowane :))

Odpowiedz
Home on the Hill 1 października, 2014 - 5:38 pm

Cieszę się i miło mi bardzo!:)) Uściski Agnieszka:))

Odpowiedz
My dream Home 1 października, 2014 - 6:40 pm

Dziękuję Ci!! Uwielbiam kurki, ale nigdy nie miałam dobrego przepisu. Teraz na pewno wypróbuję 😀

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Drogi Czytelniku, Chcielibyśmy poinformować, iż zaktualizowaliśmy naszą Politykę Prywatności. W tym dokumencie dowiesz się jakie dane osobowe mogą być przetwarzane oraz w jakim celu to robimy. Znajdziesz również informację jakie prawa przysługują Tobie w związku z przetwarzaniem danych. Aby móc w pełni korzystać z naszej strony, prosimy Ciebie o akceptację naszej Polityki Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej